Avertizarea meteorologică de cod galben este valabilă marți, 31 mai, de la ora 10:00 la ora 22:00. În acest interval, ANM a anunțat instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Astfel, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Locuitorii din aceste zone vor observa descărcări electrice frecvente, averse torențiale, vijelii și intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze de 55…75 km/h).
De asemenea, în zonele amintite va cădea și grindina, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Specialiștii ANM au mai notat că astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.
Totodată, sursa citată a menționat că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informațiile despre acest cod galben.
ANM arată că în momentul în care emite cod roșu avem în prim-plan fenomene meteorologice care vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. În cazul unui cod portocaliu, fenomenele meteorologice prognozate vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
Dacă reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie emit cod galben, atunci fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
Când avem cod verde, nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. Așa cum s-a menționat anterior, avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate.
Sursa citată a mai notat că informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Pe site-ul ANM se mai arată că avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.