News

Au crescut preţurile la benzină și motorină. „Se vor reflecta în costurile mărfurilor transportate”

23.02.2021 | 11:53
Au crescut preturile la benzina si motorina Se vor reflecta in costurile marfurilor transportate
ADVERTISEMENT

Prețurile carburanților au crescut semnificativ, iar benzina și motorina au ajuns la prețuri apropiate celor de dinainte de criza sanitară. Economiștii avertizează că, dacă o să se mențină această tendință, scumpirile se vor reflecta și în prețurile celorlalte produse, care necesită transport.

Cu două săptămâni în urmă, soferii plăteau mai puțin de cinci lei pentru un litru de benzină sau motorină. Acum, prețul este de 5,2 – 5,3 lei/litru.

ADVERTISEMENT

La data de 22 februarie, costul unui litru de motorină era de 5,24 lei, iar cel al unuia de benzină a fost de 5,15 lei. În luna noiembrie a anului 2020, șoferii scoteau din buzunar  4,38 lei pentru un litru de motorină și 4,43 lei pentru unul de benzină. Astfel, costul ambelor tipuri de carburanți a crescut cu peste 70 de bani.

Au crescut preţurile la benzină și motorină. „Se vor reflecta în costurile mărfurilor transportate”

Creșterile prețurilor au fost motivate de companiile petroliere prin evoluția cotaţiei barilului de petrol și prin majorarea accizei. Șoferii au simțit diferența în buzunare sau în rezervor.

ADVERTISEMENT

Oamenii se gândesc la alte metode de transport prin oraș: „am început să folosesc bicicleta, dar și acolo e dificil, pentru că nu avem piste. Nu mai zic de respectul în trafic”.

„Săptămânal, merg mult cu mașina. Sper să se încălzească să pot să o înlocuiesc totuși cu bicicleta. Se vede în buzunar prețul. Acum o săptămână băgam de 100 de lei 20 de litri, acum bag 19″, a povestit un șofer, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

„Ne afectează, nu ai cum să spui că nu, dar trebuie să folosești mașina. Mai am o trotinetă electrică pe care o folosesc în Centrul Vechi, dar când am drum lung iau mașina”, a explicat un alt cetățean.

Economiștii avertizează că, dacă trendul ascendent al scumpirilor va continua, va duce la creșteri de prețuri în lanț: „este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice.

ADVERTISEMENT

„Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurilor mărfurilor transportate”, a explicat Răzvan Nicolescu, fost ministrul al Energiei pentru sursa citată mai sus.

ADVERTISEMENT