News

Atenție, români! Regulile pe care Marea Britanie le impune după Brexit tuturor cetățenilor din UE

03.01.2021 | 21:34
ADVERTISEMENT

Ambasada României în Marea Britanie le-a transmis românilor că de la 1 ianuarie condițiile de călătorie s-au schimbat.

Plata cu cardul, serviciile de roaming sau controalele vamale vor suferi schimbări din cauza Brexit, lucru pe care trebuie să-l cunoască toți românii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a fost reluate zborurile spre și dinspre Regatul Unit, însă oamenii care ajung în UK au nevoie să prezinte rezultatul unui test negativ pentru SARS-CoV-2.

Reguli speciale pentru români după Brexit

Începând cu data de 4 ianuarie 2021 ora 19.00 se permite reluarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, potrivit Hotărârii Nr. 1 a CNSU din cadrul Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Hotărârea prevede menținerea Regatului Unit pe lista țărilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Totodată, toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară, este prevăzut în art. 3 al Hotărârii CNSU menționate mai sus”, a transmis Ambasada.

ADVERTISEMENT

#AfterBREXIT
De la 1 ianuarie condițiile de călătorie în Regatul Unit s-au schimbat. Iată la ce trebuie să fie atenți cetățenii români care vor efectua vizite în UK:
⚠?#PlataCuCardul. Tranzacțiile dintre UE și Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele UE care limitează comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxă pentru plățile cu cardul. Vă recomandăm să verificați înainte de călătorie tarifele care vă vor fi aplicate la plățile efectuate în UK.
⚠?#Roaming. Furnizorii de servicii de roaming care își desfășoară activitatea în UE pot aplica clienților o suprataxă atunci când acestia utilizează servicii de roaming în Regatul Unit. Înaintea deplasării în Regatul Unit, recomandăm să verificați cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat. Informații suplimentare la:
⚠?#ControaleVamale. Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv români, care se deplasează în Regatul Unit, cel puțin până la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbări. Orice modificare comunicată de autoritățile britanice va fi semnalată în timp util. De asemenea, recomandăm consultarea frecventă a site-ului https://www.gov.uk/uk-border-control/at-border-control
.
⚠?#LimitaSumelorDeBaniNumerar (cash) Toate sumele de peste 10.000 GBP în numerar vor trebui declarate:
✅Online, cu minimum 72h înainte de călătorie, folosind acest link https://www.gov.uk/bringing-cash-into-uk
sau
✅la punctul de trecere al frontierei, dacă nu ati avut posibilitatea de a declara online.
Pentru mai multe informații despre condițiile de călătorie în UK de la 1 ianuarie 2020, accesați secțiunea special de pe pagina de web Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania la : http://www.mae.ro/node/54638”, a mai anunțat Ambasada.