News

Atenţie, şoferi! Parcările neregulamentare, sancţionate mult mai dur. Puteri sporite pentru poliţiştii locali

Senatul dezbate un proiect de lege prin care poliția locală primește atribuții sporite, anume prin lărgirea categoriilor de șoferi care pot fi amendați pentru parcarea în loc nepermis.
15.06.2021 | 11:28
Atentie soferi Parcarile neregulamentare sanctionate mult mai dur Puteri sporite pentru politistii locali
ADVERTISEMENT

Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională dezbate un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR-PLUS prin care polițiștii locali vor putea să amendeze atât proprietarul, cât și șoferul unei mașini care a fost parcată în mod neregulamentar.

Concret, atunci când o mașină este ridicată de pe locul unde a fost parcată, proprietarul va fi obligat să spună cui i-a încredințat automobilul, dacă nu s-a aflat el la volan.

ADVERTISEMENT

Astfel, proprietarul nu va mai putea să ascundă numele șoferului care a săvârșit contravenția.

Proprietarii mașinilor, obligați să-i „toarne” pe șoferii nedisciplinați

Proiectul intenționează să modifice Legea poliției locale 155/2010, la articolul 7 unde sunt stipulate atribuțiile polițistului local.

ADVERTISEMENT

Potrivit alineatului h) al acestui articol, polițistul local „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”.

Inițiatorii propun extinderea aceastui alineat astfel încât pe viitor să nu mai fie posibilă o situație în care proprietarul își asumă plata amenzii, în locul persoanei căreia i-a încredințat temporar mașina.

ADVERTISEMENT

Astfel, polițistul local va putea aplica amenzi pentru încă două categorii de fapte:

1. necomunicarea de către proprietarul unui vehicul la solicitarea poliției locale, în termenul prevăzut în lege, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul spre a fi condus care a încălcat prevederile prezentului punct sau
2. refuzul participanților la traficul rutier care a încălcat prevederile prezentului punct de a înmâna polițistului local documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare al vehiculului condus, precum și alte documente prevăzute de această lege.

Modificarea legislativă a fost impusă de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a spus că doar agentul constatator ar trebui să aibă dreptul de a-i solicita proprietarului unui autovehicul să precizeze cine s-a aflat la volanul mașinii parcate neregulamentar. Numai că pentru această decizie nu exista până acum temei în legislație.

ADVERTISEMENT

Prin Decizia nr.11/2017, ICCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, a stabilit următoarele: ‘în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.39, art.102 alin. (1) pet.14 și art.105 pet. 10 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea indentității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și a de aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate‘”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii susțin că nu există riscul ca polițiștii locali să abuzeze de noile prevederi întrucât instruirea lor se face în mod similar poliției naționale.

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei cu atribuții în domeniul circulației rutiere, au urmat programe de formare inițială organizate în instituțiile de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și dețin certificate de absolvire eliberate, în condițiile legii”, cred autorii proiectului.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în...
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în lacrimi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant