News

18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Imagini cutremurătoare de atunci. VIDEO

11.09.2019 | 12:08
18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 Imagini cutremuratoare de atunci VIDEO
Primul document despre atentatele din 11 septembrie 2001 declasificat de FBI. *foto: theatlantic.com

Căderea Cortinei de Fier și destrămarea URSS deveneau premizele ca Statele Unite ale Americii să devină principala forță politică a lumii. Cu toate acestea, vulnerabilitatea SUA a fost testată și evidențiată de o facțiuni care nici nu există pe harta statelor lumii: o organizație teroristă. La 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii, principala putere a lumii, a luat lovitură în plex din partea teroriștilor islamici de la Al-Qaeda.

Filmul evenimentelor din 11 septembrie 2001, ziua în care SUA a redevenit vulnerabilă

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco și Los Angeles. Aeronavele au fost transformate în adevărate proiectile pentru anumite clădiri simbol ale Americii. Printre ele s-au numărat cele două clădiri ale turnurilor gemene de la World Trade Center din New York, Pentagonul din Washington iar al patrulea avion trebuia să intre în Casa Albă.

Primul avion a lovit clădirea din nord al Turnurilor Gemene la ora 08:46. la ora 09:03 a fost lovit și Turnul de Sud. În urma atacului, au murit toate persoanele de la bordul aeronavelor, ar și mulți dintre cei care lucrau în cele două clădiri. După câteva ore, ambele turnuri aveau să se prăbușească și să distrugă și mai multe clădiri din jur.

Avionul care nu și-a mai găsit ținta după ce pasagerii s-au răsculat împotriva teroriștilor

Al treilea avion care s-a prăbușit a fost clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, lângă Washington DC, la ora 09:37. Un al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie lângă Shanksville în zona rurală din Pennsylvania, la ora 10:03. Asta după ce pasagerii și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii care îl îndreptau către Casa Albă.

În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv cei 19 teroriști, dar și toți cei aflați în cele patru aeruonave. Victimele erau din 90 de țări, cea mai tânără având doi ani și cel mai bătrân 85. Peste 80% dintre victime au fost bărbați. 2.753 de persoane au fost ucise când au intrat în cele două clădiri ale turnurilor gemene de la World Trade Center. Dintre aceștia, 343 au fost pompieri din New York, 23 au fost ofițeri de poliție și 37 ofițeri de la Autoritatea Portuară. De asemenea, 184 de persoane au fost ucise în atentatul de la Pentagon, în timp ce 40 de pasageri și membri ai echipajului au murit în avionul care trebuia să intre în Casa Albă.

  • 2.993 de oameni au murit în timpul atentatelor de la 11 septembrie
  • 123 de miliarde de dolari a fost costul suferit de economia americană după atentatele din urmă cu 18 ani