News

Au fost descoperite opt noi focare de pestă porcină africană în România. Care sunt cele mai afectate județe

23.05.2020 | 21:20
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de opt noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite în România în perioada 14-20 mai.

Au fost descoperite opt noi focare de pestă porcină africană în România

Conform Agerpres, după descoperirea celor opt noi focare de pestă porcină africană, numărul total al cazurilor din România a ajuns la 278, dintre care patru focare în exploataţii comerciale.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat într-un comunicat că pesta porcină africană evoluează în 154 de localităţi din 24 de judeţe, iar în alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele opt focare noi sunt în judeţele Teleorman (2), Sălaj (un focar), Buzău (un focar), Dolj (un focar), Bacău (un focar), Mehedinţi (un focar într-o fermă comercială) şi Olt (un focar într-o fermă comercială).

ADVERTISEMENT

Peste 15.000 de proprietari au fost despăgubiți

Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.550 de cazuri la mistreţi.

Cele mai multe cazuri la mistreţi au fost identificate în judeţele Teleorman (492 de mistreţi găsiţi morţi şi 48 de mistreţi vânaţi), Giurgiu (209 mistreţi găsiţi morţi şi 98 de mistreţi vânaţi), Bihor (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 31 de mistreţi vânaţi) şi Satu-Mare (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 71 de mistreţi vânaţi).

ADVERTISEMENT

Un număr de 15.118 proprietari au fost despăgubiți până la acest moment, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,931 de milioane de lei.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

ADVERTISEMENT

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

ADVERTISEMENT