Sport

Reformă pentru circuitul ATP: premii cu 35% mai mari și calendar nou începând cu anul 2023

Circuitul profesionist de tenis masculin, ATP, se va reforma profund, obiectivele vizate fiind creșterea audienței și o monetizare superioară.
21.09.2022 | 08:40
Reforma pentru circuitul ATP premii cu 35 mai mari si calendar nou incepand cu anul 2023
ATP va reforma circuitul profesionist masculin de tenis începând din 2023. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Planul la care se lucrează de trei ani urmează să prindă viață în 2023. Încă înainte de pandemie, Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști, ATP, și-a propus să schimbe radical destinul tenisului masculin de top.

ATP a finalizat Onevision, strategia care își propune să schimbe tenisul profesionist masculin

Iar dacă pandemia a afectat calendarul competițional, pentru grupul de lucru care pregătea reformele, a fost benefică. I-a oferit timpul necesar pentru a finaliza strategia. Care urmează să fie pusă în practică încă de la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Onevision a fost botezată strategia ATP, ale cărei obiective sunt creșterea audienței și o monetizare superioară. Și va provoca schimbări importante pentru circuitul masculin.

Căci s-a pornit de la ideea că singura soluție pentru a le atinge este ca jucătorii să facă echipă cu organizatorii de sisteme. Iar apoi, să fie eliminată fragmentarea din ecosistemul tenisului.

ADVERTISEMENT

Șe știe, în momentul de față în acest sport sunt implicate o mulțime de entități. Mai precis, ATP, WTA, Federația Internațională (ITF) și cele patru turnee de Grand Slam – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.

Prima fază, start în 2023, cu modificări de calendar

Ei bine, ATP și organizatorii au ajuns la concluzia că nu pot avea audiență și bani mai mulți fără turnee de top. Și-atunci, intenția este de a da o greutate superioară competițiilor din Masters 1.000.

ADVERTISEMENT

Cum? Crescând numărul de zile la 12, pentru a ocupa două weekenduri. Ceea ce înseamnă mai multe bilete vîndute, un plus la capitolul mediatizare și oportunități sporite pentru sponsori. Iar pentru jucători, așa cum cerea ATP, mai multe zile de recuperare și odihnă în timpul turneelor. Plus un calendar mai puțin dens pentru jucătorii de top.

Experimentul de anul acesta, de la Mutua Madrid Open, fost un succes. Astfel că, anul viitor, vor exista 5 turnee Masters 1.000 de 12 zile. Mai exact, Indian Wells, Miami, Madrid, Roma și Shanghai. Cincinnati și Rogers Cup vor face tranziția din 2025, în timp ce Paris și Monte Carlo vor rămâne la 8 zile.

ADVERTISEMENT

Un plus de stabilitate pentru organizatorii de turnee

Pe de altă parte, ATP și-a dorit să îi capaciteze și pe organizatorii de turnee. Astfel, competițiile își vor păstra categoria mai mulți ani. Vor beneficia astfel de stabilitate și de garanții sporite legate de amortizarea investițiilor în infrastructură. Inclusiv în cele menite să sporească experiența fanilor.

Astfel, turneele din Masters 1000 vor avea o licență valabilă timp de 30 de ani. În timp ce pentru competițiile incluse în ATP 500 perioada este de 15 ani.

În replică, vor exista și standarde mai înalte în ceea ce privește evaluarea întrecerilor. Iar aspectele luate în calcul vor viza mai multe domenii. Și în cazul în care nu sunt atinse bornele de performanță reper, organizatorii vor trebui să plătească.

”Evaluarea urmează să fie transparentă, pe baza unei grile, și va fi efectuată de un comitet nou creat care va include persoane numite de reprezentanții jucătorilor. În plus, baza de date a fanilor va fi centralizată. Astfel încât, prin partajarea acestor informații, restul turneelor ​​să fie ajutate să crească, iar profilul iubitorilor de tenis să fie mai cunoscut”, spun oficialii ATP.

Regulă nouă: distribuirea de 50% a profiturilor între jucători și organizatori

O altă schimbare adusă de reforma Onevision a celor de la ATP este modul în care se vor împărți profiturile. Organizatorii turneelor vor primi jumătate, iar jucătorii cealaltă jumătate. Iar pentru ca lucrurile să fie fără echivoc, datele financiare ale competițiilor urmează să fie auditate independent.

Ce se întâmplă dacă nu există profit, precum în pandemie? Ei bine, în astfel de cazuri, premiile jucătorilor urmează să fie stabilit pe baza unui algoritm. Iar acesta va garanta că organizatorii și nu vor suporta integral deficitul.

Potrivi ATP, fondul de premiere pentru Masters 1.000 este estimat să crească cu 35% între 2022 și 2025. Bonusurile pe care tenismenii le primesc la finalul sezonului vor crește cu 37% în 2023.

Se estimează că se va ajunge la un spor de 50% ulterior, până la 20 de milioane de dolari (18,6 milioane de euro). Mai mult, dacă în prezent bonusul era împărțit de primii 12 jucători, din 2023 de acesta vor beneficia toți cei prezenți în Top 30 ATP.

ADVERTISEMENT
Tags: