News

Atenție la ce mănânci! Lista legumelor şi fructelor cu concentraţie mare de pesticide

01.03.2021 | 14:39
Atentie la ce mananci Lista legumelor si fructelor cu concentratie mare de pesticide
ADVERTISEMENT

Unele fructe și legume sunt pli­ne de pesticide, despre care se știe că sunt potențial toxice. Acesta este motivul pentru care este important să aflați cu ce e tratat fiecare aliment pe care îl cumpărați și care dintre ele poate fi periculos. Re­cent, a fost publicată o listă a ali­mentelor consumate pe scară largă cu concentrație mare de pesticide.

De fapt, sunt substanțe care ucid viața

Utilizate pe scară largă în industria agri­colă, pesticidele sunt folosite pentru a con­trola răspândirea sau eradicarea insectelor, ciupercilor sau plantelor care deteriorează culturile. Totuși, dacă aceste substanțe chi­mice contribuie la o „calitate” mai bună a alimentelor, tot ele pot dăuna sănătății celor care le consumă.

ADVERTISEMENT

La fel ca antibio­ti­cele, pestici­dele sunt clasificate ca biocide, și anume produse destinate distrugerii fi­ințelor vii. De aceea, pesticidele sunt su­puse unor reglementări stricte pentru a reduce impactul lor asupra sănătății și a plane­tei. Potrivit unui raport al Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG), există un clasament al alimentelor cele mai îmbi­bate cu pesticide.

Mai bine aruncați coaja de la mere!

Mărul este un fruct bogat în pectine și excelent pentru sănătate, dar e tratat cu peste 40 de pesticide diferite, contra in­sectelor și ciupercilor. Fermierii aplică bio­cidele direct pe coaja fructului. Chiar dacă această parte este cea mai hră­nitoare, este mai bine s-o aruncăţi. Țelina are mai mult de 60 de pesticide. Este o legumă des întâlnită în bucătărie, dar care poate fi foarte toxică, dacă nu este spălată și curățată corespunzător.

ADVERTISEMENT

Pline de antioxi­danți, căpșunele sunt fructe sănătoase. Dar, la fel ca țelina, căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organis­mele vii. În schimb, căpșunele congelate au mult mai puține pesticide. Nici aroma­tele piersici nu sunt lipsite de riscuri. Și ele sunt stropite cu peste 60 de pesticide, doar cele din con­serve ar putea fi mai curate.

Spanacul, vinul, roșiile sunt pline de substanțe toxice

Frunzele de spanac sunt tratate cu circa 50 de pesticide. Spanacul conservat con­ține cantități mai mici din aceste otră­vuri. Cireșele nu pot concura cu conținutul de pesticide din mere, dar trebuie să știți că acești compuși toxici au fost găsiți în 85% dintre cireșe. Strugurii conțin aproxi­mativ 30 de pesticide, ceea ce face ca și vinul să devină un produs potențial toxic. Nectari­nele sunt pline de pesticide, 82,9% dintre fructe fiind afectate de aceste sub­stanțe dăunătoare.

ADVERTISEMENT

Perele sunt în fruntea clasa­men­tului, 74% din perele testate con­țineau pesticide. 45% dintre roșii au fost testate pozitiv la reziduuri de pesticide. Cartoful este leguma cea mai puțin afec­tată de pre­zența acestor ucigași tăcuți. Conține doar 35 de pesticide. Recunoscută ca fiind foarte rezistent la dăunători și la boli, varza este și ea tratată cu pesticide, dar nu s-a putut estima exact numărul acestora.

Material preluat din revista săptămânală Taifasuri, care apare în fiecare joi, la toate chioșcurile de presă din țară.