News

Atenție la ce mănânci! Lista legumelor şi fructelor cu concentraţie mare de pesticide

01.03.2021 | 14:39
Atenție la ce mănânci! Lista legumelor şi fructelor cu concentraţie mare de pesticide
Căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organis­mele vii. Sursă foto: Taifasuri
ADVERTISEMENT

Unele fructe și legume sunt pli­ne de pesticide, despre care se știe că sunt potențial toxice. Acesta este motivul pentru care este important să aflați cu ce e tratat fiecare aliment pe care îl cumpărați și care dintre ele poate fi periculos. Re­cent, a fost publicată o listă a ali­mentelor consumate pe scară largă cu concentrație mare de pesticide.

De fapt, sunt substanțe care ucid viața

Utilizate pe scară largă în industria agri­colă, pesticidele sunt folosite pentru a con­trola răspândirea sau eradicarea insectelor, ciupercilor sau plantelor care deteriorează culturile. Totuși, dacă aceste substanțe chi­mice contribuie la o „calitate” mai bună a alimentelor, tot ele pot dăuna sănătății celor care le consumă.

ADVERTISEMENT

La fel ca antibio­ti­cele, pestici­dele sunt clasificate ca biocide, și anume produse destinate distrugerii fi­ințelor vii. De aceea, pesticidele sunt su­puse unor reglementări stricte pentru a reduce impactul lor asupra sănătății și a plane­tei. Potrivit unui raport al Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG), există un clasament al alimentelor cele mai îmbi­bate cu pesticide.

Mai bine aruncați coaja de la mere!

Mărul este un fruct bogat în pectine și excelent pentru sănătate, dar e tratat cu peste 40 de pesticide diferite, contra in­sectelor și ciupercilor. Fermierii aplică bio­cidele direct pe coaja fructului. Chiar dacă această parte este cea mai hră­nitoare, este mai bine s-o aruncăţi. Țelina are mai mult de 60 de pesticide. Este o legumă des întâlnită în bucătărie, dar care poate fi foarte toxică, dacă nu este spălată și curățată corespunzător.

ADVERTISEMENT

Pline de antioxi­danți, căpșunele sunt fructe sănătoase. Dar, la fel ca țelina, căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organis­mele vii. În schimb, căpșunele congelate au mult mai puține pesticide. Nici aroma­tele piersici nu sunt lipsite de riscuri. Și ele sunt stropite cu peste 60 de pesticide, doar cele din con­serve ar putea fi mai curate.

Spanacul, vinul, roșiile sunt pline de substanțe toxice

Frunzele de spanac sunt tratate cu circa 50 de pesticide. Spanacul conservat con­ține cantități mai mici din aceste otră­vuri. Cireșele nu pot concura cu conținutul de pesticide din mere, dar trebuie să știți că acești compuși toxici au fost găsiți în 85% dintre cireșe. Strugurii conțin aproxi­mativ 30 de pesticide, ceea ce face ca și vinul să devină un produs potențial toxic. Nectari­nele sunt pline de pesticide, 82,9% dintre fructe fiind afectate de aceste sub­stanțe dăunătoare.

Perele sunt în fruntea clasa­men­tului, 74% din perele testate con­țineau pesticide. 45% dintre roșii au fost testate pozitiv la reziduuri de pesticide. Cartoful este leguma cea mai puțin afec­tată de pre­zența acestor ucigași tăcuți. Conține doar 35 de pesticide. Recunoscută ca fiind foarte rezistent la dăunători și la boli, varza este și ea tratată cu pesticide, dar nu s-a putut estima exact numărul acestora.

ADVERTISEMENT

Material preluat din revista săptămânală Taifasuri, care apare în fiecare joi, la toate chioșcurile de presă din țară.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri