News

Atenţie! De ce nu trebuie să iei Ivermectină când ai Covid-19. Medicamentul se vinde şi pe internet

02.02.2021 | 07:00
Atentie De ce nu trebuie sa iei Ivermectina cand ai Covid19 Medicamentul se vinde si pe internet
ADVERTISEMENT

Ivermectina este un medicament utilizat pentru tratarea anumitor boli parazitare în medicina umană și veterinară. Deși nu este un antiviral, medicamentul este în prezent în centrul unor studii care încearcă să afle dacă ar putea combate cu succes coronavirusul care provoacă maladia COVID-19.

Ivermectina face parte dintr-un șir de medicamente testate ca tratament potențial pentru COVID-19, însă experții și agențiile de sănătate spun că nu există suficiente dovezi pentru a promova medicamentul ca remediu pentru coronavirus  și că cercetările în această chestiune sunt deocamdată inconsistente.

ADVERTISEMENT

Pe internet nu au întârziat să apară oferte de vânzare pentru ivermectină. Majoritatea ofertelor vin dinspre site-urile indiene, care promovează inclusiv kit-uri anti-COVID, care o includ pe lângă alte medicamente.

Ivermectina, testată ca potențial tratament pentru COVID-19

În ultima vreme au apărut multe postări și articole pe rețelele de socializare care susțin ivermectina ca tratament contra COVID-19. Acestea au proliferat în Brazilia, Franța, Africa de Sud și Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință însă au avertizat împotriva administrării unui medicament antiparazitar ca tratament pentru COVID-19, în ciuda titlurilor care l-au susținut ca un remediu.

Agențiile de sănătate spun că nu există suficiente dovezi pentru a promova medicamentul ca remediu pentru coronavirus  și că cercetările în această chestiune sunt deocamdată inconsistente.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii spun că studiile neconfirmate care susțin medicamentul au stimulat vânzările pe piața neagră, au împiedicat cercetările științifice suplimentare și au influențat răspunsurile guvernamentale la pandemie.

„Deciziile de politică ale ivermectinei din America Latină s-au bazat în mare parte pe analiza prezentată într-o pre-tipărire la începutul lunii aprilie”, au declarat experții de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, citați de France 24.

ADVERTISEMENT

O pre-tipărire înseamnă de obicei un studiu care a fost pus pe internet, dar care nu a fost supus unei evaluări inter pares – procesul prin care descoperirile sunt examinate de alți oameni de știință înainte de a fi publicate într-un jurnal științific.

Lucrarea a fost retrasă ulterior după ce experții au ridicat îngrijorări metodologice.

Politicienii continuă să sprijine medicamentul

În luna mai, guvernul bolivian a anunțat că a autorizat ivermectina pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, deși a admis că „până în prezent nu există dovezi științifice ale unui tratament medicamentos pentru COVID-19”.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, într-un tweet din această lună, a susținut că ivermectina ar putea fi responsabilă pentru numărul relativ scăzut de decese provocate de coronavirus în Africa.

Atât de mulți oameni au luat ivermectină, încât oamenii de știință din Peru au declarat jurnalului științific Nature în octombrie că se luptă să recruteze voluntari pentru studii pentru a evalua dacă medicamentul ar putea combate coronavirusul. Persoanele care au luat deja medicamentul nu sunt eligibile să participe la program.

Ivermectina face parte dintr-un șir de medicamente testate ca potențial tratament COVID-19 de când a început pandemia.

La fel ca medicamentul anti-malarie hidroxiclorochină – până acum nedovedit prin studii clinice – ivermectina este disponibilă pe scară largă și relativ ieftină.

Unitaid, o agenție care achiziționează medicamente pentru cei mai săraci oameni din țările în curs de dezvoltare, a declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficacitatea ivermectinei.

“Datele preliminare sunt promițătoare, dar este necesar să se aștepte rezultatele altor studii înainte de a stabili pașii următori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Unitaid, Herve Verhoosel.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a avertizat luna trecută că acest medicament nu a fost aprobat pentru a preveni sau trata COVID-19. „Deși există utilizări aprobate pentru ivermectină la oameni și animale, aceasta nu este aprobată pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.”

Calitatea studiilor clinice existente, sub lupă

Un studiu larg citat publicat în aprilie în jurnalul medical Antiviral Research a constatat că ivermectina a fost eficientă împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în condiții de laborator.

Aceste așa-numite teste in vitro sunt primul pas crucial în testarea medicală.

Dar medicamentele care dau rezultate promițătoare în laborator sunt frecvent ineficiente la om, adesea deoarece doza necesară pentru neutralizarea unui agent patogen nu poate fi administrată în siguranță pacienților.

Potrivit specialiștilor, sunt necesare studii clinice randomizate controlate mai mari, cu un număr mare de participanți.

Potrivit unui studiu al Universității din Liverpool, citat de Financial Times, ivermectina ar putea reduce cu 75% șansele de decese COVID-19, dar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii privind utilizarea medicamentului.

