Sport

Atuurile României în turneul de la Podgorica! Cum ajungem la Jocurile Olimpice

17.03.2021 | 20:32
Atuurile Romaniei in turneul de la Podgorica Cum ajungem la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT

Primul mare obiectiv al României pentru acest an este calificarea la Jocurile Olimpice. În weekend la Podgorica, naționala antrenată de Adi Vasile va lupta împotriva Norvegiei și naționalei din Muntenegru pentru un loc la Tokyo. Însă, cum ne calificăm la Jocurile Olimpice?

Cum se poate califica România la Jocurile Olimpice

Naționala României are handicapul de a disputa ambele meciuri într-un interval de 19 ore, față de adversarele sale care au un program mai bun. Astfel, sâmbătă, de la ora 20:30, România joacă împotriva Norvegiei, iar duminică de la ora 17:00 se va desfășura meciul cu Muntenegru.

ADVERTISEMENT

Adi Vasile se află la debut pe banca primei reprezentative și a ales un lot cu puține surprize. Nu lipsește niciun nume important și, din fericire, spre deosebire de Euro 2020, naționala noastră nu s-a confruntat cu cazuri pozitive la COVID-19 în săptămâna competiției:

  • Portari: Iulia Dumanska, Denisa Dedu, Daciana Hosu
  • Extreme stânga: Ana Maria Iuganu, Cristina Florica
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Anca Polocoșer, Gabriela Perianu
  • Centri: Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Andreea Popa, Laura Pristăvița.
  • Inter dreapta: Laura Popa.
  • Extreme dreapta: Laura Moisă, Sonia Seraficeanu
  • Pivoți: Crina Pintea, Lorena Ostase, Ștefania Băcăoanu
ADVERTISEMENT

Atuurile naționalei României în turneul preolimpic

+ Post cu post, România este mai valoroasă decât Muntenegru! Conform calculelor noastre, scorul este 4-3 post cu post. Dedu/Dumanska > Batinovic/Nenezic, Neagu > Jaukovic, Laslo/Buceschi > Grbic/Pletikosic, Pintea/Ostase > Ramusovic/Klikovac. De cealaltă parte, Muntenegru stă mai bine în extreme cu Mehmedovic > Florica și Radicevic  > Moisă, respectiv în inter dreapta: A. Klikovac > L. Popa. Ce-i drept, nu același lucru se poate spune în comparație cu Norvegia, nordicele având 5-2, poate chiar 6-1 în duelurile post pe post.

+ Dispare avantajul terenului propriu. Muntenegru joacă acasă, în sala proprie, însă nu va avea avantajul fanilor. În condiții normale, handbalul este sportul în care avantajul terenului propriu este cel mai însemnat datorită fanilor. Nu este cazul și în pandemie, când lipsesc fanii. Avantajul muntenegrencelor este că știu foarte bine sala și își iau mai ușor repere.

ADVERTISEMENT

+ Experiență. Primul “7” al României este unul experimentat. Dedu/Dumanska, Florica/Iuganu, Neagu, Laslo/Buceschi, Moisă sau Pintea au în picioare cel puțin patru turnee finale. Așadar, jucătoarele României nu sunt străine de presiunea de la acest nivel.

+ Cristina Neagu. Pe lângă valoarea incontestabilă, Negu cunoaște foarte bine handbalul, metodele și mijloacele de pregătire din Muntenegru. Este un lider în teren, știe să organizeze și să capaciteze foarte bine colegele. Excelent motivator și handbalistă care găsește soluții în momente dificile.

ADVERTISEMENT

+ Adi Vasile. A antrenat între 2017 și 2020 naționala din Muntenegru alături de Per Johansson. Știe la perfecție fiecare jucătoare, metode de pregătire, particularitățile handbalistelor, stilul de joc. Se pot dovedi decisive aceste cunoștințe mai ales că totul se decide într-un meci.

+ Cristina Neagu s-a antrenat în acea sală zi de zi timp de 4 ani. Dacă vorbim de jucătoarele din Muntenegru care știu foarte bine sala, același lucru se poate spune și despre Cristina Neagu, cea care a jucat 4 ani la Buducnost Podgorica și cunoaște foarte bine sala în care se desfășoară meciul.

Apărarea poate decide calificarea la JO!

Însă, pe lângă toate aceste aspecte, va conta foarte mult ziua pe care o vor prinde jucătoarele și forma de moment. Nu există meciuri retur sau alte șanse, așa că totul se decide în cele 60 de minute ale meciurilor.

În astfel de confruntări cruciale vor fi apărările. Sigur, un joc de atac consistent ajută mult, însă meciurile sunt câștigate de cele mai multe ori pe faza defensivă. Iar eficacitatea apărării ar putea să facă diferența în momentele critice, mai ales că Muntenegru este o echipă reactivă.

Cristina Neagu, motivată înainte de meciuri: “Există varianta ca această șansă să nu mai vină niciodată în viață”

Prin liderul Cristina Neagu, naționala României a arătat o motivație importantă. Interul stânga a declarat înainte de turneul preolimpic că ar putea fi ultima șansă de calificare la o ediție a JO pentru multe handbaliste:

“Este o șansă unică și fiecare trebuie să trăiască clipa, nu te poți gândi că mai ai timp, că acum ai 24-25 de ani. Există varianta ca această șansă să nu mai vină niciodată în viață, așa că trebuie să trăim momentul, să dăm ce avem mai bun în acele zile în Muntenegru și să mergem la Tokyo”, a fost mesajul Cristinei Neagu.

Primul “7” al României: Dedu/Dumanska – Florica, Neagu, Laslo, Popa/Buceschi, Moisă – Pintea. 

  • 4 este numărul de ediții de JO la care a participat România
  • 32 de ani are Cristina Neagu
ADVERTISEMENT