News

Atenţionare cod galben de vreme severă. ANM anunţă ploi torenţiale, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis marți un cod galben de vreme rea valabil pentru zeci de județe din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei.
31.05.2022 | 11:44
Atentionare cod galben de vreme severa ANM anunta ploi torentiale vijelii si grindina in mai multe zone din tara
Cod galben de vreme rea până la ora 22:00. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

Avertizarea meteorologică de cod galben este valabilă marți, 31 mai, de la ora 10:00 la ora 22:00. În acest interval, ANM a anunțat instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cod galben în 4 regiuni din România

Astfel, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din aceste zone vor observa descărcări electrice frecvente, averse torențiale, vijelii și intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze de 55…75 km/h).

De asemenea, în zonele amintite va cădea și grindina, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Specialiștii ANM au mai notat că astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT
Acestea sunt județele vizate de avertizarea cod galben de vreme severă

Totodată, sursa citată a menționat că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informațiile despre acest cod galben.

Semnificațiile fiecărui cod

ANM arată că în momentul în care emite cod roșu avem în prim-plan fenomene meteorologice care vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. În cazul unui cod portocaliu, fenomenele meteorologice prognozate vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

ADVERTISEMENT

Dacă reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie emit cod galben, atunci fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Când avem cod verde, nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. Așa cum s-a menționat anterior, avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a mai notat că informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Pe site-ul ANM se mai arată că avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

 

ADVERTISEMENT