News

Au început alegerile pentru Duma de Stat din Rusia. Kremlinul a blocat Google Docs înainte de scrutin

Cetățenii din Federația Rusă Rușii au început să voteze la alegerile pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului.
17.09.2021 | 09:10
Au inceput alegerile pentru Duma de Stat din Rusia Kremlinul a blocat Google Docs inainte de scrutin
ADVERTISEMENT

De vineri, 17 septembrie, până duminică. 19 septembrie, în Rusia se desfășoară alegerile pentru Duma de Stat.

Extinderea scrutinului pe 3 zile vine cauza pandemiei de coronavirus. Opozanții Kremlinului afirmă că decizia ar fi în avantajul partidului de la putere, Rusia Unită.

ADVERTISEMENT

O altă acuzație la adresa regimului Putin este blocarea Google Docs, instrumentul Google folosit în aceste zile de susținătorii opozantului Alexei Navalnîi.

Au început alegerile pentru Duma de Stat din Rusia. Scrutinul electoral, întins pe durata a 3 zile

Dat fiind fusul orar, primele secții de votare din Federația Rusă s-au deschis încă de vineri în Extremul Orient rus.

ADVERTISEMENT

”Să-i dăm drumul!”, au fost cuvintele preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, în cadrul unei întâlniri a acestui organism, transmisă în direct pe site-ul său.

Din cauza faptului că în Rusia sunt 11 fusuri orare, regiunile Kamceatka şi Ciukotka din Orientul Îndepărtat au fost primele în care s-au deschis secţiile de votare la ora locală 08:00 (20:00 GMT, joi).

ADVERTISEMENT

Un total de 225 de deputați se vor alege în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului Federației Ruse. Ei vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul în circumscripții majoritare.

În Rusia, vorbim de primul scrutin la nivel național care se va desfășura pe parcursul mai multor zile.

ADVERTISEMENT

Alegerile din 2021 se vor desfășura fără observatori OSCE. Oficialii ruși au spus că vor accepta doar 60 de reprezentanți ai OSCE, din toată echipa formată din 80 de observatori pe termen lung și 420 de observatori pe termen scurt, invocând preocupările legate de coronavirus. În consecință, organizația a decis să nu mai trimită nicio echipă.

Puterea de la Moscova a blocat Google Docs înainte de alegeri

De după gratii, Alexei Navalnîi și colaboratorii săi au pus la cale o lovitură pentru partidul lui Putin și a promovat ideea ”votului inteligent”.

Această strategie presupune cooptarea alegătorilor opoziției în jurul oricărui candidat care intră în scrutin cu șanse de a câștiga împotriva omului Rusiei Unite în fiecare din cele 225 de circumscripții electorale.

Aflând de această manevră, Kremlinul a început să ia măsuri. Astfel, furnizorii de servicii de telecomunicați din Rusia au început să blocheze Google Docs, instrumentul Google folosit în aceste zile de susținătorii opozantului Alexei Navalnîi pentru a promova și răspândi strategia ”Smart Voting” (n.r. ”Votul inteligent”), scrie The Moscow Times.

Această blocare a Google Docs are, cel mai probabil, legătură cu faptul că acest instrument Google este folosit de susținătorii lui Alexei Navalnîi pentru publicarea de liste cu candidați pe Google Docs, au declarat surse independente pentru sursa citată.

Jurnaliștii ruși mai scriu că autoritățile de la Moscova au făcut deja presiuni asupra Google și Apple să elimine reclamele la aplicația Smart Voting și au acuzat SUA de amestec în alegerile parlamentare.

În plus, Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor (Roskomnadzor) a restricționat recent mai multe site-uri afiliate lui Alexsei Navalnîi, iar un tribunal din Moscova a interzis Google și Yandex să mai publice rezultatele căutărilor pe Internet pentru expresia ”Smart Voting”.

ADVERTISEMENT