O atracție turistică din România a fost reconstruită. Este vorba despre un loc din inima Transilvaniei care a fost repus pe picioare, după ce a fost adesea fotografiat de vizitatori și s-a semnalizat problema cu care se confrunta de ani buni.
Este vorba despre un lăcaș de cult, mai exact despre biserica scufundată în apa lacului Bezid, din județul Mureș. Locul este ca renăscut din ape, în urma unor donații ale credincioșilor, și poate fi vizitat de către toți românii și nu numai.
Turnul este un simbol al distrugerii satelor de către comuniști. Aceștia au forțat diferite comunități din țară, de-a lungul timpului, să-și abandoneze casele, încât ei să pornească anumite proiecte sau să oprească anumite revolte, conform altor voci.
Satul Bezid a fost scufundat la fel fără voia localnicilor, iar ei cred că totul are la bază motive religioase. Aici existând cândva mai mult catolici și din dorința de a fi împrăștiați, comuniștii i-au obligat la evacuare. Oamenii, de teamă, s-au conformat.
”Este adevărat că zona unde este lacul Bezid era una inundabilă şi că barajul ridicat a rezolvat problema, dar cred că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii, nu neapărat raderea de pe pământ a unui sat întreg.
Se ştie că regimul comunist nu ţinea cont de dorinţele oamenilor, iar pentru ei acel sat nu era un patrimoniu cultural, ci o piedică împotriva unui obiectiv. Mulţi oameni cred şi acum să satul a fost scufundat intenţionat pentru că în zonă era o comunitate religioasă puternică, deschisă spre vest.
Chiar înscripţia care se mai vede astăzi dovedeşte că oamenii nu vor uita niciodată cum au fost izgoniţi din casele lor”, a declarat pentru Adevărul, Biro Covacs, profesor de istorie.
Turnul bisericii a rămas la suprafață după inundarea Bezidului, iar la un moment dat s-a dărâmat complet. Se întâmpla în 2014. Așa s-a hotărât reconstrucția. Lucrările au fost terminate de curând și pot fi văzute de către turiști.
”A fost simbolul programului de distrugere a satelor din comunism și a rezistat în apă până în 2014, după care s-a prăbușit de tot, dar prin donații publice am reușit să reconstruim biserica, fix acolo unde era, în apă”, a transmis Gaspar Peter, ghid turistic, pentru Știrile Protv.
Nu a fost ușor ca biserica să fie readusă ”la viață”, aflându-se chiar pe apă. S-au așezat 36 de piloni de beton, de 15 metri fiecare, încât să se foreze în lacul de acumulare. Turnul măsoară 20 de metri înălțime, iar refacerea totală a costat 350 de mii de euro.
”A fost fondată pe piloni având în vedere că e un loc periodic inundat// eu am urmărit un singur lucru să reconstruim aceasta biserică pe amprenta fostei biserici”, a declarat arhitectul Mathe Zoltan.