Trei studenți au reușit să înregistreze o premieră după ce au câștigat la loto folosind inteligența artificială. Tinerii au folosit o metodă inedită și s-au ales cu circa 50.000 de euro. Cum au reușit?
Cazul incredibil a avut loc în Italia, aici unde trei studenți ai Facultății de Matematică și Fizică de la Universitatea din Salento au pus bazele unui sistem inovativ cu ajutorul AI. Au aplicat cunoștințele lor matematice pentru a câștiga, arată La Repubblica.
Mai exact, studenții au dezvoltat un mecanism prin intermediul căruia „valorifică probabilitatea istorică bazată pe trecut de a extrage unele numere”, arată sursa citată.
Sistemul conceput de cei trei tineri se bazează pe un algoritm de machine learning, având incluse cifrele extrase la loto în ultimii doi ani. În urmă cu doar câteva săptămâni au hotărât să testeze sistemul.
Au jucat primele numere la o agenție loto de lângă facultate și au câștigat 4.500 de euro. Ulterior, sistemul a fost perfecționat și au jucat din nou, ca la a doua încercare să câștige aproximativ 43.000 de euro.
Sistemul se bazează pe principiul intuitiv, însă ei au punctat că această metodă nu poate garanta un câștig: „Știm bine că loteria este un sistem aleatoriu.
Dar eram curioși să înțelegem dacă datorită sistemului de inteligență artificială a fost posibil să identificăm tendințe care ne-ar putea fi de folos. Și am profitat de ocazie pentru a transforma această curiozitate într-un mic proiect experimental”, au declarat studenții pentru sursa citată.
Totuși, câștigul lor nu a fost posibil doar cu ajutorul sistemului matematic și tehnologic. Ei au cerut sfatul proprietarului agenției loto. „Cei trei au venit la mine în urmă cu puțin mai puțin de o lună să-mi ceară informații despre numerele întârziate. Au vrut să știe dacă, din experiența mea, este productiv să joci numere care nu au fost extrase de mult timp”, a transmis proprietarul agenției.
Acesta i-a îndemnat că ar fi bine să-și îndrepte atenția pe numerele care sunt extrase cel mai des. În acest fel, studenții au reușit să dezvolte un algoritm care arată că fiecare număr „are un ciclu bine definit care durează aproximativ 20 de extrageri”, așa cum ei susțin.