Life

Atenție la primele semne după mușcătura de căpușă. Când trebuie să mergi la spital

Semne alarmante care pot apărea după mușcătura de căpușă. Când trebuie să primești neapărat îngrijiri medicale de specialitate?
24.05.2024 | 23:38
Atentie la primele semne dupa muscatura de capusa Cand trebuie sa mergi la spital
Atenție la primele semne după mușcătura de căpușă. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Odată cu venirea sezonului de vară, apare și problema insectelor, în special a căpușelor. Acestea pot fi mai periculoase decât crezi. Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă?

Atenție la primele semne care apar după mușcătura de căpușă

Ieșirile la iarbă sunt extrem de plăcute și relaxante, dar vin la pachet cu anumite riscuri. Mușcătura de căpușă este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni și poate duce la probleme de sănătate serioase. Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă?

ADVERTISEMENT

Dacă ai fost mușcat de o căpușă, este bine să primești neapărat îngrijiri medicale de specialitate. Chiar dacă ai încercat să scoți insecta acasă, capul acesteia poate fi blocat în piele. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat tot ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de această insectă.

„Cel mai bine este ca extragerea căpușei să se facă de personal specializat. Trebuie să mergeți la spital în momentul în care căpușa trebuie să fie extrasă printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgentă. Este foarte important ca oamenii să știe că nu trebuie să strângă căpușa care i-a mușcat între degete.Trebuie să vă prezentați de urgență la medic dacă ați încercat să scoateți căpușa cu penseta, singuri, iar capul ei s-a rupt și a rămas în piele,” a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Wowbiz.ro.

ADVERTISEMENT

Care sunt primele simptome după mușcătura de căpușă

Simptomele de care trebuie să ai grijă după mușcătura de căpușă sunt modificări ale pielii în zona mușcăturii, simptome de gripă de vară, dureri musculare, transpirație și nas înfundat.

„Sunt necesare aceste măsuri tocmai pentru a preveni infecția și complicațiile.  Recomand cu tărie să consultați imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul mușcăturii sau apar simptomele gripei de vară, însoțite de dureri musculare, transpirație și nas înfundat”, a mai declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

El spune că aceste simptome trebuie urmărite și este necesar ca oamenii să țină minte data la care căpușa a fost extrasă. Mușcătura poate fi tratată cu antibiotic pentru a împiedica o posibilă infecție.

ADVERTISEMENT

„Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice. În cele mai multe cazuri, medicația se administrează pentru o perioadă de 10 până la 14 zile, la domiciliu. Este indicat să urmărim orice semne care apar la nivelul mușcăturii, cât și ale semne asemănătoare gripei precum febra, durerile de cap, de gât, gandglionii inflamați, oboseala marcantă și durerile musculare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, conform sursei citate.

Căpușele pot transmite Boala Lyme „Eritemul apare în câteva zile la nivelul pielii”

Căpușele sunt cunoscute ca fiind purtătoare ale unei varietăți de agenți patogeni, inclusiv bacterii, viruși și paraziți. Una dintre cele mai cunoscute boli transmise de căpușe este boala Lyme, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi.

Boala Lyme poate fi recunoscută încă din faza incipientă. Infecția apare la nivelul zonei din care a fost extrasă căpușa în primele 3-30 de zile.

„Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. 

În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat de o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie.

În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.