News

Atenționări cod galben și portocaliu de inundații pe Dunăre. Ce transmit hidrologii

05.06.2019 | 09:16
Atentionari cod galben si portocaliu de inundatii pe Dunare Ce transmit hidrologii

Hidrologii au emis două avertizări: o averizare cod galben și o atenționare cod portocaliu de inundații pe cursul Dunării. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a anunțat că, cele două atenționări intră în vigoare miercuri dimineața, începând cu ora 6.00 și sunt valabile până pe 15 iunie.

Cod portocaliu de inundații pe Dunăre. Ce zone sunt vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA)  a transmis că, au intrat în vigoare miercuri, de la ora 6.00 două atenționări cod galben și cod portocaliu de inundații pe Dunăre și sunt valabile până la jumătatea lunii iunie. Hidrologii au avertizat că această atenționare este valabilă pentru sectoarele Porțile de Fier – Zimnicea, din judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman, aval Isaccea şi ȋn Delta Dunării, în judeţul Tulcea. Totodată, de sâmbătă dimineața intră în vigoare și o avertizare cod galben care este valabilă pentru sectorul aval Zimnicea – Isaccea, din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea și este valabilă tot până pe 15 iunie.

„Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Portile de Fier), cu depăşirea fazelor de apărare”, au declarat hidrologii. 

În plus, de sâmbătă intră în vigoare și avertizarea de cod portocaliu valabilă pentru sectorul aval Gruia – amonte Zimnicea, din judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman. Atenționarea este valabilă până pe data de 10 iunie, ora 16.00.

Mai multe gospodării de pe malul Dunării au fost inundate, din cauza creșterii debitului apelor fluviului.
Hidrologii au emis atenționare de cod portocaliu de inundații pe Dunăre, valabilă până pe 15 iunie
Sursa foto: hepta.ro

Apele Dunării și afluenții nu mai încap în albie și vor rupe digurile de protecție

Pe sectorul aval Calafat – amonte Giurgiu, din judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu şi Cernavodă – Hârşova, din judeţul Constanţa intră în vigoare începând de luni, 10 iunie avertizarea de cod portocaliu de inundații. „Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire”, au ținut să adauge hidrologii.

Totodată, hidrologii transmit că debitul apelor trebuie monitorizat. „Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.”, au încheiat aceștia.