Hotnews

ATENŢIE! Se apropie o nouă CRIZĂ FINANCIARĂ! Decizia ŞOC a Chinei!

Decizia şoc a Chinei de a devalua yuanul anunţă un soi de zi a judecăţii pentru economia mondială. Bursele au fost împinse prea sus, sub presiunea aşteptărilor nerealiste pentru o revenire...
19.08.2015 | 08:42
ATENŢIE! Se apropie o nouă CRIZĂ FINANCIARĂ! Decizia ŞOC a Chinei!

Decizia şoc a Chinei de a devalua yuanul anunţă un soi de zi a judecăţii pentru economia mondială. Bursele au fost împinse prea sus, sub presiunea aşteptărilor nerealiste pentru o revenire rapidă, şi stau gata să cadă sub privirile neputincioase ale băncilor centrale, care nu mai dispun de soluţii prin care să câştigăm timp, precum programele ample de “relaxare cantitativă” cu bani proaspăt ieşiţi din tiparniţă.

Consecinţele creditării desfrânate din anii de boom au fost însuşite de sectorul public odată cu programele masive de bailout prin care au fost salvate băncile de la colaps după criza din 2008, iar programele de stimulare monetară a activităţii economice par să-şi fi atins limitele. Din China până în Brazilia, băncile centrale au pierdut controlul într-o perioadă de frânare a creşterii economice în Europa şi pe pieţele emergente. Acţiunile şi obligaţiunile au urcat în ultimii ani la valori record, pe fondul unui optimism nejustificat. Astfel, o nouă prăbuşire a marilor burse pare inevitabilă, scrie ziarul britanic The Telegraph.

Piesele unui puzzle global

După criza din 2008, China a salvat economia globală de la dezastru. Guvernul de la Beijing a lansat un program fără precedent de cheltuieli publice, declanşând un boom în sectorul construcţiilor prin lucrări masive de infrastructură.

Preţurile metalelor, materialelor de construcţii şi ale petrolului au câştigat din plin, îmbogăţind şi ţările emergente exportatoare de materii prime.

În prezent însă, creşterea economică a Chinei pare că s-a împotmolit. Creşterea economică a scăzut sub pragul de 7% pentru prima dată în ultimii 25 de ani, potrivit datelor oficiale. Asta sugerează că situaţia din economia reală este mult mai proastă, notează The Telegraph.

Banca Populară a Chinei – banca centrală de la Beijing – a intervenit cu măsuri de politică monetară tot mai agresive în încercarea de a stimula activitatea economică. În ultimele 12 luni, dobânda cheie a fost tăiată de la 6% la 4,85%. Şocul a venit însă marţea trecută, când China a…

Citeşte mai mult pe economica.net!

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri