News

Au fost cazuri de COVID-19 în România încă de la finalul anului trecut? Anunţ de ultim moment făcut de Alexandru Rafila

06.05.2020 | 14:25
Au fost cazuri de COVID19 in Romania inca de la finalul anului trecut Anunt de ultim moment facut de Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a vorbit despre plimbatul copiilor în parc. Sursa foto - INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila a avut o reacție după ce OMS a cerut retestarea pneumoniilor suspecte din 2019. Acesta a spus că în România nu există probe biologice pe baza cărora să se poată efectua astfel de studii de laborator.

Alexandru Rafila, după ce OMS a cerut retestarea pneumoniilor suspecte din 2019: ”Nu există probe în România”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat cum trebuie interpretat mesajul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la o posibilă retestare a celor care au suferit pneumonii severe la finalul lui 2019.

ADVERTISEMENT

Recent, OMS a sugerat țărilor din lume să retesteze cazuri de pneumonii suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea ascunde dezvoltări timpurii de COVID-19.

Alexandru Rafila, care e și reprezentant al României în Comitetul Executiv al OMS, a spus că acest lucru se poate face dacă există probe biologice recoltate în acea perioadă și menținute în condiții speciale de congelare.

ADVERTISEMENT

”Probabil că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, nu am informații să existe în România. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare.

Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală, e vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută.

ADVERTISEMENT

Noi putem să încercăm la noi în spital, dar cred că mai degrabă se referă la țări care au avut schimburi cu regiunea Wuhan.

România nu e o țară mult uzitată de cetățeni chinezi, dar regiunea Lombardia e principalul hub de schimburi comerciale între Italia și China și acolo existat o mare circulație de cetățeni, nu e exclus ca intensitatea epidemiei de acolo să fie legată și de acest lucru”, a spus reprezentatul României la OMS, pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Rafila: ”La nivel global circulă mai multe tulpini de COVID-19”

Un studiu efectuat în ultimele zile în SUA a ajuns la concluzia că tulpina coronavirus dominantă pe Glob este una mutantă, mai contagioasă decât cea apărută în provincia Wuhan. Despre acest aspect medical, Alexandru Rafila a explicat că ”tot timpul apar mutații”.

”Dacă aceste mutații sunt cumulative, virusul poate să devină mai ușor transmisibil sau mai patogen, dar lucrurile acestea fluctează în timp, așa cum pot crește, tot așa se pot diminua. La nivel global circulă mai multe tulpini, mă îndoiesc că sunt doar două, cu grade de transmisibilitate diferită și probabil cu caracteristici diferite.

Dar cred că cel mai important lucru este legat de imunitate. Dacă imunitatea împotriva unei dintre tulpini este suficientă pentru a proteja de infecția și cu celelalte tulpini, atunci nu e așa de grav și chiar obținerea unui vaccin se anunță a fi o modalitate de oprire a acestei pandemii.

Dacă pentru fiecare tulpină circulantă am avea nevoie de un alt tip de articol neutralizant, atunci am avea o problemă. Dar se pare că această problemă nu există până în momentul de față”, a mai spus Rafila pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT