News

Atentat în Kabul. 19 persoane au murit după un atac terorist ce viza o școală privată

Cel puțin 19 persoane au murit după un atac sinucigaș la o școală privată din capitala afgană Kabul. Majoritatea victimelor erau studenți.
30.09.2022 | 11:21
Atentat in Kabul 19 persoane au murit dupa un atac terorist ce viza o scoala privata
Atac terorist la Kabul. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Poliția din Kabul a transmis că un atac sinucigaș la o școală privată din capitala afgană a ucis cel puțin 19 persoane și a rănit multe altele.

Atentat sinucigaș în Kabul: 19 morți

Explozia a avut loc la centrul de educație Kaaj din zona Dasht-e-Barchi din vestul orașului. În interiorul clădirii se aflau tineri care susțineau un examen de practică universitar, au confirmat oficialii centrului.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre cei care trăiesc în zonă sunt din minoritatea etnică hazară, care a fost vizată în trecut de mai multe atacuri teroriste, conform BBC.

Imaginile publicate de televiziunea locală și distribuite pe rețelele de socializare păreau să arate scene dintr-un spital din apropiere, unde șiruri de cadavre acoperite erau așezate pe podea.

ADVERTISEMENT

”Nu am găsit-o aici”, a declarat agenției de presă AFP o femeie care își căuta sora la unul dintre spitale. ”Avea 19 ani”, a transmis aceasta.

Centrul de școlarizare Kaaj este un colegiu privat unde învață atât elevi, cât și studenți. Majoritatea școlilor de fete din țară au fost închise de când talibanii au revenit la putere în august anul trecut, dar unele școli private sunt deschise pentru tinere.

ADVERTISEMENT

Atacul terorist nu a fost revendicat momentan de nicio grupare teroristă. Cu toate acestea hazarii, dintre care majoritatea sunt musulmani șiiți, s-au confruntat de mult timp cu persecuția atât din partea grupării militante Statul Islamic (IS) cât și a talibanilor, care se identifică cu islamul sunnit.

Hazarii, sau Khazarii, sunt al treilea grup etnic ca mărime din Afganistan. Vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne al talibanilor a declarat că echipele de securitate se aflau la faţa locului şi a condamnat dur atacul.

ADVERTISEMENT

Abdul Nafy Takor a spus că atacarea țintelor civile ”demonstrează cruzimea inumană a inamicului și lipsa standardelor morale”. Atacul a fost, de asemenea, condamnat cu fermitate de SUA.

”A viza o sală plină de studenți care susțin examene este rușinos; toți studenții ar trebui să poată urma o educație în pace și fără teamă”, a declarat Karen Decker, reprezentanta SUA.

Talibanii încearcă să mențină stabilitatea în Afganistan după retragerea SUA, însă atacurile teroriste ale ISIS au continuat.

Zona Dasht-e-Barchi a fost vizată și în trecut de atacuri teroriste, unele dintre ele asupra școlilor și spitalelor. Anul trecut, înainte ca talibanii să revină la putere, un atac cu bombă asupra unei școli de fete din Dasht-e-Barchi a ucis cel puțin 85 de persoane, în principal studenți, și a rănit alte sute.

ADVERTISEMENT
Tags: