News

Au ieșit scântei în ședința de guvern! Marcel Vela, taxat de premier: „Nu trebuie să fiți doar cu ochii pe infractori, trebuie să fiți cu altceva pe ei”

14.08.2020 | 19:50
Au iesit scantei in sedinta de guvern Marcel Vela taxat de premier Nu trebuie sa fiti doar cu ochii pe infractori trebuie sa fiti cu altceva pe ei
ADVERTISEMENT

Sloganul repetat aproape obsesiv de ministrul de Interne, Marcel Vela, mai ales când a venit vorba despre lupta împotriva infracționalității și a interlopilor din Capitală a început să îl deranjeze pe Ludovic Orban.

În ședința de guvern de vineri, 14 august, premierul i-a cerut acestuia să renunțe la „suntem cu ochii pe voi” și să treacă la acțiuni concrete de eradicare a clanurilor mafiote, precum înlocuirea șefilor din poliție care tolerează clanurile mafiote.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful Executivului a insistat asupra importanței unei bune colaborări cu toţi factorii instituţionali implicați în acest efort, dar și a unor evaluări ample la nivelul secțiilor de poliție din țară. Vă prezentăm întregul schimb de replici în rândurile următoare.

Ludovic Orban i-a cerut lui Marcel Vela să renunțe la sloganul „suntem cu ochii pe voi” și să treacă la fapte

Orban: „Domnule ministru Vela, am văzut că ați capturat și ați reușit extrădarea… Aici vreau să vă încurajez și să transmiteți Poliției, Jandarmeriei că trebuie să intensifice lupta împotriva rețelelor infracționale, împotriva clanurilor interlope, fără menajamente, toleranță zero față de infracționalitate.

ADVERTISEMENT

Vela: Am înțeles, domnule prim-ministru, suntem cu ochii pe ei!

Orban: Sunteți cu ochii pe ei, dar dacă numai vă uitați la ei, vă dați seama că… Trebuie să fiți cu altceva pe ei…

Vela: Și cu legea, evident.

Orban: Aici ar trebui să asigurați o bună colaborare cu toți factorii instituționali care sunt implicați în acest efort, atât de la cunoașterea efectivă a grupurilor infracționale, cât și colaborarea cu justiția, cu procurorii, cu instanțele, astfel încât să fim extrem de eficienți în orice intervenție. Iar acolo unde sunt șefi de poliție care nu iau măsurile împotriva acestor rețele infracționale trebuie schimbați fără niciun fel de menajamente.

ADVERTISEMENT

 Vela: Am demarat mai multe controale și chiar la nivelul municipiului București este trimis Corpul de control al ministrului pentru a clarifica unele aspecte care au fost scoase în evidență în ultima perioadă.

 Orban: Adică la nivelul secțiilor de poliție, unde, să zic, se face legătura directă, trebuie făcută o evaluare foarte serioasă. Aici aveți structuri care au capacitatea de a face aceste evaluări și de a stabili foarte clar unde sunt necesare schimbări.

ADVERTISEMENT

Un șef al Poliției Capitalei susține că interlopii au oameni infiltrați în poziții cheie din poliție și politică

Reacția categorică a premierului Ludovic Orban vine în contextul scandalului iscat de cazul lui Emi Pian, liderul clanului Duduianu, executat în stil mafiot săptămâna trecută, pe o stradă din Sectorul 5. În ultimele zile, autoritățile au fost puse la zid pentru pasivitatea de care dau dovadă când vine vorba despre indivizii care și-au împărțit de ani buni Capitala.

În plus,  Andrei Marius, şeful Serviciului Grupuri Infracţionale Violente – structură special creată în cadrul Poliţiei Capitalei pentru a documenta activitatea interlopilor, susține că toate clanurile mafiote au oameni infiltrați în poliție și pe scena politică.

Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat. Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști.

Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare, având în vedere inclusiv ieșirea mea publică.

Întrucât am înțeles să continuăm aceste activități cu toate untitățile de parchet, din interior s-au declanșat anumite presiuni, cercetări prealabile, analize de climat organizațional, controale inopinate din partea conducerii, aspecte care au îngreunat activitatea. Mai mult decât atât, o treime din cadrul colectivului a părăsit structura căutând alte locuri de muncă”, a declarat comisarul-șef pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT