News

Atenție, șoferi! Telefonul mobil te poate lăsa fără permis. De când se aplică decizia

30.08.2019 | 09:46
Șoferii care vor fi prinși cu telefonul în mână pot rămâne fără carnet. Sursa foto - facebook

Atenție, șoferi! Codul Rutier a suferit modificări importante, iar şoferii indisciplinaţi în trafic riscă amenzi cu mult mai mari. De data aceasta, în urma multiplelor accidente, a fost vizat un fenomen care a căpătat o amploare uriașă. Vorbim despre folosirea telefonului mobil la volan, pentru mesaje, convorbiri sau chiar “live-uri” pe reţelele sociale. Nu o dată, astfel de discuții s-au încheiat cu adevărate tragedii.

Atenție, șoferi!

Concret, Codul Rutier a fost înăsprit în şedinţa de Guvern de pe 12 august, astfel că din 12 octombrie, adică la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, şoferii care încalcă legea vor primi amenzi usturătoare. Practic, de la data în care intră în vigoare prevederea, şoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau aparatele cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto sau video în timp ce se află la volan.

Cine decide să ignore anunțul oamenilor legii riscă pe barba lui. Sancţiunea este între 580 şi 725 de lei şi 4 puncte de penalizare. Nu se termină aici pentru că şoferii vinovaţi ar putea rămâne și fără permis. De menţionat este că această prevedere se aplică tuturor conducătorilor auto, indiferent dacă vehiculul în care se află necesită sau nu permis de conducere. Mai exact, cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, cum ar bicicletele sau trotinetele, vor risca și ei amenzi zdravene.

Atenție, șoferi! Telefon la volan
Din octombrie folosirea telefonului la volan este interzisă. Sursa foto – facebook

Telefonul mobil te poate lăsa fără permis

Între 870 și 1.160 de lei vor plăti aceștia dacă sunt prinşi cu telefonul în mână. De remarcat că aceste prevederi se aplică doar dacă conducătorul se află în mișcare, în textul legii precizându-se că amenzile se aplică strict în cazul vehiculelor “aflate în mișcare”. Şoferii nu au voie să ţină în mână, în timpul condusului, niciun “dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, spune textul actului normativ.

Sunt pasibili de amenzi chiar și tractoriștii și cei care merg pe drumuri forestiere. Atenție! Autoritățile au stabilit că vor fi amendați toți participanții la trafic surprinși cu telefonul în mână! Așadar, nu doar vorbitul la telefon este amendat, ci și simpla prezență a telefonului în mâna șoferului!

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri