News

Au construit centrale electrice clandestine pentru mineritul de Bitcoin. Cum s-au prins vecinii de operațiunea ilegală desfășurată în cartier

O companie specializată în mineritul de Bitcoin a fost prinsă că a construit centrale electrice ilegale pentru a-și susține business-ul.
07.10.2021 | 18:26
Au construit centrale electrice clandestine pentru mineritul de Bitcoin Cum sau prins vecinii de operatiunea ilegala desfasurata in cartier
Au construit centrale electrice clandestine pentru mineritul de Bitcoin. Cum s-au prins vecinii de operațiunea ilegală desfășurată în cartier. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Mineritul de Bitcoin nu mai este de mult timp o afacere profitabilă, mai ales dacă trebuie să plătești pentru curentul electric pe care îl consumi.

De-a lungul timpului, au existat tot felul de situații în care hoții de energie electrică au fost prinși, cu toate că au încercat să fie inventivi.

ADVERTISEMENT

Operațiunile de anvergură în ceea ce privește mineritul de Bitcoin au ajuns să se mute de-a întregul în țări mai puțin dezvoltate, unde energia electrică e mai ieftină.

Există și un revers al medaliei aici: curentul e ieftin pentru că e produs din surse poluante, cum ar fi cărbunele. Desigur, asta nu contează foarte mult pentru minerii de Bitcoin, care urmăresc profituri cât mai mari.

ADVERTISEMENT

O companie specializată în mineritul de Bitcoin, Link Global, tocmai ce a fost prinsă că fura gaze naturale dintr-un puț nefolosit, cu ajutorul cărora își alimenta nu una, ci două centrale electrice clandestine.

Cum a fost descoperită operațiunea clandestină de generare a curentului

Poate că firma n-ar fi fost prinsă în această ipostază dacă nu ar fi avut o astfel de operațiune ilegală chiar într-un cartier rezidențial bogat din Alberta, Canada. Fiind localizați aici, a fost doar o chestiune de timp până când vecinii au început să se plângă de zgomotul din zonă.

ADVERTISEMENT

Rezidenții din Greystone Manner au început să se confrunte cu un zgomot ciudat încă din luna august, sunetul fiind precum cel al unui motor de avion ce se încălzește, pregătindu-se pentru decolare.

Se pare că oamenii din cartier au ajuns să fie deranjați de zgomotul ca de avion în timp ce petreceau timp relaxându-se în jacuzzi-urile pe care le au în curțile caselor.

ADVERTISEMENT

Locuitorii cartierului s-au întrunit și după câteva cercetări au descoperit că Link Global nu a înștiințat nici măcar comisia de utilități publice sau proprietarul puțului de gaze naturale pe care compania îl exploata.

Comisia pentru Utilități Publice din Alberta a cerut ca Link Global să fie amendată cu 5,6 milioane de dolari, la care să fie adăugate și alte penalități.

Conform cercetărilor efectuate de autorități, compania a operat două centrale electrice secrete, dintre care una pentru o durată de 426 de zile.

Aceste centrale clandestine alimentau patru generatoare de câte 1,25 MW fiecare, suficiente pentru a alimenta cam 6.000 de locuințe. Consumul acestora era de aproximativ 204 metri cubi de gaze naturale în fiecare oră.

Mineritul de Bitcoin este o activitate deosebit de intensivă în ceea ce privește consumul de energie electrică – acest proces este, de fapt, o cursă pentru a rezolva o problemă matematică complexă. Cine rezolvă această problemă primește un bloc de 6,25 Bitcoin.

Cum comentează directorul companiei existența celor două centrale electrice ilegale

Estimările de putere consumată per Bitcoin produs sunt relativ dificil de realizat. Cu toate acestea, estimările actuale arată că necesarul de curent electric pentru a mina un bloc de Bitcoin este necesarul de energie al unei locuințe pentru o durată de 9 ani.

Sigur, furtul de energie electrică nu e o practică nouă, nici măcar în domeniul Bitcoin. În urmă cu câteva luni, autoritățile ucrainiene au descoperit o fermă clandestină de criptomonede, ce folosea câteva mii de console PlayStation 4 pentru a mina monede.

Și în Malaezia, a fost identificată o fermă clandestină prin intermediul căreia s-ar fi furat curent în valoare de 2 milioane de dolari. Cele peste 1.000 de dispozitive ce minau monede virtuale au fost aplatizate cu ajutorul unui compactor pentru asfalt.

Cei de la Link Global au afirmat că ceea ce s-a întâmplat, de fapt, nu e ceva foarte anormal. Partea în care aceștia ”împrumutau în secret gazul natural” s-a întâmplat deoarece cadrul legal este unul foarte complicat.

”Folosim în mod curent puțuri de gaz natural abandonate și colaborăm cu comisiile de utilități pentru a desfășura activități conforme”, spune Stephen Jenkins, CEO-ul companiei, citat de gizmodo.com.

Acesta spune că această conformitate a fost ”problema noastră principală, deoarece mineritul de Bitcoin e o activitate nouă în cadrul legal al energiei electrice, iar pionieratul poate fi o sarcină dificilă uneori.”

Jenkins a mai afirmat că Link Global ”a învățat multe” și că va aplica aceste învățăminte pe viitor.

Pe de altă parte, cei de la comisia de utilități nu cred că CEO-ul companiei este sincer în ceea ce spune, Link Global fiind acuzată că ”a ignorat cu bună-știință existența unor cerințe de conformitate.”

ADVERTISEMENT