News

O nouă atenţionare ANM cod galben de vreme severă. Fenomenele meteorologice extreme au pus stăpânire pe România

România este lovită în această perioadă de un val de aer tropical. Fenomenul va cauza furtuni puternice care vor fi urmate de temperaturi ridicate, aproape de caniculă.
14.06.2022 | 11:08
O noua atentionare ANM cod galben de vreme severa Fenomenele meteorologice extreme au pus stapanire pe Romania
Fenomene meteorologice extreme în România. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Vremea se va menține instabilă în perioada următoare, cu ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice. De la mijlocul săptămânii, valul de aer tropical va aduce temperaturi maxime, apropiate de pragul caniculei.

Atenționare ANM de vreme rea, 14 iunie

Reprezentanții ANM au emis o nouă atenționare valabilă în intervalul 14 iunie, ora 12 – 15 iunie, ora 06.

ADVERTISEMENT

Codul galben de vreme rea este menționat pentru zona “Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în Carpații Meridionali și de Curbură, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, transmite ANM.

Avertisment ANM
Avertisment ANM, perioada 14 – 15 iunie 2022

În primele 12 zile din luna iunie 2022, ANM a emis nu mai puțin de 159 astfel de avertizări de tip nowcasting.

ADVERTISEMENT

“În primele 12 zile din iunie meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roşu. Se menţine astfel tendinţa din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe”, a explicat Mateescu conform digi24.ro.

Vremea se răcorește marți, 14 iunie

Potrivit informărilor ANM, vremea se răcorește marți, 14 iunie, în majoritatea zonelor din țară. Exceptând zonele vizate de codul galben de furtuni, cerul va fi variabil, existând ploi restrânse.

ADVERTISEMENT

ANM anunță că vântul va sufla slab şi moderat în sudul Banatului şi al Olteniei şi în nordul Moldovei, dar de scurtă durată şi în sud-est.

Temperaturile maxime în acest interval se vor încadra între 22 şi 30 grade Celsius, iar cele minime între 7 şi 8 grade Celsius. Pe litoral sunt așteptate temperaturi între 18 și 20 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În București, temperatura maximă se va încadra între 27 şi 29 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 15 şi 17 grade Celsius.

Începând de miercuri, 15 iunie, maximele vor atinge 29 grade Celsius. Pe litoral temperatura va fi relativ scăzută, de doar 19 grade Celsius.

Potrivit ANM, în București vremea va fi predominant frumoasă, cu o temperatură maximă de 28 de grade. În a doua jumătate a săptămânii, după ce valul de aer tropical va lovi țara noastră, sunt așteptate furtuni care vor fi anunțate de ANM prin avertizări de tip nowcasting.

ADVERTISEMENT