Sport

ATP și WTA, dispuse să acorde puncte pentru turneul de la Wimbledon. Ce condiție le impun englezilor

Sportivii participanți la Wimbledon 2022 ar putea fi recompensați și cu puncte în ierarhiile ATP, respectiv WTA, dacă organizatorii vor renunța la interdicția aplicată sportivilor din Rusia și Belarus.
18.06.2022 | 21:08
ATP si WTA dispuse sa acorde puncte pentru turneul de la Wimbledon Ce conditie le impun englezilor
Organizatorii turneului de la Wimbledon au decis să interzică participarea sportivilor ruși la edișia din acest an. Sursă foto: wimbledon.com
ADVERTISEMENT

Asociația tenismenilor profesioniști (ATP) anunță că jucătorii vor fi recompensați și cu puncte în clasamentul mondial, dacă organizatorii de la Wimbledon vor renunța la interdicția aplicată sportivilor din Rusia și belarus. Și WTA este în asentimentul ATP.

ATP așteaptă un semn de la All England Club

Ediția cu numărul 135 a celebrului turneu Wimbledon se va desfășura în perioada 27 iunie  – 10 iulie, iar organizatorii au decis să interzică participarea sportivilor din Rusia și Belarus, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Decizia, anunțată în a doua jumătate a lunii aprilie, a stârnit un val de reacții vehemente, atât din partea jucătorilor, cât și a forurilor mondiale care prezidează întrecerile profesioniste din circuitele masculin, respectiv feminin.

Pentru a ”sancționa” decizia organizatorilor în ceea ce îi privește pe jucătorii și jucătoarele interzise, ATP și WTA au anunțat că nu vor acorda puncte sportivilor prezenți la All England Club.

ADVERTISEMENT

Șeful ATP, Andrea Gaudenzi, spune, însă, că forul pe care îl conduce ar putea renunța la această măsură dacă și organizatorii de la Wimbledon vor anula ”interdicțiile”.

”Motivul pentru care am decis să nu acordăm puncte la Wimbledon este bine cunoscut; este o chestiune de corectitudine, ca răspuns la o decizie unilaterală a turneului, pe care nu o considerăm corectă. O astfel de decizie ar fi trebuit luată în mod colectiv, iar această poveste arată, încă o dată, că avem nevoie de o guvernare unică în tenis.

ADVERTISEMENT

Acestea fiind spuse, am fi foarte bucuroși să returnăm punctele la Wimbledon, dacă interdicția va fi ridicată pentru ruși și bieloruși, care s-au declarat gata să facă declarații scrise că niciunul dintre ei nu este pro-război”, a anunțat Andrea Gaudenzi, pentru tennisactu.net.

Cum o afectează pe Simona Halep decizia organizatorilor de la Wimbledon

Racheta numărul 1 a României, Simona Halep, nu are de apărat puncte la ediția din acest a turneului de la Wimbledon, și nu ar fi afectată în nici un fel în clasamentul mondial, dacă decizia ATP și WTA de a nu acorda puncte se menține.

ADVERTISEMENT

Însă, românca este într-o vizibilă revenire de formă, iar prezența la Wimbledon, ar fi putut să o ajute să facă un salt important în clasamentul WTA, în tentativa ei de a reintra în Top 10, dacă sportivii ar fi recompensați cu puncte.

ADVERTISEMENT

Halep are motive întemeiate să susțină acordarea de puncte. Bookmakerii o cotează cu șansa a patra la câștigarea trofeului pe care l-a mai ridicat deasupra capului în 2019, după o finală cu Serena Williams.