ADVERTISEMENT
News

Atenționări meteorologice cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Care sunt zonele vizate

Autor: Cerasela Stafie | 17.05.2021 | 11:09
Atenționări meteorologice cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Care sunt zonele vizate
Atenționări meteorologice cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Care sunt zonele vizate Sursa foto: ecopresa.md

Administrația Națională de Meteorologie a lansat tenționări de cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Care sunt zonele vizate.

ADVERTISEMENT

Pentru intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei a fost lansată o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

În intervalul : 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, toată țara se află sub o avertizare de cod galben de vijelii. În aceeași perioadă, în Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului atenționarea de cod galben vizează căderea unor cantități însemnate de apă.

Atenționări meteorologice cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi grindină. Care sunt zonele vizate

Cod galben ploi
Cod galben ploi
Sursa foto: ANM

În intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Aceste fenomene vizează Banatul, Crișana, Maramureșul, dar se vor întâlni și local în Transilvania și vestul Olteniei.

ADVERTISEMENT

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35 – 50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali”, anunță ANM.

Vântul își va face și el apariția, cu rafale ce vor ajunge și la 55 – 60 km/h. În zona montană înaltă, intensificările pot depăși 70 – 80 km/h. În timpul ploilor, trecător, va lua aspect de vijelie.

Un cod galben de intensificări susținute ale vântului este valabil în toată țara, în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00.

ADVERTISEMENT
Cod galben vânt
Cod galben vânt
Sursa foto: ANM

„Pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h”, anunță ANM.

În plus, în Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului, în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, vor cădea cantități de apă însemnate.

ADVERTISEMENT

„În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp”, avertizează ANM.

În plus, în zonele montane, la altitudini mari, de peste 1800 m, vor fi şi precipitaţii mixte.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!