Sport
notix pixel id

Athosul lui Gigi Becali. Reportaj exclusiv Fanatik de la „locul secret” unde patronul FCSB se va retrage la bătrânețe

Gigi Becali are deja „propriul Athos” la 200 de kilometri de Pipera, reședința actuală a patronului de la FCSB. FANATIK a fost la locul unde Becali vrea să se retragă la bătrânețe. Imagini și informații în premieră!
08.01.2022 | 15:12
Athosul lui Gigi Becali Reportaj exclusiv Fanatik de la locul secret unde patronul FCSB se va retrage la batranete
FANATIK a descoperit locul unde Gigi Becali își construiește propriul Athos. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gigi Becali a anunțat acum câteva luni că intenționează la un moment dat să se retragă din viața publică și să-și petreacă ultimii ani din viață la o mănăstire, undeva în inima munților.

Gigi Becali a declarat recent că e dispus să vândă FCSB suporterilor conduși de Gheorghe Mustață dacă aceștia vin cu o ofertă clară de 10 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Între cele două anunțuri, despre care nimeni nu știe când vor deveni realitate, există un punct comun. FANATIK i-a dat de urmă!

Fanatik a găsit „locul secret” unde Gigi Becali vrea să se retragă la bătrânețe: „Undeva spre Comanca, înainte să intrați în Băile Olănești”

Este vorba despre locul ținut secret unde Gigi Becali deja a demarat „acțiunea de la bătrânețe”. Altfel spus, locul unde patronul de la FCSB se va retrage definitiv după ce va vinde echipa sau o va lăsa pe mâna nepoților! Fitilul a fost aprins pentru noi de preoții de la Mănăstirea Frăsinei, care ne-au dezvăluit unde se va muta Becali în viitorul apropiat sau mai îndepărtat.

ADVERTISEMENT

„Da, e adevărat că Gigi Becali construiește case pentru familia sa. Este undeva spre Comanca, înainte să intrați în Băile Olănești. Se poate ajunge și pe jos, peste munte, de aici de la noi”, aflăm de la Mănăstirea Frăsinei.

Nu mergem pe cărări de munte la pas, o luăm cu mașina peste 50 de kilometri!

Înainte de a porni în marea căutare, pentru că suntem avertizați că vom ajunge undeva „unde s-ar putea să nu aveți nici semnal”, haideți să facem localizările pentru cei care nu sunt familiarizați cu zona. Mănăstirea Frăsinei este în județul Vâlcea, cam la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, reședința de județ. Pe drumul de la Vâlcea spre Sibiu, la Gura Văii, facem stânga și mai sunt încă 13 kilometri până sus, la Frăsinei, considerat Athosul românesc. Aparține de comuna Muereasca de Sus, iar mănăstirea este interzisă femeilor.

ADVERTISEMENT
manastirea frasinei 20211123_144441
Femeile au interzis la Mănăstirea Frăsinei. foto: Fanatik

Ca să facem trecerea dinspre Frăsinei spre locația secretă a lui Gigi Becali, nu mergem pe sfatul părintelui de la Frăsinei, de a trece pe jos peste munte. O luăm cu mașina, prin Râmnicu Vâlcea, apoi spre Băile Olănești. Respectăm cu strictețe indicațiile. Înainte de Băi, facem stânga spre Comanca… Deja vreo 50 de kilometri pe șosea. Asta apropo, că s-a cam terminat șoseaua…

Suntem aproape! Ne confirmă măicuțele de la Mănăstirea Comanca

Traseul nostru lasă Băile Olănești pe partea stângă și intră, ușor-ușor, în munte. Ajungem repede, pe un drum forestier, la Mănăstirea Comanca, un monument istoric din secolul al 18-lea. Suntem într-o intersecție. În dreapta urci spre satul Pietriș, în stânga continui spre satul Comanca. Deschidem poarta mănăstirii. În curte, care este de fapt un mare cimitir, sunt două măicuțe.

ADVERTISEMENT

„Să vă deschidem biserica să vă închinați?”, este mesajul de bun venit al uneia dintre ele. Este după-amiază, se aude liniștea, timpul parcă stă în loc. Întrebăm, printre altele, și dacă știu de Gigi Becali. „Colo jos, în vale! Traversați puntea pe drumul spre Comanca. Sunteți aproape”, ne confirmă cealaltă măicuță.

ADVERTISEMENT

Sfânta Mănăstire „Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul”

Da, am traversat podul peste râul Olănești, care ne însoțește de vreo doi kilometri. Urcăm. În mod normal pe aici nu circulă decât mașini de teren. Drumul urcă, urcă… Și peste câteva sute de metri… „Sfânta Mănăstire Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul” Pe ambele părți ale drumului. Înainte. Pentru că spre stânga drumul cotește spre satul Comanca. Cele două bariere care duc la mănăstire sunt date deoparte. Putem trece cu mașina.

Lăsăm pe stânga o stână de oi, semn că suntem chiar aproape de locul unde Gigi Becali vrea să se ascundă de lume. Aflăm ulterior că oile, probabil vreo 2-300, sunt chiar ale latifundiarului!

