News

Acțiunea “Foc de artificii”: Poliția a confiscat 44 de tone de articole pirotehnice și a deschis peste 400 de dosare penale

În urmă cu o lună Poliția a declanșat o acțiune contra celor dețin și comercializează ilegal articole pirotehnice. Bilanț: 44 de tone de artificii confiscate, peste 440 de dosare penale şi 137 de amenzi.
24.12.2021 | 07:49
Actiunea Foc de artificii Politia a confiscat 44 de tone de articole pirotehnice si a deschis peste 400 de dosare penale
ADVERTISEMENT

În cadrul dosarelor penale deschise sunt cercetate 532 de persoane, cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 127.650 de lei, în vreme ce valoarea produselor confiscate se ridică la peste 1.400.000 de lei.

Acțiunea “Foc de artificii”: Poliția a confiscat 44 de tone de articole pirotehnice și a deschis peste 400 de dosare penale

“Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Poliţie Transporturi, Direcţiei Rutiere şi ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, acţionează pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022”, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, acţiunile oamenilor legii au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

IGPR mai precizează că, până în prezent, au fost verificate 466 de persoane fizice şi juridice autorizate, fiind efectuate 1.624 de acţiuni în complexuri, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfăşurării acţiunilor, au fost identificate 466 persoane fizice şi juridice neautorizate.

ADVERTISEMENT

În urma acestor activităţi, au fost înregistrate 445 de dosare penale, în care sunt cercetate 532 de persoane. De asemenea, au fost constatate 523 de infracţiuni şi aplicate 137 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 127.650 de lei.

Au fost confiscate 44 de tone de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P, în valoare de peste 1.400.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În cadrul acţiunilor, poliţiştii cooperează cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

 Amenzi de până la 7.500 de lei

Conform legii, persoanele fizice nu au dreptul să deţină şi să utilizeze articole pirotehnice dacă nu au autorizație şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explosive, care reglementează utilizarea materialelor pirotehnice.

Persoanele care nu respectă prevederile legale se pot alege cu o amendă care poate ajunge la 7.500 de lei.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

De asemenea, cei care nu respectă prevederile legale riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

ADVERTISEMENT
Tags: