În acest context, amintim că și medicii au explicat cum să ne ferim de căldură, în contextul în care ANM a anunțat cod galben și cod portocaliu de caniculă. Așadar, și recomandările publicate de Paul Anghel sunt utile și ne pot ajuta să evităm multe neplăceri.
Astfel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană (ANPC) ne sfătuiește să nu cumpărăm produse alimentare din locuri neautorizate.
Trebuie să evităm asta pentru că există comercianți care nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. De asemenea, mulți nu eliberează bonul cu care să justificăm tranzacția comercială.
Fără bon riscăm să achiziționăm un produs care ne poate afecta sănătatea și nu avem nicio dovadă că l-am luat de la un comerciant. În postarea de pe Facebook, directorul din cadrul ANPC a mai subliniat că trebuie să verificăm atent data-limită de consum a produselor.
Foarte importantă este și verificarea caracteristicilor produsului. Este vorba despre miros, culoare și aspect, indicii-cheie mai ales când temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare.
Dacă ceva ne atrage atenția, trebuie să refuzăm produsele care prezintă miros de acru și aspect spongios de început de fermentare. E mai bine să evităm orice produs deformat sau care are consistența moale (n.r. – înghețata).
”În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră.
Evitați să achiziționați astfel de produse Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).
Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune”, a mai scris Paul Anghel.