„Căsuțele de lemn le face un băiat din Moldova. E tare priceput!”

Și ajungem. Locul pe care-l căutăm e într-o vale. În față avem mănăstirea din lemn. Se pare că sunt ceva vizitatori, veniți la preoții care locuiesc aici. Două mașini cu numere de București sunt parcate pe dreapta. În stânga, pe deal, sunt patru căsuțe din lemn.

Totul este rustic. Din biserică răzbate un glas care citește din Biblie la orele după-amiezii. Sunt 5 sau 6 persoane cu totul. Incluzând și oaspeții. Ce e cu casele de pe deal? Cine locuiește în ele? Aici e locul pe care-l căutăm? Aici vrea să se retragă Gigi Becali? Sunt destule întrebări, dar momentan nu putem să deranjăm. Totuși, un enoriaș din fața mănăstirii, care ascultă de afară slujba, ne oferă o primă lămurire: „Căsuțele de lemn le face un băiat din Moldova. E tare priceput!”

Ciclism montan până la Comanca, unde chiar e capătul lumii!

Până se termină slujba din mănăstire, dăm o fugă prin preajmă, până în satul Comanca. Că doar Comanca este indicația primită de la Frăsinei. Mergem pe un drum bun doar pentru cei pasionați de ciclism montan. E groaznic! Și sunt vreo 500 de metri până la… capătul lumii. Pentru că aceasta e senzația pe care o trăiești acolo. Case răsfirate pe dealurile din jur, o fântână cu apă în ceva ce se vrea centrul localității, nici țipenie de om.

Se apropie seara, astfel că două-trei becuri aprinse ici-colo arată că sunt suflete aici. În rest totul e dărâmat. Avem noroc cu un câine care pare și el mirat că vede pe cineva. Surpriză! O bătrânică se chinuie să iasă dintr-o casă, alertată și ea de patruped. „Maică, nu e nimic și nimeni pe aici! Mai bine te întorci! O ții pe drumul ăsta tot înainte până în vale, la râu. Nici dreapta, nici stânga!” Mulțumim.

Panouri solare, sobe de teracotă, cărărui cu pietriș spre biserică

Ne întoarcem în fief-ul lui Becali. Sau acolo unde credem că este… E liniște la mănăstire. Parcă au fugit toți. Vedem de sus, de pe deal, toată zona unde Gigi se pregătește să evadeze când FCSB va fi istorie pentru el. E într-adevăr o priveliște de poveste. Aerul tare pentru care toată lumea caută zona de munte de la Gurguiata – Vâlcea, peisajul superb, liniștea nefirească.

Ce e în căsuțe? Ne convingem. Aici locuiesc oameni, aici vin oameni. Sobe de teracotă, paturi cu saltele, stive de lemne lângă căsuțele din lemn. Unde și ușile au semnul crucii. Ne iau ochii panourile solare dintre căsuțe. Dar și locurile unde, probabil, se vor mai ridica niște case. O luăm pe cărăruile semnalizate cu pietriș care coboară spre biserică.

Mănăstirea este „îmbrăcată” în aur pe dinăuntru. La fel ca la Drăgănești-Vlașca!

Intrăm în biserică. Ești înconjurat doar de aur… Iar senzația este similară cu cea trăită la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, Teleorman. Acolo, pe 26 septembrie 2021, a fost sfințită biserica ctitorită de Gigi Becali, sora sa Domnica Geambazi și Adriean Videanu, fostul primar al Capitalei. Atunci, Becali a primit, din partea patriarhului Daniel, Crucea Patriarhală pentru mireni!

Legătura dintre cele două biserici pare să fie Gigi Becali. Și chiar este! Pentru că ultima confirmare și cea mai importantă o căpătăm de la preotul care tocmai s-a întors „acasă” cu mașina sa 4X4.

Gigi Becali vrea să ridice case la Comanca și pentru Tudor, Meme și Luțu!

Este aproape să se lase noaptea peste munți. Cel din fața noastră se arată puțin mirat că ne găsește în zonă. Intrăm în vorbă pentru a închide practic cercul în care alergăm de peste 5 ore. Vine des Gigi Becali pe aici? Zâmbește, apoi ne spune esențialul. „Vine, e normal să vină. Doar tot ce e aici e al lui!”

Și încă nu e gata totul. Pentru că, așa cum intuiam, se vor ridica și alte căsuțe. Gigi Becali vrea ca fiecare din apropiații săi să aibă aici, la Comanca, o casă a lui. Și cei din familia de sânge, dar și Sandu Tudor, Meme Stoica sau „generalul” Luțu.

FANATIK a găsit locul acela „liniștit”, cum spunea Becali, unde vrea să se retragă la bătrânețe, chiar dacă fetele și soția nu ar fi de acord. Locul acela unde nu mai există lume și nici FCSB. Locul unde ești doar tu și Dumnezeu! Iar peste deal e Frăsineiul, cunoscut ca Athosul românesc. Dar aici, la Comanca, e Athosul lui Gigi.

