News

Rafila dă înapoi în războiul cu Arafat. A renunțat la preluarea de atribuții de la DSU

Noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, pare să-și fi îndulcit poziția legată de preluarea atribuțiilor de gestionare a pandemiei de către minister și vorbește de armonizarea procedurilor cu DSU.
27.11.2021 | 18:20
Rafila da inapoi in razboiul cu Arafat A renuntat la preluarea de atributii de la DSU
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, ministrul a declarat că nu a discutat cu premierul Ciucă despre o eventuală mutare a unor atribuţii privind gestionarea pandemiei de Covid-19 de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat, la Ministerul Sănătăţii.

Rafila dă înapoi în războiul cu Arafat. A renunțat la preluarea de atribuții de la DSU

Alexandru Rafila a ținut să sublinieze că, de fapt, ar fi vorba doar despre o armonizare a procedurilor între instituțiile care colaborează pe această temă.

ADVERTISEMENT

“Nu am discutat, nu e o problemă de mutare a atribuţiilor, e o problemă de armonizare a procedurilor în cadrul instituţiilor care colaborează în acest moment pentru gestionarea pandemiei”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu şeful DSU, Raed Arafat, susţinută la Palatul Victoria.

Cu doar trei zile în urmă, înainte de audierea sa în comisia de specialitate din Parlament, în calitate de ministru propus al sănătății, Alexandru Rafila a avut o poziție mult mai fermă din care reieșea că și-ar dori ca deciziile în gestionarea pandemiei să fie luate de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii.

Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, spunea atunci Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Actualul ministru al sănătății mai preciza că intenționează să pună în discuție, în cadrul guvernului, modificarea acestui mecanism, dar și că, la acel moment, nu discutase încă cu Raed Arafat.

„Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar Ministerul Sănătății să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei suprastructuri.

ADVERTISEMENT

Nu am discutat cu domnul doctor Arafat despre acest subiect, nu am avut ocazia, dânsul a fost destul de mult plecat din ţară în ultima perioadă, dar după ce noul guvern se va instala, voi avea discuţii în primul rând cu prim-ministrul şi cu ministrul de interne şi, bineînţeles, şi cu domnul Arafat, pentru că acest mecanism prin care deciziile de sănătate publică sunt luate de persoane care nu au legătură directă cu sănătatea publică nu sunt în regulă.

Trebuie, totuşi, ca Ministerul Sănătăţii, într-o criză de sănătate, să aibă cuvântul hotărâtor în recomandarea deciziilor care sunt ulterior aprobate în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai spus Rafila, sugerând întrucâtva că Raed Arafat ar avea prea multe prerogative.

De altfel, într-un  sondaj de opinie desfășurat recent în țară, la comanda PSD, șeful DSU este văzut de cetățeni ca fiind un slab gestionator al pandemiei.

ADVERTISEMENT