Fotbal intern

Atenție, Rădoi! Stabilitatea e zero pe banca Naționalei: niciun selecționer nu a stat două campanii consecutive după ”Generația de Aur”

27.11.2019 | 00:56
Atentie Radoi Stabilitatea e zero pe banca Nationalei niciun selectioner nu a stat doua campanii consecutive dupa Generatia de Aur
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi își va începe mandatul la echipa națională a României începând cu barajul pentru calificarea la Euro 2020 din Liga Națiunilor. E un moment tulbure am putea spune pentru Naționala noastră, mai ales că tradiția ultimilor ani nu e prea blândă cu selecționerii numiți de FRF. Practic, niciunul dintre aceștia nu a dus la capăt două preliminarii complete la cârma tricolorilor! 


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1.44 este cota pentru ”marchează oaspeții” în meciul de baraj Islanda – România. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Niciun selecționer al României nu a dus la final două campanii de la finalul Generației de Aur!

Cazul fericit este Anghel Iordănescu-primul mandat. ”Tata Puiu” a prins, în primul mandat, între 1993-1998, ultimele trei meciuri din preliminariile WC 1994, toată campania pentru Euro 1996 și cea pentru Mondialul din 1998, plus turneele finale respective. Și a plecat nu pentru că ar fi fost demis, ci pentru că a decis că Generația de Aur a ajuns la zenit și că e momentul unei schimbări.

Victor Pițurcă- primul mandat: a preluat echipa la începutul preliminariilor pentru Euro 2000 și a disputat toate meciurile de pe banca tehnică. Declarațiile la adresa lui Hagi (a spus că ne-am fi calificat și fără el și că aportul ”Regelui”, reîntors din retragere la cererea publicului în ultimele trei partide, nu a fost chiar atât de important), i-a adus demiterea din partea lui Mircea Sandu, care a mers pe mâna ”greilor” Hagi și Gică Popescu în detrimentul său.

ADVERTISEMENT

Emerich Jenei- prezență efemeră, doar pentru cele patru partide pe care le-am disputat la turneul final al Euro 2000

Ladislau Boloni a venit după Euro, în septembrie, și a stat doar două treimi din partidele din preliminariile Mondialului din 2002. A plecat să antreneze Sporting în mai 2001, când mai erau trei meciuri de disputat din grupă și echipa era virtual calificată la baraj.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi– a stat doar trei meciuri din grupă, plus cele două de la baraj pentru WC 2002. Am fost eliminați de Slovenia și Mircea Sandu l-a demis.

Anghel Iordănescu– al doilea mandat. A stat toate preliminariile pentru Euro 2004, finalizate cu drama de la Copenhaga, când am ratat și locul 2. A rămas pentru grupa de calificare a Mondialului din 2006, însă am făcut un egal în Armenia, 1-1, în noiembrie 2004, și a fost dat afară.

ADVERTISEMENT

Victor Pițurcă- al doilea mandat. Nici aici nu sunt două campanii consecutive, deși a stat timp de patru ani. A fost numit la începutul lui 2005, dar nu a putut să mai califice echipa la Mondialul din 2006. A stat toate preliminariile pentru Euro 2008 și la turneul final. A început campania pentru Mondialul din 2010, însă în aprilie 2009 a plecat după o înfrângere în Austria.

Răzvan Lucescu- numit imediat după despărțirea de Pițurcă, în aprilie 2009, a stat doar până în 2011. A încheiat campania pentru Mondialul din 2010 fără succes și a plecat când încă mai erau șanse pentru Euro 2012, însă doar matematice.

Victor Pițurcă- al treilea mandat. A preluat echipa în iunie 2011. A stat pentru finalul preliminarilor din 2012 și toate cele pentru Mondialul din 2014, inclusiv barajul. Am pierdut cu Grecia, iar în toamna acelui an a semnat cu arabii de la Al Ittihad.

Anghel Iordănescu- al treilea mandat. A venit în toamna lui 2014, după ce Piți a ales Arabia Saudită și a calificat echipa la Euro 2016. La turneul final nu am reușit să ieșim din grupă după o înfrângere în fața Albaniei și contractul nu i-a mai fost reînnoit.

Christoph Daum– primul selecționer străin din istoria României a stat mai puțin de o campanie de calificare. E vorba de cea pentru Mondialul din Rusia. A preluat echipa în toamna lui 2016, după Euro și a părăsit-o în septembrie 2017, după o înfrângere cu Muntenegru care irosise șansele și matematice ale României la calificare.

Cosmin Contra- culmea, Contra a fost la un pas să fie cel care rupe tradiția. A fost pe bancă la toate meciurile din preliminariile Euro 2020, însă nu a ”completat” toate partidele din Liga Națiunilor, el plecând înaintea barajului din martie.

Cum e la alții: Germania are același selecționer din 2006!

În Europa, echipele de succes sunt, evident, cele care au răbdare cu selecționerii lor. Pe primul loc al cazurilor unde se judecă puțin altfel la nivel de Federație este, evident, Germania.

Joachim Low este antrenorul ”panzerelor” din 2006, iar Manschaftt-ul s-a încoronat campioană mondială în Brazilia, în 2014, sub conducerea acestuia. Și e păstrat în continuare, deși în 2018 nici n-au ieșit din grupă! Tocmai a bifat cea de-a șaptea campanie completă de calificare la un turneu final!

Franța mizează și ea pe același selecționer din 2012. Iar Didier Deschamps a răsplătit politica de stabilitate a forului de la Paris cu o finală de campionat european și una de Mondial. Ultima, câștigată. Și Portugalia merge din 2014 pe mâna lui Fernando Santos, acesta aducând la Lisabona trofeul de campioană a Europei în 2016.

 

 

 

ADVERTISEMENT