Aceștia insistă asupra faptului că şansele conform cărora tratamentul poate veni la pachet cu o serie de erori sunt extrem de ridicate, întrucât studiul nu a fost validat de alţi oameni de ştiinţă şi are nevoie de un set suplimentar de dovezi privind nivelul de eficienţă al medicamentului.

Țările care au aprobat ivermectina contra COVID-19

Africa de Sud permite utilizarea limitată a ivermectinei pentru tratarea COVID-19, chiar dacă autoritățile de reglementare recunosc că nu există suficiente dovezi că funcționează sau este sigur în acest scop. Autoritatea sud-africană pentru reglementarea produselor de sănătate (SAPHRA) a anunțat săptămâna aceasta că medicamentul ivermectină poate fi utilizat în circumstanțe excepționale.

Deoarece ivermectina de uz uman nu este disponibilă în Africa de Sud, va trebui importată. Forma de ivermectină aprobată în prezent pentru utilizare și disponibilă în țară (legal) nu este pentru uz uman.

Această formă de ivermectină a fost aprobată pentru utilizare la animale. În ciuda acestui fapt, au apărut rapoarte despre persoanele care folosesc versiunea veterinară, ridicând îngrijorări imense de siguranță.

“Ivermectina a fost folosită de mulți ani pentru oameni [ca tratament pentru anumite alte boli]. Este relativ sigură. Dar nu știm exact dacă o folosim atât de regulat pentru a trata sau preveni Covid-19 cât este de lung Efectele pe termen sunt, dar, de asemenea, poate avea efecte destul de grave asupra creierului dacă este supradozată”, potrivit președintelui Asociației Veterinare Sud-africane, Dr. Leon de Bruyn.

“Oamenii pot deveni orbi sau pot intra în comă. Deci, este foarte important să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății și să urmeze instrucțiunile de dozare pe care le primesc de la acel medic”, a mai spus dr. De Bruyn.

Și Zimbabwe a aprobat utilizarea și importul medicamentului antiparaziți ivermectină pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

„În aceste momente dificile ale tratamentului cu COVID-19, trebuie să fim atenți la protejarea pacienților, precum și să nu le refuzăm regimurile de tratament eficace”, se arată într-o declarație a Ministerului Sănătății adresată Autorității de Control a Medicamentelor din Zimbabwe (MCAZ), citată de agenția Anadolu.

„În acest sens, se acordă autoritatea pentru a continua să permiteți importul și utilizarea acestor medicamente sub supravegherea și îndrumarea pe care ați subliniat-o. Ivermectina poate fi evaluată atât pentru tratament, cât și pentru profilaxie”, a spus ministerul.

Datorită faptului că ivermectin nu este autorizat pentru uz uman în Zimbabwe, pacienții cu COVID-19 au ajuns să utilizeze produsul destinat animalelor.

În timp ce unii au dezvăluit că medicamentul pentru animale a funcționat pentru ei, guvernul a avertizat că provoacă efecte secundare grave la oameni.

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a aprobat utilizarea ivermectinei în lupta împotriva noului coronavirus, a anunțat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova.

Ivermectina va putea fi administrată în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministerul Sănătăţii a emis pe site-ul său un comunicat de presă prin care anunţă că a aprobat utilizarea ivermectinei în scop terapeutic, deocamdată pentru o perioadă de şase luni.

Ce se întâmplă cu ivermectina în România

Dacă la nivel mondial, în 1987, ivermectina  a fost aprobată pentru uz uman în lupta cu bolile produse de paraziți, în special cu oncocercoza și filarioza limfatică, în România, produsul este autorizat pentru uz uman doar sub formă de unguent.

Ministerul a publicat pe pagina de Facebook un avertisment legat de folosirea medicamentelor fără recomandarea medicului. “Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative”, precizează instituția.

“În prezent, nu există niciun studiu randomizat cu privire la ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia”, subliniază ministerul.

La rândul său, dr. Andreea Moldovan secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat: „Practic, ivermectina este un medicament antiparazitar folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar. Ca utilizare umană se recomandă mai ales sub forma unor creme, în tratamentul acneei rozacee, de exemplu, astfel încât nu este un medicament actualmente care să dovedească eficienţa în tratamentul infecţiei COVID. Studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată inconsistente, pot să spun, din punct de vedere ştiinţific. Şi considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate şi considerate sigure şi eficiente în tratamentul COVID.”

Ce au în comun penicilina, aspirina și ivermectina?

Toate trei aparțin unui grup foarte select de medicamente care pot pretinde că au avut „cel mai mare impact benefic asupra sănătății și bunăstării umanității”, potrivit Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Cele trei medicamente cel puțin alte două lucruri în comun: toate trei au fost găsite în natură și toate au condus la un premiu Nobel.

Aspirina este derivată din salicină, un compus care se găsește într-o varietate de plante, cum ar fi salciile. Utilizarea sa a fost menționată pentru prima dată de Hipocrate în 400 î.Hr., dar a fost izolată abia în 1829 ca acid salicilic și sintetizată câțiva ani mai târziu ca acid acetilsalicilic. Descoperirea mecanismelor care stau la baza efectelor aspirinei i-a adus lui Sir John Vane premiul Nobel în 1982.

Penicilina a fost izolată din mucegaiul care a crescut accidental pe un vas Petri din laboratorul lui Alexander Fleming. Descoperirea sa a schimbat cursul medicinei și i-a adus lui Fleming premiul Nobel în 1945, pe care l-a împărtășit cu Howard Florey și Ernst Chain.

Ajungem și la ivermectină, cu siguranță un medicament care a îmbunătățit viața a milioane de oameni de la descoperirea sa în 1975.

Lunga călătorie a unui eșantion de sol japonez

Povestea despre cum a fost descoperită ivermectina este destul de incredibilă. La sfârșitul anilor 1960, Satoshi Ōmura, microbiolog la Institutul Kitasako din Tokyo, vâna noi compuși antibacterieni și a început să colecteze mii de probe de sol din toată Japonia. El a cultivat bacteriile din probe, a cercetat culturile pentru potențial medicinal și le-a trimis la 10.000 km distanță la Merck Research Labs din New Jersey, unde colaboratorul său, William Campbell, le-a testat efectul împotriva viermilor paraziți care afectează animalele.

O cultură, derivată dintr-un eșantion de sol colectat lângă un teren de golf la sud-vest de Tokyo, a fost remarcabil de eficientă împotriva viermilor. Bacteria din cultură a fost o specie nouă și a fost botezată Streptomyces avermictilis. Componenta activă, numită avermectină, a fost modificată chimic pentru a-i crește activitatea și siguranța. Noul compus, numit ivermectină, a fost comercializat ca produs pentru sănătatea animalelor în 1981 și a devenit în curând un medicament veterinar de top în lume. În mod remarcabil, în ciuda deceniilor de căutări, S. avermictilis rămâne singura sursă de avermectină găsită vreodată.

Campbell și-a îndemnat colegii să studieze ivermectina ca tratament potențial pentru oncocercoză (cunoscută și sub denumirea de cecitatea râurilor sau Boala lui Robles), o boală devastatoare cauzată de viermi și transmisă de muște, care a lăsat milioane de oameni orbi, mai ales în Africa subsahariană. Primele studii clinice din Senegal au arătat că tratamentul a funcționat, iar ivermectina a fost aprobată pentru uz uman în 1987.

De atunci, peste 3,7 miliarde de doze (donate de laboratoarele Merck) au fost distribuite la nivel global în campaniile de administrare în masă a medicamentelor împotriva oncocercozei și filariozei limfatice (o altă boală cauzată de viermi, cunoscută și sub numele de elefantiazis).

Impactul ivermectinei asupra scăderii poverii acestor boli devastatoare este incomensurabil. Ōmura și Campbell au câștigat premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 2015 „pentru descoperirile lor referitoare la o terapie nouă împotriva infecțiilor cauzate de paraziții viermilor rotunzi” (au împărtășit-o cu Youyou Tu, care a descoperit medicamentul antimalaric artemisinin).

Un medicament cu multe utilizări potențiale

Ivermectina a fost primul „endectocid” din lume – un medicament cu activitate împotriva unei largi varietăți de paraziți interni și externi, de la nematode la artropode, având un profil ridicat de siguranță.

Toate acestea explică de ce ivermectina devine din ce în ce mai atractivă pentru tratarea altor boli la om. De exemplu, s-a demonstrat că tratamentul pe termen lung cu ivermectină pentru controlul oncocercozei reduce prevalența altor viermi paraziți numiți helminți cu sol, care infectează până la o cincime din populația lumii și sunt o cauză majoră a malnutriției și a afectării creșterii la copii.

În plus, ivermectina este foarte eficientă împotriva Strongyloides, un vierme rotund care infectează până la 35 de milioane de oameni în fiecare an.

Ivermectina s-a dovedit, de asemenea, eficientă împotriva paraziților externi, cum ar fi păduchii și sarcoptul râiei, care provoacă scabie (care afectează 3oo milioane de persoane în fiecare an).

Internetul abundă de oferte de vânzare pentru ivermectină

Pe fondul fricii și disperării generate de pandemie, pe internet nu au întârziat să apară oferte de vânzare pentru ivermectină. Majoritatea ofertelor vin dinspre site-urile indiene, care promovează inclusiv kit-uri anti-COVID, care includ ivermectina pe lângă alte medicamente.

Toate promit, evident, vindecări miraculoase și sigure și susțin că utilizarea acestui medicament face inutilă vaccinarea cpntra COVID-19.

Nu este prima oară când se întâmplă acest fenomen. A fost la fel cu hidroxiclorochina, colchicina sau remdesivirul.

ADVERTISEMENT