ADVERTISEMENT
Hotnews

ATENŢIE! Un nou tip de atac cibernetic. Produce pagube URIAŞE

Românii sunt ţinta unui nou tip de atac cibernetic. Hackerii pătrund în computere şi criptează datele, după care cer sume enorme ca să le deblocheze. Specialiştii avertizează că sunt şanse...
Autor: Ionuţ Cataramă | 11.06.2015 | 17:18
ATENŢIE! Un nou tip de atac cibernetic. Produce pagube URIAŞE

Românii sunt ţinta unui nou tip de atac cibernetic. Hackerii pătrund în computere şi criptează datele, după care cer sume enorme ca să le deblocheze. Specialiştii avertizează că sunt şanse mici să fie recuperate informaţiile fără bani. Sistemul hackerilor este imposibil de spart. Noul timp de atac cibernetic produce pagube uriaşe. Sunt vizaţi în special directorii companiilor multinaţionale sau persoane publice.

ADVERTISEMENT

Augustin Jianu, director general CERT-RO: Sunt nişte atacuri destul de serioase pentru că sunt criptate datele utilizatorului şi solicită o sumă de bani pentru a le putea recupera. Mecanismele tehnice care ne stau la dispoziţie sunt de destul de puţine. Criptarea este foarte bună şi nu se poate sparge.

Soluţia, spun specialiştii, este identificarea serverului de unde a pornit atacul, dar de mulze ori este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân.

ADVERTISEMENT

Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT: Odată ce te-ai infectat nu mai există nicio metodă ca să recuperezi fişierele fără să plăteşti. Ideal ar fi să nu te infectezi de la început. Informaţiile pe care le ai în calculator de regulă sunt sufiecient de importante să te nimerească în momentul în care vrei să plăteşti pentru ele.”

Victor Patriciu, Academia Tehnică Militară: “Atacurile cu finalitate financiară au cea mai mare atractivitate. Se pornesc atacuri de pe teritorul ţării noastre din partea unor grupuri pentru a obţine diverse avatantaje financiare.”

ADVERTISEMENT

În România, numărul atacurilor cibernetice a crescut spectaculos. Nu atât de rapid s-au mişcat autorităţile cu adaptarea legislaţiei la noile provocări.

Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT: “Acum vorbim de o sumă de aproape 400.000 de atacuri noi în fiecare zi, atacuri unice. Este o creşte cu aproape cu 30% faţă de anul trecut. Din 2011 şi până acum, creşterea poate fi considerată ca exponenţială.”

ADVERTISEMENT

Augustin Jianu, director general CERT-RO: “În momentul de faţă nu există o lege care să spună ce instituţie a statului se ocupă de un anumit domeniu, care sunt atribuţiile şi răspunderile. Dacă este un hack la nivel naţional nu putem să punem degetul pe o instituţie şi să spunem ei sunt de vină că trebuia să facă ceva şi n-au făcut.”

Şi instituţiile de stat care deţin informaţii preţioase pentru securitatea naţională au fost ţinta unor atacurilor informatice. Sursa lor nu a fost identificată, dar o parte dintre servele folosite au fost localizate în Bulgaria, Ucraina sau Olanda. Specialiştii spun că cea mai sigură protecţie este un soft antivirus performant.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.digi24.ro

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!