Fotbal international

Atmosfera incendiară creată de aproape 30.000 de copii la România – Norvegia! Toate fazele inedite: momentul emoționant al imnului, valurile din prima repriză, recitalul de la pauză + trei dintre fani au plecat acasă cu tricourile favoriților

16.10.2019 | 01:54
Atmosfera incendiara creata de aproape 30000 de copii la Romania  Norvegia Toate fazele inedite momentul emotionant al imnului valurile din prima repriza recitalul de la pauza  trei dintre fani au plecat acasa cu tricourile favoritilor
ADVERTISEMENT

Echipa națională de fotbal a României a întâlnit Norvegia, în prima partidă cu adevărat decisivă pentru obținerea biletelor pentru EURO 2020. Cu porțile nu atât de închise pe cât și-ar fi dorit nordicii, cu aproape 30.000 de mii de copii care au creat o atmosferă incredibilă, selecționata lui Cosmin Contra a fost aproape de un rezultat mare. Nu a fost să fie, dar rămâne impresia excepțională realizată de zecile de mii de copii care au readus aminte de ceea ce înseamnă fotbalul, pasiune și atașament, susținere pentru favoriți și glas răgușit la plecarea către casă, după 90 de minute de încurajări.

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,10 este cota pentru “2” la meciul Israel – Polonia. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Copii din toată țara, promți la invitația FRF

Deși UEFA a decis suspendarea stadionului pentru meciul cu Norvegia, din cauza repetatelor scandări rasiste și xenofobe, Federația a profitat de o portiță a regulamentelor forului continental și a invitat pe Arena Națională copii sub 14 ani din toată țara, organizați de la școli sau centre de juniori.

Invitația a fost onorată, iar cu mai bine de două ore până la startul partidei, autocare din toate județele erau în trafic, sau deja parcate în vecinătatea Arenei Naționale. Cele mai grăbite grupuri se aflau deja în incinta complexului celui mai mare stadion al țării, pregătindu-se cu cântece de încurajare pentru “tricolori”. Răbdători și plini de entuziasm, copiii așteptau semnul însoțitorilor că pot avansa spre intrarea în stadion, iar din mai multe părți ale complexului răsuna “România, România!”

ADVERTISEMENT

O singură voce la imn

Selecționata lui Cosmin Contra intra pe gazonul de pe Arena Națională cu aproximativ cinci minute înaintea primului fluier, intr-un cor de aplauze oferite de copiii veniți la București din toate colțurile țării. Cu vocile intrate în ritm de meci mare încă de la încălzire, când norvegienii au fost puternic huiduiți, cei peste 20.000 de copii au creat un moment ce rămâne în memoria și, de ce nu, în inimile iubitorilor de fotbal pentru mult timp.

Concomitent cu jucătorii, copiii prezenți pe Arena Națională au cântat cu toată puterea, a cărei limite au fost împinse de pasiune, imnul “Deșteaptă-te, române”.

ADVERTISEMENT
Copiii prezenți la stadion au cântat imnul României. Sursă Foto: Sportpictures
Copiii prezenți la stadion au cântat imnul României. Sursă Foto: Sportpictures

“Galeria mică” a fost la înălțimea în prima repriză

Momentele de la încălzire și de la imn au fost continuate și după primul fluier al meciului. Copiii din tribune și-au încurajat constant favoriții, iar la îndemnele crainicului, peste 25.000 de piepturi strigau la unison “România!”.

Ca la marile meciuri de pe diferite continente, puștii aflați la Peluza Sud au făcut celebrele “valuri”, dirijați de unul dintre însoțitori, antrenorul centrului de juniori al unui club din Satu Mare. Chiar dacă majoritatea avea sub 14 ani, cei prezenți pe Arena Națională au simțit bine momentele în care încurajările trebuiesc intensificate sau, din contră, când “arma huiduielilor” trebuie scoasă la înaintare.

ADVERTISEMENT

La fiecare atac al “tricolorilor“ ce putea aduce pericol, copiii simțeau posibila șansă de gol și un freamăt lung răsuna pe cel mai mare stadion al țării. De cealaltă parte, în momentele în care norvegienii se apropiau de poarta apărată de Ciprian Tătărușanu, huiduielile și fluierăturile apăreau instant.

Niciun “tricolor” nu a scăpat la pauză

După ultimul fluier al primei reprize, componenții primului 11 au mers la vestiare, dar pe gazon au intrat jucătorii lăsați de Cosmin Contra pe banca de rezerve. Primii care au apărut la poarta din fața peluzei sud au fost Vasile Mogoș, Florin Niță și Ionuț Radu, moment în care tinerii suporteri au explodat în urale.

Numele celor trei au fost scandate în permanență de copii, iar Ionuț Radu, cel mai apropiat ca vârstă, a știut exact cum să le facă pe plac. Într-un exercițiu de antrenament, Vasile Mogoș venea cu centrări, iar, pe rând, Niță și Radu reluau către poartă din vole. Portarul celor de la Genoa nu s-a limitat la execuții comune și l-a învins pe Niță din foarfeca laterală sau reluând balonul cu umărul, spre deliciul puștilor din peluză.

Nici ceilalți jucători ai echipei naționale nu au scăpat de scandările tinerilor suporteri. Rând pe rând, numele lui Ianis Hagi, Claudiu Keseru, Florin Andone sau Dan Nistor au fost strigate minute în șir.

Exploziile din startul reprizei secunde

Modul în care a pornit a doua parte a jocului nu anunța ce avea să urmeze în următoarele 18 minute. Mai întâi a fost incursiunea în careul advers reușită de Nicușor Bancu, care s-a prăbușit după un duel cu Sander Berge, moment în care tribunele au explodat, suporterii cerând la unison lovitură de la 11 metri.

Parcă mai mult impresionat de copiii din tribună decât de contactul dintre Bancu și Berge, centralul scoțianul a arătat punctul cu var. Spre dezamăgirea celor 29.854 de spectatori, șutul lui Pușcaș a fost parat de portarul norvegian, iar scorul rămânea 0-0.

Nu pentru mult timp însă, pentru că Alexandru Mitriță a făcut ce a vrut cu fundașii nordici în minutul 62 și l-a învins pe Rune Jarstein cu o execuție plasată, moment în care urale de bucurie au răsunat din toate zonele stadionului.

Golul lui Mitriță a declanșat o reacție explozivă a tinerilor suporteri prezenți la meci. Sursă Foto: Sportpictures
Golul lui Mitriță a declanșat o reacție explozivă a tinerilor suporteri prezenți la meci. Sursă Foto: Sportpictures

Suporterii, mai concentrați decât jucătorii în finalul meciului

După golul marcat de Mitriță, minutele treceau, evident, în favoarea României, iar Norvegia nu dădea semne că poate reveni pe tabela. Totuși, ceva s-a schimbat în jocul selecționatei lui Cosmin Contra în ultimele minute.

Un meci cu o astfel de încărcătură se simte la orice vârstă, iar copiii de pe Arena Națională parcă au lăsat pe plan secund cântece sau scandările de încurajare, mutându-și concentrarea pe finalul tensionat de partidă, ce era la doar 6-7 minute de încheiere.

După două faze greu de explicat, în care Florin Andone și Ciprian Deac au încercat să paseze cu călcâiul, nordicii au plecat către poarta lui Ciprian Tătărășanu, simțind parca că se poate obține ceva din deplasarea din România. Fundașii au continuat lanțul de erori pornit de jucătorii din ofensivă, iar Alexander Sorloth înscria golul egalării în minutul 82, spre profunda dezamăgire a copiiilor prezenți pe Arena Națională, care au încheiat recitalul cu un îndelung “ooooff”.

Nistor, Rus și Radu au încercat să reducă dezamăgirea

Ca și spectatorii, jucătorii au fost vizibil afectați de rezultatul înregistrat cu Norvegia, însă asta nu i-a oprit să facă trei fani fericiți, dacă nu cu o victorie, măcar cu un tricou.

Ionuț Radu și Dan Nistor le-au oferit tricourile suporterilor. Sursă Foto: Sportpictures
Ionuț Radu și Dan Nistor le-au oferit tricourile suporterilor. Sursă Foto: Sportpictures

Dan Nistor, Ionuț Radu și Adrian Rus au venit în fața peluzei și au dat tricourilor tinerilor suporteri.

ADVERTISEMENT