News

Atenţionare ANM: cod galben de ploi torenţiale şi vijelii. În ce zone se strică vremea

11.08.2020 | 11:29
Atentionare ANM cod galben de ploi torentiale si vijelii In ce zone se strica vremea
ADVERTISEMENT

Deși ne aflăm în plină vară calendaristică, instabilitatea atmosferică își spune în continuare cuvântul în multe dintre regiunile țării. Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de marți o avertizare cod galben care rămâne valabilă până târziu în noapte și vizează nu mai puțin de 15 județe ale țării.

Concret, în intervalul 5 august, ora 15:00 – 6 august, ora 2:00, în vestul şi sudul Transilvaniei, în sudul Banatului, în sud-vestul Moldovei, precum și în jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei sunt semnalate averse cu caracter torenţial, însoțite descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii.

ADVERTISEMENT

Pe arii restrânse vor apărea căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 litri/mp şi, pe arii restrânse, 40 litri/mp. Meteorologii precizează, totodată, că manifestări de instabilitate atmosferică sunt semnalate, pe alocuri și în restul teritoriului.

Atenționare de instabilitate atmosferică în 15 județe ale țării

În intervalul menționat, în vestul și sudul Transilvaniei, în sudul Banatului, în sud-vestul Moldovei, precum și în jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, se arată în informarea transmisă de ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii au emis o prognoză meteo specială pentru București, valabilă pentru același interval.

Astfel,  vremea se va menține frumoasă și călduroasă pe tot parcursul după-amiezii, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta va fi cuprinsă între 33 și 34 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 17 – 24 august

Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale, nordice și la munte.

Săptămâna 24 – 31 august

Temperaturile medii ale aerului vor fi în jurul celor normale pentru această perioadă, în întreaga țară. Ploile vor fi în parametri obișnuiți perioadei în cea mai mare parte a țării, cu intensificări ale vântului și descărcări electrice în unele zone.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 31 august – 7 septembrie

Temperaturile vor fi mai ridicate decât mediile specifice perioadei, în toate zonele țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.

ADVERTISEMENT