News

ATENTATE LA PARIS. Poliţia a identificat una dintre maşinile teroriştilor, în care a găsit mai multe arme de asalt

Apar informaţii noi în ancheta atacurilor de la Paris în care 129 de oameni au murit. Cel puţin unul dintre atentatorii de la Stade de France ar fi încercat să intre în arenă la meciul amical...
15.11.2015 | 13:15
ATENTATE LA PARIS Politia a identificat una dintre masinile teroristilor in care a gasit mai multe arme de asalt

Apar informaţii noi în ancheta atacurilor de la Paris în care 129 de oameni au murit. Cel puţin unul dintre atentatorii de la Stade de France ar fi încercat să intre în arenă la meciul amical dintre Franţa şi Germania, partidă la care asista şi preşedintele Francois Hollande. Un agent de securitate, citat de Wall Street Journal, susţine că a văzut că bărbatul purta o centură cu explozibil şi a reuşit să-l împiedice să treacă de filtrul de securitate.

Poliţia a găsit mai multe arme de asalt în maşina descoperită la periferia Parisului.

Pe baza declaraţiilor martorilor poliţiştii au stabilit că maşina găsită a fost văzută în cel puţin două locuri în care au avut loc atentate. Apoi maşina ar fi fugit spre estul Parisului, unde a fost găsită abandonată.

Ipotezele apărute după descoperirea maşinii fac referire la posibilitatea ca teroriştii să fi folosit maşina pentru a ieşi din Paris, unde au schimbat maşina şi s-au îndreptat către Belgia.

Anchete sunt şi în Belgia, unde au fost făcute trei arestări – un cetăţean francez şi doi belgieni despre care se crede că ar fi fost la Paris vineri, înaintea atacurilor.

De asemenea, autorităţile franceze au anunţat reţinerea a şase persoane persoane din anturajul teroristului de naţionalitate franceză deja identificat.

Cel puţin unul dintre teroriştii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a oraşului), unde se desfăşura meciul amical de fotbal dintre selecţionatele Franţei şi Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa şi pentru a provoca panică şi îmbulzeală.

Potrivit declaraţiilor unuia dintre paznicii de pe stadion făcute pentru Wall Street Journal serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci când acesta a fost percheziţionat înainte de intrarea la meci.

Poliţia franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenţii bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenţii de securitate şi şi-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion.

Trei minute mai târziu, un alt terorist şi-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald’s aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri şi-a pierdut viaţa o persoană.

Până acum, anchetatorii au reuşit să afle date doar despre doi din cei şapte atacatori. Unul este un cetăţean francez cu opt condamnări la activ, iar altul un cetăţean sirian. Autorităţile au găsit asupra lui paşaport, iar aseară, poliţia elenă a confirmat că bărbatul a fost înregistrat în Grecia în octombrie, ca solicitant de azil. Între timp, poliţia franceză a reţinut două persoane, dar ancheta se ramifică şi în Belgia, unde s-au făcut mai multe arestări. Autorităţile de la Bruxelles au ridicat la maximum nivelul de alertă teroristă.

Cadavrele teroriştilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toţi pe baza analizelor ADN sau a amprentelor. Anchetatorii vor să afle dacă teroriştii se aflau deja în evidenţele poliţiei ca fiind potenţiali suspecţi de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o aşa-numită fişă S.

Un posibil complice al atentatorilor de la Paris, un bărbat de 51 de ani din Muntenegru, a fost arestat săptămâna trecută în landul german Bavaria. La bordul maşinii sale au fost găsite arme automate, pistoale, muniţie, două grenade şi explozibili. De asemenea, destinaţia setată în sistemul de navigaţie al autoturismului era Paris. Premierul Bavariei confirmă că poate exista o legătură între acest caz şi masascrul de la Paris.

Sursă: www.digi24.ro