News

Atenționare meteo de ninsori puternice şi viscol. Meteorologii anunță cod galben în mai multe județe din țară

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis o atenționare cod galben de ninsori puternice şi viscol. Sunt vizate mai multe județe din țară.
08.01.2022 | 11:41
Atentionare meteo de ninsori puternice si viscol Meteorologii anunta cod galben in mai multe judete din tara
ADVERTISEMENT

Sâmăbătă, ANM a emis o atenţionare meteo cod galben de ninsori puternice şi viscol. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, este vizată zona de vest a țării.

Codul galben este valabil până duminică dimineaţa la ora 10:00 și va afecta 13 judeţe din vestul Românei, conform hărţii publicate de meteoromania.ro.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunţă ninsori însemnate cantitativ şi viscol în zona montană înaltă din vestul țării.

Atenționare meteo de ninsori puternice şi viscol. Este cod galben în 13 județe din vestul României

Cod galben

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul sâmbătă, 08 ianuarie, ora 10 – duminică, 09 ianuarie, ora 10, în Banat, Crişana, Maramureş şi local în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă în medie de 10…15 cm.

ADVERTISEMENT

În Carpaţii Occidentali, în vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi local consistent.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h în sudul Banatului  şi pe crestele Carpaţilor Meridionali unde va fi viscol.

ADVERTISEMENT

După ce anul 2022 a debutat cu temperaturi foarte ridicate, iarna începe în cele din urmă să domine peisajul.

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a declarat joi că de la începutul anului până acum în fiecare zi, atât la nivelul minimelor, cât și la nivelul maximelor, „am avut recorduri zilnice ale valorilor pentru zilele respective ca fiind cele mai ridicate temperaturi minime sau maxime pentru perioada respectivă.”

ADVERTISEMENT

„Deja observăm schimbarea vremii, mai ales în partea de vest, nord-vest, centru, nord-est a țării”, a precizat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

„Săptămâna viitoare vorbim de temperaturi care, la nivelul maximelor, să caracterizeze o vreme normală pentru această perioadă din calendar și, de asemenea, și la nivelul minimelor când minimele pe parcursul nopților și dimineților vor fi între  – 8 în estul Transilvaniei până la 1 grade în zona litoralului.

O să observăm de la mijlocul săptămânii viitoare posibilitatea ca o altă masă de aer mai cald să aducă din nou valori de temperaturi în creștere și cu o probabilitate de precipitații, mai ales în partea de nord, nord-est și centru a țării”, a mai explicat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT