Cele două tinere și-au câștigat dreptul de a da examenul în această toamnă, arătând totodată vulnerabilitățile legale ale actelor emise de Ministerul Educației și de Inspectoratele Școlare. Conform EduPedu.ro, cele două eleve fuseseră scoase din examen pentru ”tentativă de fraudă”, pentru că au avut asupra lor telefoanele.
Problema e că cele două tinere și-au uitat, de fapt, aceste telefoane închise, și nu au avut nicio intenție de a copia. Mai mult, elevele aveau rezultate școlare foarte bune și promovaseră Bacalaureatul cu medii mari. Tinerele au contestat în instanță actul administrativ prin care li se interzicea participarea la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
Conform sursei citate, interdicția a venit automat după ce fetele au fost eliminate din examen, pentru că aveau asupra lor telefonul mobil și, implicit, acest gest ar fi fost considerat ”tentativă de fraudă” conform ordinului Ministerului Educației. Cazurile au fost prezentate judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara și Iași, care au decis suspendarea actelor administrative.
Așadar, fetele au putut să participe la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din acest an. Legalitatea actelor emise de minister, comisia din centrul de examen și inspectorat, lipsa dovezilor de fraudă și impactul asupra dreptului la educație au fost argumentele luate de judecători, motivele care au stat la baza deciziei.
Una dintre eleve era din Iași și absolvise Colegiul Național ”Octav Băncilă” cu media 9,81. Tânăra a luat 9,50 la proba de limba și literatura română, însă a fost eliminată la proba de istorie pentru tentativă de fraudă, după o oră. Atunci, profesorul supraveghetor a observat că aceasta avea telefonul asupra ei.
A câștigat în instanță dreptul de a da examenul în toamnă și l-a promovat cu media de 9,50. Eleva din Hunedoara absolvise liceul cu 9,91 și a promovat Bacalaureatul cu 8,91 după ce a susținut doar proba de Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană. Practic acesta a fost examenul în care își ”uitase” telefonul la ea.
Instanța de judecată a considerat în cazul ambelor tinere că sancțiunea aplicată nu este proporțională cu fapta săvârșită, pentru că tinerele nu ar fi avut intenția să copieze, iar nimeni din Ministerul Educației nu poate dovedi că ar fi existat această intenție. Așadar, faptul că cineva și-a uitat telefonul închis la el nu înseamnă neapărat că ar dori să fraudeze examenul.
”Instanţa reţine că, dispoziţiile menţionate materializează o sancţiune de natură administrativă extrem de gravă, ce presupune săvârşirea unei fapte ilicite, precum şi existenţa unei anumite forme de vinovăţie. Totodată, principiile generale de drept impun ca sancţiunea aplicată să fie proporţională, adică să corespundă formei de vinovăţie şi gradului de pericol social generat de fapta astfel săvârşită.
Or, în mod evident, normele ordinului de ministru prezumă toate aceste elemente, fără a se putea susţine că e vorba de o prezumţie irefragabilă”, se arată în decizia instanței. De altfel, fetele au declarat că nicio secundă nu au știut că au telefonul asupra lor și nu au avut intenția să copieze. Conform legii, cine este prins încercând să copieze își pierde dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni.