News

Atenționare de la ANM! Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Ce zone sunt vizate

12.08.2020 | 11:04
Atentionare de la ANM Cod galben de ploi torentiale vijelii si grindina Ce zone sunt vizate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în urmă cu puțin timp o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în mai multe regiuni de pe teritoriul țării noastre. Sunt așteptate averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.

De asemenea, cantitățile de apă vor depăşi local 20 – 25 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp, mai spun meteorologii care anunță că este vizată jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și al Moldovei, dar și zonele montane.

ADVERTISEMENT

Mai exact, avertizarea cod galben de furtună este valabilă pe parcursul zilei de miercuri, 12 august, în intervalul orar 12:00 – 23:00 și vizează 19 județe din țară.

Cod galben de instabilitate atmosferică în 19 județe din România

Așadar, codul galben va afecta parțial sau pe arii mai largi județele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

ADVERTISEMENT

Totodată, meteorologii mai transmit că instabilitatea atmosferică se va semnala și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse. Ziua de miercuri se anunță una caniculară, dar cu șanse mari de furtuni, ploi torențiale și vijelii.

Cod galben de furtună în 19 județe
Cod galben de furtună în 19 județe. Sursa foto: meteoromania.ro

Vreme instabilă încă de la începutul lunii august

Canicula și disconfortul termic persistă încă de la începutul lunii august, mai ales că în urmă cu o săptămână ANM a emis un cod galben de caniculă și vânt atât în Capitală, cât și în alte regiuni din țară. Mai exact, în perioada 7 – 8 august vântul a avut la rafală chiar și 40-50 km/h.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat la vremea respectivă că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei, dar și local, în Moldova şi Oltenia.

Valoarea ITU a depășit pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități, în special în Câmpia de Vest. Și atunci, ca și acum, avertizarea Cod galben de caniculă și intensificări ale vântului a fost valabilă în 19 județe.

ADVERTISEMENT

În plus, intervalul 7 – 8 august, pe arii extinse în regiunile sudice și estice vremea a fost caniculară, înregistrându-se temperaturi maxime de 35 – 38 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT