Atenţie! Pînă şi farmaciile ne păcălesc la preţ

Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandări făcute pacienţilor doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar cîteva dintre modalităţile prin care marile...
11.08.2013 | 08:52
Atentie Pina si farmaciile ne pacalesc la pret

Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandări făcute pacienţilor doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar cîteva dintre modalităţile prin care marile lanţuri farmaceutice încearcă să îşi maximizeze profiturile pentru a contracara efectele termenelor de plată mult prea mari ale statului.

Cum insolvenţa loveşte anual în jur de 200 de farmacii independente, piaţa ajunge să se împartă între marile lanţuri de retail farmaceutic, care au demarat în ultimul timp o adevărată ofensivă de marketing. Odată intrat într-o farmacie, ai impresia că te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Pentru că banii de la CNAS vin şi cu un an întîrziere, farmaciile se concentrează pe vînzările de produse care să le asigure cîştig instant: cosmetice şi OTC-uri (produse over the counter, adică fără reţetă). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice si dermo-cosmetice începînd cu 2006 şi-au dublat vînzările la acel moment.

La o privire superficială, situaţia micilor farmacişti ar putea fi calificată drept normală într-o piaţă concurenţială. Sunt însă semne clare, atît de la cei din profesie, cât şi de la autorităţi, că există mari breşe în etica celor care au depus jurământul de a lucra mereu în interesul bolnavilor. Farmacia nu mai este a farmaciştilor!, exclamă Clara Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). „În ultimii doi ani, s-au vîndut către distribuitori sau persoane din afara profesiei cam 30% dintre farmaciile independente, care erau în proprietatea celor din profesie“, spune vicepreşedinta CFR.

Cei mai mari pierzători ai acestei lupte pentru profit sunt cetăţenii. Iată cîteva aspecte la care trebuie să fiţi atenţi pentru a evita să fiţi păcăliţi de unii farmacişti:

1. Medicul vă prescrie substanţa activă pe reţetă, fără o denumire comercială a medicamentului. Cum s-a demonstrat ştiinţific că variantele generice (mai ieftine) ale medicamentelor originale sunt identice cu acestea, medicul, dar şi farmacistul, sunt obligaţi să vă înştiinţeze despre această posibilitate. Odată ajuns la farmaciei, trebuie să întrebaţi farmacistul despre generic, de cele mai multe ori, acesta vă propune din start varianta cea mai scumpă.

2. Farmaciile sunt obligate, dpdv. legal, să aibă la rafturi măcar un corespondent generic al fiecărui medicament original, acolo unde există astfel de variante. Dacă farmacistul vă spune că nu are genericul la substanţa activă prescrisă de medic pe reţetă, amintiţi-i de această obligaţie. Fie îşi va aminti brusc că de fapt are acel generic, fie îl va comanda pentru dumneavoastră – durează cel mult două zile până vă va aduce medicamentul, de regulă. Dacă sunteţi nesigur cu privire la recomandările medicului şi farmacistului, puteţi să consultaţi un site creat cu scopul de a educa bolnavii în acest sens: medicamentecompensate.ro.

3. Odată cu implementarea reţetei electronice, farmaciştii sunt obligaţi să vă elibereze cu decontare o parte din reţetă, dacă dumneavoastră doriţi acest lucru. De pildă, dacă aveţi trei medicamente diferite de luat, iar farmacia X nu are decât unul dintre acestea, farmacia este obligată să întocmească toate formularele necesare pentru ca dvs. să puteţi lua doar acel medicament. Restul reţetei îl puteţi lua chiar şi de la farmacii din alte oraşe. Problema este că deocamdată, din neştiinţă sau rea-voinţă, farmaciştii nici măcar nu menţionează această posibilitate pacienţilor, sau îi refuză în cazul în care cer o astfel de facilitate permisă de lege.

Sursa: Capital

Tags: