News

Au găsit 158 de milioane de lire vechi când făceau curățenie în pivnița bunicului. Surpriză totală când au ajuns cu banii la bancă

O comoară de 153 de milioane de lire vechi, găsită în pivnița bunicului. Lovitură de teatru când au venit cu banii la bancă
29.06.2024 | 21:07
Au gasit 158 de milioane de lire vechi cand faceau curatenie in pivnita bunicului Surpriza totala cand au ajuns cu banii la banca
Banii ar valora acum peste 80.000 de euro / Foto: captură, Il Messaggero
ADVERTISEMENT

Două femei din Genova, surori, au avut surpriza să găsească 158 de milioane de lire vechi în pivnița casei bunicului lor. Numai că nu pot cheltui această avere pentru că nu o pot converti în euro. Disperate, cele două surori au decis să-i scrie președintelui Italiei, Sergio Mattarella.

O comoară echivalentă cu peste 80.000 de euro

De la cea mai mare bucurie la tristețe totală. Totul într-un interval scurt. Așa au pățit două surori din Genova, care s-au trezit într-un scenariu ce părea de film, dar cu un final care riscă să fie un coșmar. În timp ce goleau pivnița casei bunicului lor, care a murit în urmă cu 20 de ani, cele două femei au găsit o adevărată comoară, 158 de milioane de lire vechi, scrie Il Messaggero.

ADVERTISEMENT

Comoara, echivalentă a peste 80.000 de euro acum, era împărțită în 1.436 de bancnote de 100 de mii de lire și 88 de bancnote de 50 de mii de lire. Problema? Pentru că au trecut atât de mulți ani, banii nu mai pot fi convertiți în euro.

Povestea începe în casa în care cele două surori au locuit o vreme împreună cu părinții lor și cu bunicul lor, văduv.„În urmă cu aproximativ 20 de ani, bunicul meu a murit brusc, în urma unui atac cerebral”, a explicat una dintre ele. „Iar tatăl meu a vrut să răscumpere apartamentul. Dar nu ne-am mai întors niciodată să locuim acolo. L-am închiriat și am pus toate lucrurile bunicului în pivniță”.

ADVERTISEMENT

„Nu-mi venea să-mi cred ochilor”

Ceva mai târziu, însă, tatăl celor două fete s-a îmbolnăvit și a murit și el. Iar anul trecut, cele două surori, în acord cu mama lor, decid să vândă casa bunicului. Cele două se organizează pentru a goli locuința. Odată ajunse în subsol, încep să dea peste fotografii, amintiri, nostalgii din copilărie.

„La un moment dat o văd pe sora mea cu cea mai ciudată expresie pe chip. După ce a deschis un dulap, a început brusc să tremure și să se bâlbâie, după ce a văzut niște pachete. Și a început să plângă. I-am spus: ești nebună? Ce s-a întâmplat?”. „Curând mi-am dat seama de ce avusese această reacție: în acele pachete erau o grămadă de bancnote, o sută cincizeci de mii de lire. Nu-mi venea să-mi cred ochilor”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

De la extaz la agonie

Dar, așa cum se întâmplă ca în toate filmele, a venit răsturnarea de situație „Ne-am adresat Băncii Italiei pentru a le cere să facă schimbul, dar ne-au răspuns că, întrucât au trecut zece ani de la intrarea în circulație a monedei euro (2002), nu mai este posibil”, a mai spus una din surori.

În acel moment, s-au gândit să apeleze la Giustitalia, o asociație care se ocupă cu protecția celor care economisesc, dar li s-a spus că la 28 februarie 2002, bancnotele și monedele în lire au încetat să mai aibă curs legal, termenul limită pentru conversia bancnotelor în lire neprescrise era 28 februarie 2012. La 6 decembrie 2011, legiuitorul a devansat termenul de prescripție pentru lire de la 28 februarie 2012 la 6 decembrie 2011, cu efect imediat.

ADVERTISEMENT

Pentru cele două surori, situația este un coșmar: „Am relatat povestea noastră rudelor noastre care locuiesc în Elveția”, explică una dintre ele, „și ne-au spus că acolo este încă posibil să fie schimbați banii vechi, mă întreb de ce lucrurile trebuie să fie așa în Italia”. „Acești bani – spune ea cu amărăciune – ar rezolva multe, nu pot să cred că nu mai e nimic de făcut”. Cele două surori se gândesc, de asemenea, să le scrie președintelui Italiei, Sergio Mattarella, și guvernatorului Băncii Italiei, Fabio Panetta, pentru a găsi o soluție să schimbe vechile lire, dar nu vor avea succes.

ADVERTISEMENT