ADVERTISEMENT
News

Atentat cu vehicul capcană în Afganistan! Sunt cel puțin cinci morți și 32 de răniți

Autor: Bogdan Solomon | 18.05.2020 | 09:58
Atentat cu vehicul capcană în Afganistan! Sunt cel puțin cinci morți și 32 de răniți
Un nou atac terorist în Afganistan. Cel puțin cinci persoane au fost ucise. Sursa foto: ABC News

Cel puțin cinci persoane au decedat și alte 32 s-au ales cu răni grave în cursul zilei de luni, după ce un vehicul capcană a explodat în oraşul Ghazni, situat în partea de est a Afganistanului. La scurt timp după tragedie, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Ghazni, Wahidullah Jumazada, a anunțat că atentatul a vizat un imobil al serviciilor de informaţii afgane.

ADVERTISEMENT

Continuă atentatele în Afganistan, în ciuda acordului încheiat între SUA și talibani

Ulterior, Ministerul afgan de Interne a confirmat atacul, transmițând condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața. Totodată, directorul spitalului din oraş, Baz Mohammad Himmat, a declarat că incidentul s-a soldat cu şapte morți şi 25 de răniți, „majoritatea militari”.

Deși acordul încheiat la sfârşitul lui februarie între talibani şi SUA spera să pună capăt violențelor odată cu retragerea tuturor forţelor străine din ţară, acestea par să devină o constantă în statul situat în Asia centrală. Nu mai departe de săptămâna trecută, în cursul zilei de marți, atacul comis de trei bărbați înarmați împotriva unei maternităţi din Kabul s-a soldat cu 24 de morţi, printre care femei şi nou-născuţi.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu a fost revendicat, oficialii din SUA l-au atribuit Statului Islamic, grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată celebrei Al-Qaeeda. Joi, talibanii au anunţat că au întreprins un atac cu camion capcană împotriva unei clădiri din Gardez ce aparținea armatei. Cinci civili au murit şi alți 15 au fost răniţi în urma incidentului, potrivit datelor transmise de autorități.

Mike Pompeo condamnă atacurile teroriste din Afganistan

În cadrul unei declarații de presă susținute recent, Mike Pompeo, secretar de stat american, a condamnat actele de terorism din Afganistan, făcând referire în special la atacul din maternitatea de la Kabul, soldat cu 16 victime, printre care și doi bebeluși. Potrivit oficialului, „Orice atac asupra unor oameni nevinovaţi este de neiertat, dar să ataci prunci şi femei aflate la muncă … este un act de răutate absolută”.

ADVERTISEMENT

„Teroriştii care atacă persoane îndoliate care se roagă la o înmormântare încearcă doar să distrugă legăturile care ţin familiile şi comunităţile împreună, dar nu vor reuşi niciodată. În timpul sfintei luni a Ramadanului şi în mijlocul ameninţării Covid-19, aceste atacuri duale sunt deosebit de îngrozitoare”, a mai spus Pompeo.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacurile teroriste produse marţi în Afganistan, anunţă autorităţile de la Kabul, citate de agenţia Reuters. Două explozii urmate de focuri de armă s-au produs la un spital situat în zona Dasht-e-Barchi din Kabul. Cel puţin 16 persoane, inclusiv doi bebeluşi din maternitatea unităţii medicale, au fost ucise în atac. Clinica atacată este administrată de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere.

ADVERTISEMENT

Un alt atac s-a produs la înmormântarea unui comandant de poliţie, în provincia Nangahar, în estul Afganistanului. La funeralii erau prezenţi oficiali guvernamentali şi parlamentari. Cel puţin 24 de persoane au murit, iar alte 68 au fost rănite în atentat. Insurgenţii talibani susţin, însă, că nu sunt implicaţi în aceste atacuri.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în provincia Nangahar şi în Kabul, a anunţat că s-a aflat în spatele atacului produs la înmormântarea unui comandant de poliţie din Nangarhar, în estul ţării. În urma acestor incidente, preşedintele Ashraf Ghani a ordonat reluarea operaţiunilor ofensive împotriva talibanilor şi a altor grupări teroriste.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!