News

Atenționare ANM de cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii. Ce regiuni vor fi afectate. Update

13.10.2020 | 11:04
Atenționare ANM de cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii. Ce regiuni vor fi afectate. Update
Atenționare ANM de cod galben de ploi și vijelii. Ce regiuni vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Update ora 11:04. Marți, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de vijelii puternice în județele montane, dar și două coduri galbene de ploi și intensificări ale vântului.

Urmează două zile în care majoritatea zonelor țării vor fi lovite de fenomene severe ale vremii, care, local, pot crea probleme în desfășurarea activităților.

ADVERTISEMENT

Dacă la munte vom avea vânt cu aspect de uragan, cu rafale de până la 130 de kilometri pe oră, în alte zone sunt așteptate cantități de apă de până la 60 l/mp.

Cod portocaliu și cod galben de la ANM. Unde vor fi ploi abundente și vânt puternic

În cursul zilei de marți, ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali.

ADVERTISEMENT

Atenționarea este valabilă până diseară, 13 octombrie, la ora 21:00. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120…130 km/h.

Apoi, o avertizare de tip cod galben este în vigoare în intervalul 13 octombrie, ora 10:00 – 13 octombrie, ora 21:00. Sunt vizate intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90…100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…85 km/h.

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Un al treilea cod galben, în vigoare până pe 14 octombrie

O altă avertizare cod galben va intra în vigoare din 13 octombrie, ora 21:00, până în data de 14 octombrie, ora 18:00. În intervalul menționat, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90…100 km/h.

ADVERTISEMENT

În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55…65 km.

Notă ANM: În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială/ ora 9:21. Vremea se schimbă radical, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o atenționare de cod galben de vânt puternic și ploi însemnate cantitativ.

Avertismentul a intrat în vigoare astăzi, 13 octombrie, la ora 9:00 și este valabil până diseară la ora 21:00. Instabilitatea atmosferică va fi resimțită în toată țara.

Vântul va sufla cu rafale de peste 100-130 km/h în zona Carpaților Meridionali și Orientali. Va ploua în cea mai mare parte a României.

Atenționare de cod galben de la ANM. În sud vor fi descărcări electrice

Harta ANM

”În intervalul menționat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100…130 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…80 km/h.

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.” – ANM

Cod galben ANM! Vremea se răcește. În regiunile sudice vor fi descărcări electrice și grindină.

La noapte în Munții Apuseni e posibil să apară precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

”Marți, vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, vor mai fi intensificări ale vântului în nord-vest și la munte, precum și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, îndeosebi pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali”, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri