News

Atenție, șoferi! Asigurările auto s-ar putea scumpi serios în următoarele luni

28.09.2019 | 13:30
Atentie soferi Asigurarile auto sar putea scumpi serios in urmatoarele luni

Atenție, șoferi! Următoarea perioadă nu vine deloc cu vești bune. Poliţele auto s-ar putea scumpi cu până la 20%! Trebuie să știți că în prezent, cheltuielile firmelor de asigurare sunt plafonate în preţul RCA, dar lucrul acesta nu este tocmai corect în viziunea Comisiei Europene care spună că se încalcă libertatea societăţilor de a-şi stabili singure preţurile. Ministerul de Finanţe a elaborat deja un proiect care prevede mai multe modificări.

Atenție, șoferi!

Concret, în acest moment, pentru o poliță RCA în valoare de 150 de lei, nu mai puțin de 37 de lei reprezintă cheltuielile administrative. Adică, 25% din costul asigurării. În acest caz este suma maximă pe care o pot percepe societăţile de asigurare. Dacă acest plafon va fi eliminat, aşa cum prevede un proiect al ministerului de Finanţe, atunci preţurile RCA vor creşte, spun surse din Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Mai exact, anul acesta, un şofer de 38 de ani a plătit pentru o poliţă RCA de 1 an suma de 215 lei. De la anul suma ar putea creşte până la 260 de lei. Pe de altă parte, un şofer mai în vârstă, de 50 de ani, dar cu o maşină mai puternică, ar putea să plătească cu 60 de lei mai mult pentru aceeaşi asigurare RCA de anul viitor. În același timp, Ministerul de Finanţe vrea să elimine şi tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii, introduse acum doi ani.

Atenție, șoferi! Polița RCA
Polița RCA este vizată de un proiect de lege. Sursa foto – facebook

Asigurările auto s-ar putea scumpi serios în următoarele luni

„ASF avea un tarif de referinţă care era public pe site. Tu îţi făceai o calculaţie şi ca să fii sigur dacă e un preţ bun, dacă e un preţ de piaţă, intrai pe site-ul ASF-ului ca să vezi cum te situezi faţă de acel preţ. Dacă erai sub linie, înseamnă că plăteai un preţ mai bun decât media pieţei”, a spus Sergiu Berceanu, broker asigurări. Aproape normal, şoferii cu risc ridicat de accidente sunt și ei vizaţi de modificările legislative.

Vă reamintim că ASF a introdus în trecut obligaţia ca asigurătorii să le poată calcula acestora preţuri mai mari cu maximum 30% faţă de cei care nu au produs accidente. Acest plafon va fi însă eliminat, iar societăţile de asigurare vor putea să-și decidă preţurile după bunul plac.