Naționala României va susține vineri, 6 septembrie, primul meci după EURO 2024 și totodată primul din cel de-al doilea mandat de selecționer al lui Mircea Lucescu. Tricolorii întâlnesc Kosovo, la Priștina, de la ora 21:45, în Liga Națiunilor.
Se anunță un debut de foc, chiar dacă mulți înclină să creadă că România este favorită. Cele două naționale se cunosc foarte bine, au fost adversare și în preliminariile EURO 2024. Atunci, naționala condusă de Edi Iordănescu a câștigat patru puncte din șase: 0-0, la Priștina, și 2-0, pe Arena Națională.
E drept, în fotbal tot ce contează este rezultatul, dar în perspectiva confruntării de vineri ar cam trebui să ne reamintim cât de mult am suferit în campania trecută în duelurile cu Muriqi, Amir Rrahmani sau Zhegrova.
Naționala României vine după un EURO 2024 foarte solicitant, pe parcursul căruia a experimentat bucuria nedescrisă a unei victorii de senzație, 3-0 cu Ucraina, și a unei calificării nesperate în optimi, dar și două eșecuri usturătoare 0-2 cu Belgia și 0-3 cu Olanda.
Mircea Lucescu are la dispoziție doar șase zile să pregătească meciul cu Kosovo, de la Priștina, acolo unde naționala României este așteptată cu multă înverșunare, după incidentele petrecute toamna trecută la partida retur de pe Arena Națională.
”Îi cunoaştem pe cei din Kosovo şi ştim ce ne va aştepta acolo. Cu siguranţă ne va aştepta un ‘război’ acolo, să zic aşa, dar vom fi pregătiţi. Suntem conştienţi că aşteptările suporterilor naţionalei sunt mari şi ne dorim să îi facem în continuare şi mai fericiţi”, a declarat căpitanul Nicolae Stanciu, pentru FRF TV.
Nucleul României este cam același cu care Edi Iordănescu s-a calificat la EURO 2024 de pe primul loc în grupa preliminară. Pentru a înțelege mai bine că tricolorii nu vor merge în excursie la Priștina este suficient să vedem câți jucători avem noi în Top 5 cele mai puternice campionate din Europa (Anglia, Spania, Germania, Italia, Franța) și câți sunt în naționala din Kosovo. Raportul este 7-5 pentru ex-iugoslavi.
În timp ce Mircea Lucescu are în lot cinci tricolori care joacă în Top 5 campioanate din Europa (Anglia, Spania, Germania, Italia, Franța), selecționata din Kosovo se bazează fotbaliști din cele mai tari campionate. Iar ca valoare de piață, toți cei cinci tricolori din această categorie fac aproape cât Edon Zhegrova și Amir Rrahmani la un loc.
Piesele de rezistență ale naționalei României sunt:
Cei mai valoroși fotbaliști ai naționalei din Kosovo:
România este mult sub Kosovo și la valoarea echipelor probabile: 56.125.003 de euro noi și 86,1 milioane euro gazdele. În lotul convocat de noul selecționer al naționalei Kosovo, Franco Foda, se regăsesc și trei jucători cunoscuți publicului din România: Astrit Selmani (Dinamo) și foștii rapidiști Albion Rrahmani și Ermal Krasniqi. Ultimii doi joacă acum la Sparta Praga și s-au calificat în Liga Campionilor, dar nu au loc în echipa de start.
Echipa probabilă a României (56.125.003 de euro): Niță (225.000 euro) – Rațiu (3 mil. euro), Drăgușin (25 mil. euro), Burcă (3 mil. euro), Bancu (1,5 mil. euro) – R. Marin (3,5 mil. euro), M. Marin (1,6 mil. euro), Stanciu (4,5 mil. euro) – Man (10 mil. euro), Drăguș (4 mil. euro), Mihăilă (2,8 mil. euro)
Echipa probabilă Kosovo (86,1 milioane euro): Muric (7 mil. euro) – Vojvoda (3 mil. euro), Amir Rrahmani (25 mil. euro), Aliti (1 mil. euro), Paqarada (1,5 mil. euro) – Emerllahu (600.000 euro), Muslija (2,5 mil. euro), Berisha (1 mil. euro) – Zhegrova (25 mil. euro), Muriqi (12 mil. euro), Rashica (7,5 mil. euro).
FANATIK a aflat cum a pregătit Edi Iordănescu meciurile cu Kosovo din preliminariile trecute. Primul lucru pe care l-a făcut fostul selecționer și-a luat măsuri să-i blocheze pe cei mai periculoși oamenii din atac, Muriqi, Rashica, Zhegrova.
”În pregătirea jocurilor, Edi a știut foarte bine că naționala din Kosovo are jucători foarte valoroși luați individual, care provin de la echipe puternice, dar a mizat mult pe faptul că nu formau o echipă, jucau fiecare pentru el.
Lui Zhegrova, care este acum într-o formă deosebită la Lille, i s-a acordat o atenție deosebită. Degeaba știm însă că își face mereu mingea pe stângul, dar e foarte greu de blocat, pentru că este foarte rapid în execuții”, au povestit oameni din FRF.
O altă măsură tactică a fost anihilarea golgheterului Muriqi, de la Mallorca: ”Jucătorii au încercat foarte mult să blocheze centrările pentru Muriqi, care este letal în careu. Nu trebuie să primească mingea în careu”.
De asemenea, Edi Iordănescu le-a cerut jucătorilor să fie la fel de agresivi ca și kosovarii. Colaboratorii lui Edi au monitorizat cu lux de amănunte jucătorii adverși. Fiecare pe compartimente, astfel încât tricolorii să cunoască toate mișcările din teren al jucătorilor din Kosovo.
Spre exemplu, oamenii noștrii din compartimentul median știau că mijlocașul stânga Muslija, intra în centru și elibera banda pentru fundașul stânga, care urca foarte mult.
În meciurile din 2023, punctul vulnerabil al naționalei Kosovo indentificat de staff-ul lui Edi Iordănescu a fost flancul stâng al apărării: ”Pe la Paqarada au încercat băieții să spargă apărarea. Pe la el și pe la fundașul central stânga Aliti. Paqarada era considerat mai slab puțin. Fundașul dreapta Vojvoda este mai bun și colaborează bine cu Amir Rrahmani, de la Napoli.
În meciul tur, de la Priștina, toate detaliile tactice pregătite de Edi au fost date peste cap de terenul îmbibat cu apă. S-a jucat simplu, cu minge aruncată în terenul lor și apoi presiune. Cu toate bălțile, cei din Kosovo au pasat bine și în aceste condiții. Este o echipă foarte, foarte bună”.
În plan ofensiv, tricolorii au mai mizat pe faptul că Muslija și Zhegrova nu făceau faza defensivă.
”Este greșit să ne considerăm favoriți în fața celor din Kosovo, când au jucătorii la cluburi puternice, care joacă și în Champions League. Edi Iordănescu a reușit să învingă Kosovo cu muncă și sacrificiu din partea jucătorilor.
Așa trebuie să trateze băieții și meciul de vineri. Va foarte, foarte greu. Kosovarii abia ne așteaptă, vor revanșa după înfrângerea de la București. Au antrenor nou, neamțul Franco Foda, care încearcă să-i unească pe jucători și să facă o echipă”, susțin oameni din anturajul naționalei României.