News

Atenție, șoferi! Vă puteți pierde permisul așa! Iată ce trebuie să știți când sunteți filmați în trafic

02.04.2019 | 11:31
Atentie soferi Va puteti pierde permisul asa Iata ce trebuie sa stiti cand sunteti filmati in trafic

Vești proaste pentru șoferi.  Dacă sunt filmați în trafic în timp ce încalcă regulile de circulație, riscă sancțiuni aspre din partea polițiștilor. Se poate lăsa chiar și cu ridicarea permisului de conducere, dacă agenții rutieri se sesizează, în urma publicării unor astfel de imagini.

Tot ce trebuie să știi când ești filmat în trafic

Neregulile filmate în trafic nu sunt luate în seamă obligatoriu de polițiști, însă există și situații în care imaginile respective pot constitui probe importante, șiferii riscând sancțiuni grave în astfel de cazuri, ba chiar ar putea rămâne fără permisul de conducere.

Mai concret, polițiștii se autosesizează în momentul în care imaginile filmate de camerele montate pe bordul mașinii apar în spațiul public. Un astfel de caz s-a întâmplat în Constanța, unde un tânăr a sesizat Inspectoratul de Poliție, pe motiv că un participant la trafic încalcă anumite reguli de circulație. Acesta a atașat plângerii sale și o serie de imagini surprinse de camera de bord, care demonstrează comiterea respectivelor nereguli.

Filmările din trafic te pot lăsa fără permis
Filmările din trafic te pot lăsa fără permis

Ce spun polițiștii despre astfel de cazuri

Fiecare situaţie este caracterizată de anumite particularităţi: persoanele implicate, tipul incidentului, locul si momentul producerii, probele puse la dispoziţie de persoana care face sesizarea, probele pe care le poate obţine poliţistul in susţinerea sau infirmarea celor sesizate etc. Fiecare caz este analizat individual, astfel ca nu poate fi pusă în aplicare o eventuală procedură de lucru unitară” , a explicat Andreea Munteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

La finalul anului trecut, deputatul USR Mihai Botez a venit cu o propunere legislativă pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Astfel, potrivit inițiativei respective, polițiștii puteau da amenzi, pe baza imaginilor filmate de participanții la trafic. Proiectul a fost însă respins în Senat.

Ministerul de Interne a ezitat puţin, iniţial erau voci care susţineau iniţiativa, în cele din urmă au ales să o respingă. Li se pare că o să le dea foarte mult de treabă poliţiştilor care sunt puţini numeric şi ar trebui să aloce resurse suplimentare. Apoi, se tem că vor apărea manifestări de vigilenţă, adică vor apărea cetăţeni care vor sta cu camerele pe oriunde şi să facă sesizări” ,  spunea deputatul USR  care a venit cu propunerea.