Eu asta îmi doresc, să mă retrag la o mănăstire peste vreo 10 ani. Nu știu dacă va fi posibil, pentru că fetele mele și soția nu prea sunt de acord. Dar ăsta e marele meu vis. În plus, poți să știi ce se întâmplă până atunci? Că diavolul lucrează și el și nu știi cum îți schimbă planurile… Eu zic acum așa, dar cine știe ce o să fie peste 10 ani. Aș vrea să las totul în regulă și să mă duc acolo. E un loc frumos, liniștit… Și aș vrea să stau de vorbă cu oamenii. E greu ce vreau, dar nu imposibil” – Gigi Becali

Gigi Becali nu mai vrea să meargă la Muntele Athos!

Apropiații lui Gigi Becali au dezvăluit pentru FANATIK că patronul FCSB a hotărât să nu mai meargă niciodată în Grecia, la Muntele Athos! Decizia are legătură nu doar cu situația pandemică foarte complicată, dar mai ales cu faptul că Becali se simte foarte bine la Athosul românesc de la Frăsinei.

El face în continuare vizite destul de dese la Frăsinei, preoții de acolo povestind că vine însoțit de Alexandru Tudor, Luțu, chiar și Meme Stoica în ultima vreme. „De fiecare dată când vine la Frăsinei, ne surprinde cu darurile sale”, spun călugării Athosului românesc.

De ce mănăstirea Frăsinei este Athosul românesc

Mănăstirea Frăsinei este considerată de toată lumea drept Athosul românesc, pentru că aici nu au voie femeile. Este un așezământ monahal doar pentru bărbați. Interdicția a fost ridicată în perioada comunismului.

Istoria Mănăstirii Frăsinei are ca punct de plecare anul 1710, până în 1863 fiind Schitul Frăsinei. Peste 150 de ani, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a cerut construirea unei noi biserici și a câtorva chilii pentru călugării care trăiau în zonă. Ulterior, Sfântul Calinic a interzis intrarea femeilor în Mănăstirea Frăsinei. Astfel s-a născut legenda acestui lăcaș de cult, singurul din România care funcționează după un regim similar cu Muntele Athos: femeile nu au voie să se roage, călugării nu au dezlegare la carne.

Cum a rămas Gigi Becali fără bani la Frăsinei

Înainte de pandemie, după o vizită la Frăsinei, Gigi Becali se întorcea cu Luțu spre București. S-au oprit la o benzinărie înainte de Râmnicu Vâlcea, așa cum relata presa locală.

După ce a făcut plinul bolidului, Gigi i-a cerut lui Luțu să plătească pentru că nu mai avea nimic în buzunare. Luțu era disperat! Îi dăduse toți banii lui Gigi, care-i împărțise oamenilor de la Frăsinei și din comuna Muereasca. Angajatul de la benzinărie a venit cu soluția. „Nea Gigi, noi vă cunoaștem! Știm că ați dat oamenilor din sat și câte 5000 de lei, așa că nu contează că nu aveți bani de motorină”.

Gigi Becali s-a dus cu elicopterul la Mănăstirea Pătrunsa

Zona de munte din jurul Mănăstirii Frăsinei este plină de spiritualitate. Se ajunge foarte greu, ba chiar există un lăcaș de cult, Mănăstirea Pătrunsa, unde soluția e elicopterul!

La Boboteaza din 2019, Becali s-a dus să se reculeagă în creierii munților. Când totul e alb și acoperit de zăpadă, nu-ți sunt utile nici mașinile cu tracțiune integrală. Mănăstirea Pătrunsa, din cel mai mic Parc Național al României, Buila – Vânturarița, e cunoscută ca sora Mănăstirii Frăsinei.

Mama Monicăi Gabor a murit după ce a fost la Frăsinei!

Blestemul Sfântului Ierarh Calinic chiar există! Acum câțiva ani, la moartea Veronicăi Bulai, mama surorilor Gabor, lumea și-a reamintit de blestem. Doamna Veronica se cazase, în august 2013, cu un grup de pelerini la chiliile de la „Bisericuța de Jos”. S-a auzit că noaptea ea ar fi urcat la mănăstirea de bărbați!

La scurt timp după ce a fost în pelerinaj în zona Frăsinei, mama Monicăi Gabor a murit la Peștera Polovragi, în Gorj, după ce un bolovan i-a căzut în cap! A fost singurul accident din zonă în ultimii 20 de ani, astfel că moartea tragică a Veronicăi Bulai a fost imediat pusă în legătură cu blestemul Sfântului Ierarh Calinic de la Frăsinei.

  • 10 milioane de euro este suma pe care Gigi Becali le-a cerut-o fanilor conduși de Mustață pentru a le ceda FCSB fără jucători
  • 207 kilometri sunt între Pipera și satul Comanca din județul Vâlcea, acolo unde Gigi Becali și-a găsit locul unde se va retrage la mănăstire

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – CFR Cluj: 1,75 este cota pentru „1X și sub 3,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT