News

Atenţie, şoferi! Se schimbă regulile în trafic! Proiect de modificare a regimului drumurilor

04.03.2021 | 17:08
Atentie soferi Se schimba regulile in trafic Proiect de modificare a regimului  drumurilor
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Parlament vizează modificarea Legii privind regimul drumurilor astfel încât șoferilor să li se asigure un grad mai mare de siguranță în traficul rutier.

Proiectul inițiat de deputatul liberal Laurențiu Leoreanu și depus la Senat a fost semnat atât de colegi de-ai săi din PNL, cât și de parlamentari social-democrați.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă vizează siguranța participanților la trafic în curbe și intersecții, zone predispuse în  mod special la accidente, prin interzicerea oricăror mijloace de publicitate în aceste zone, care ar putea distrage atenția șoferilor de la drum.

Orice mijloace de publicitate, interzise în intersecții

Se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate sau reclamă în curbe sau în intersecțiile la nivel ale căilor de comunicație, în ampriză și în zonele de siguranță, precum și pe suprafețele de teren destinate vizibilității în curbe și în intersecții”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Deputatul susține că legea, în forma aflată în  vigoare, nu este suficient de categorică, fiind menționate doar panourile publicitare. Pe viitor, orice formă de publicitate va fi interzisă în zonele menționate.

Noua formă a legii își propune să ofere textului legislativ mai multă claritate terminologică, ca parte a procesului complex prin care statul se angajează să asigure condiții de siguranță pe drumurile publice. Spațiile publicitare nu trebuie să împiedice sub nicio formă vizibilitatea șoferilor pe drumurile din România, siguranța circulației fiind prioritară pentru autoritățile publice”, se  spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Panourile publicitare nu pot fi instalate cu mai puțin de 150 de metri până la sau de la intersecții, în cazul în care acestea se află în interiorul localității. Această distanță crește la 250 de metri când intersecțiile sunt în afara localității.

Legea actuală prevede că vizibilitatea indicatoarele rutiere nu poate fi obturată prin construcții, panouri publictare, plantații rutiere sau al oricăror alte obstacole. De asemenea, este interzisă amenajarea de locuri de parcare în interiorul sau exteriorul curbelor periculoase.

ADVERTISEMENT