News

Au apărut primele anulări ale amenzilor din starea de urgență. Ce riscă cei care nu le-au contestat

16.01.2021 | 16:29
Au aparut primele anulari ale amenzilor din starea de urgenta Ce risca cei care nu leau contestat
Au apărut primele anulări ale amenzilor din starea de urgență. Ce riscă cei care nu le-au contestat. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

După aproape un an de la aplicarea amenzilor uriașe din starea de urgenţă, în România au apărut primele anulări ale acelor procese-verbale de contravenție. Specialiștii din domeniul juridic avertizează că cei care nu le-au contestat pot avea probleme cu Fiscul.

Cetățenii români care au primit amenzi usturătoarea în perioada stării de urgenţă și le-au contestat în instanță au început să fie exoneraţi abia acum de plata sancţiunilor, ca urmare a deciziei CCR din data de 6 mai, pronunţată la sesizarea Avocatului Poporului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, încă există multe persoane care au rămas cu acele sancţiuni, de până la 5.000 de lei, deoarece nu s-au încadrat în termenul de contestaţie, astfel că ori plătesc, ori vor fi executați silit.

Amenzile din starea de urgență încep să fie anulate de Instanțe. Probleme pentru cei care nu le-au contestat

La niciun an de la dificila stare de urgență, românii încep să scape treptat de plata amenzilor primite din partea cadrelor MAI. Oamenii care au apelat la Justiție pentru a li se anula amenzile au câștig de cauză, după ce Curtea Constituțională a decis că sancțiunile date în cele două luni de stare de urgență nu respectă Legea Fundamentală.

ADVERTISEMENT

Avocatul Adrian Cuculis explică faptul că Fiscul îi va executa silit, cel mai probabil, pe românii care nu s-au adresat instanţelor pentru a le anula amenzile.

”La aproape un an de zile de la decretarea stării de urgență și implicit  activarea  sancțiunilor contravenționale, ce ulterior au fost declarate neconstituționale, au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie, total ilegale. 5.000 de lei anulează instanţă (n.r. – Judecătoria Sighişoara) pentru un contravenient şi-l exonerează de la plată.

ADVERTISEMENT

Cu paguba au rămas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravențională și nu au reușit să conteste procesele verbale în instanta. Din 2021, ANAF a început executarea silită a datornicilor”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru Adevărul.

Judecătoria Sighișoara, decizie favorabilă pentru un cetățean amendat cu 5.000 de lei în starea de urgență

Amenzile din starea de urgență au fost încă de la început contestate de o parte din cetățeni. Un român a primit 5.000 lei amendă pentru că nu a avut declarație pe propria răspundere și a mers în instanță.

ADVERTISEMENT

Decizia finală, în favoarea acestuia, a venit în urmă cu două zile: ”Admite plângerile contravenţionale formulate (….) și anulează Procesele-verbale de contravenţie şi exonerează petenţii de la plata amenzilor contravenţionale în cuantum de 5.000 lei.

Obligă intimatul la plata către fiecare dintre petenţi a sumei de 20 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sighişoara.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 14.01.2021”, se arată în minuta instanţei.

Până la începutul lunii mai, autoritățile au amendat peste 300.000 de persoane cu o sumă totală care depășește 600 de milioane de lei (peste 120 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT