News

În atenţia ProSport şi Sport.ro: “NU MAI FURAŢI!”

Fanatik.ro a oferit cititorilor săi o nouă exclusivitate, aşa cum ne străduim să o facem încă de la lansare, acum patru luni de zile: tînărul Tîrnovan, primul transfer al Stelei din pauza...
30.12.2013 | 19:59
In atentia ProSport si Sportro NU MAI FURATI

Fanatik.ro a oferit cititorilor săi o nouă exclusivitate, aşa cum ne străduim să o facem încă de la lansare, acum patru luni de zile: tînărul Tîrnovan, primul transfer al Stelei din pauza competiţională! Informaţia a fost publicată ÎN EXCLUSIVITATE pe www.fanatik.ro pe 30 decembrie, ora 15:16. În timp ce site-ul Gazetei sporturilor, www.gsp.ro, a preluat ştirea citînd şi sursa, cu link (mulţumim!) – cum au făcut-o de altfel întotdeauna la modul cel mai profesionist, celelalte site-uri de specialitate, sport.ro şi prosport.ro, au oferit propriilor cititori informaţia cu Tîrnovan fără să citeze sursa, adică www.fanatik.ro care anunţase primul această mutare a Stelei.

Nu este pentru prima dată (altfel nu interveneam) cînd sport.ro, dar mai ales prosport.ro fură efectiv ştiri de pe site-ul www.fanatik.ro şi le prezintă ca şi cum ar fi ale lor! Credem că brandul şi statutul de lider de piaţă al celor două site-uri nu pot justifica tupeul şi lipsa de profesionalism care au devenit constante în ceea ce priveşte relaţia cu site-ul fanatik.ro. Dacă măcar sport.ro a avut bunul simţ să „coafeze” ştirea cu Tîrnovan, venind cu declaraţia agentului Victor Becali ca noutate, prosport.ro, din august şi pînă acum, calcă în picioare orice principiu de deontologie jurnalistică, însuşindu-şi fără nici o jenă ştiri de pe www.fanatik.ro, unele dintre materiale ajungînd să fie copiate, doar numele autorului fiind schimbat. Atitudinea neprofesionistă, chiar neobrăzată a Prosport – nu mereu atitudinea sport.ro (au existat ştiri la care sport.ro a citat sursa, aşa cum este normal) – vine strict din partea redactorului-şef Lucian Lipovan, care a ordonat pur şi simplu oamenilor săi să-şi facă treaba cu ştirile de pe www.fanatik.ro, dar să ignore totalmente citarea sursei, pe principiul că „ăia sînt prea mici, nu se prinde nimeni!” Chiar mici nu mai sîntem, cu peste 600.000 de unici în luna decembrie!

Deşi este de notorietate faptul că Lucian Lipovan se comporta cu ziarul (înainte să moară!) şi cu site-ul ca şi cum ar fi proprietatea lui (atrăgîndu-le şi în vendete personale), ca şi cum însuşi Lipovan şi nu societatea ar plăti salariile sau celelalte cheltuieli, uitînd că este doar un efemer şef peste aceste mijloace de informare în masă, www.fanatik.ro a trecut cu eleganţă peste asta şi a citat întotdeauna sursele prosport.ro şi sport.ro cînd a fost cazul. Nu ne batem cu pumnii în piept, e o chestiune elementară de bun simţ şi de deontologie. Cel mai urît lucru ca ziarist este să furi munca grea a colegului tău şi apoi să te lauzi cu ea! Îi rugăm pe jurnaliştii de la sport.ro şi prosport.ro să manifeste de-acum încolo mai mult respect, în caz contrar ne vom căuta acest respect în justiţie! Avem deja arhivate destule exemple de „furt intelectual”, iar morişca Prosport, Sport.ro, Gîndul prin care se „albesc” ştirile fără a se cita sursa (cei de la Gîndul sînt campioni la capitolul „necitări”) a devenit o metodă tristă de a-ţi umple site-ul cu informaţii pentru care tu n-ai mişcat un deget. E vorba de respect şi faţă de www.fanatik.ro, dar şi faţă de cititorii Prosport şi sport.ro, cărora de multe ori le sînt prezentate drept noutăţi ştiri pe care le lecturaseră cu ore înainte pe site-ul nostru. Mai cu seamă că trustul Pro a devenit în timp chiar un campion şi un reper al românilor la capitolul RESPECT, trebuie să recunoaştem deschis acest lucru.

În concluzie, CITAŢI, NU MAI FURAŢI! Este ultimul avertisment colegial din partea noastră, cu părere de rău că l-am făcut în spaţiul public. Sărbători fericite şi un 2014 cu cît mai multe subiecte muncite de voi!

Tags: