News

Audierile în comisii. 18 miniştri, aviz pozitiv. Cristina Guseth a fost validată pozitiv de comisie

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au început în comisiile de specialitate din Parlament. Între timp, premierul desemnat va discuta cu restul partidelor, pentru...
16.11.2015 | 21:48
Audierile in comisii 18 ministri aviz pozitiv Cristina Guseth a fost validata pozitiv de comisie

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au început în comisiile de specialitate din Parlament. Între timp, premierul desemnat va discuta cu restul partidelor, pentru susţinere parlamentară. Marţi, urmează ca miniştrii să primească votul de învestitură în plenul reunit, potrivit Realitatea TV.

UPDATE. 21.45. Vlad Alexandrescu, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii

Profesorul Vlad Alexandrescu a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii.

Decizia a fost luată cu 25 de voturi ‘pentru’ şi o abţinere (Mihai Sturzu — PSD).

Printre priorităţile enunţate de viitorul ministru al Culturii în discursul susţinut în faţa parlamentarilor din Comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă se numără: elaborarea şi trimiterea către Parlament a Codului Naţional al Patrimoniului; un nou concept al finanţării creatorilor de cultură, printr-o aplicaţie mai flexibilă; lansarea şi proiectarea unei noi săli de concerte în Bucureşti; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituţii de cultură.

UPDATE 21.40. Ministrul propus pentru portofoliul de la Agricultură, Achim Irimescu, va solicita, după învestire, o situaţie cât mai precisă, “fără minciuni”, a datelor de care dispune instituţia pe care o va conduce, pentru a vedea care sunt problemele şi cum pot fi rezolvate.

“Primul lucru pe care îl voi face când voi ajunge la minister este să cer o situaţie cât mai precisă a datelor de care dispunem pe toate domeniile, la producţie, la plăţi efectuate, fără minciuni. În opinia mea, nu poţi porni la un drum fără să faci o analiză extrem de adâncă, pentru a vedea unde te situezi, unde sunt problemele şi cum poţi să le rezolvi”, a afirmat, luni, Irimescu, la finalul audierilor din comisiile de specialitate reunite.

UPDATE 21.30. Comisiile juridice ale Parlamentului: aviz favorabil pentru Ciprian Bucur

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia pentru constituţionalitate a Senatului l-au avizat favorabil, luni, pe Ciprian Bucur pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Deputaţii şi senatorii l-au avizat pe Bucur în unanimitate

UPDATE 21:24 Cristina Guseth a spus la final, ca stie ca nu este pregatita acum pentru functia de ministru, dar va face tot posibilul sa se pregătească:

”Am să fac tot ce ţine de mine ca drumul României să continue. Voi face ce e în interesul cetăţenilor din România. Voi veni cu experţii în Parlament. Voi veni cu oameni care au expertiză. Am lucrat cu instituţii din sistemul judiciar şi am avut rezultate. Experienţă managerială am. Nu sunt jurist. Cred că strada vrea ca ceea ce s-a întâmplat în România legat lupta anticorupţie să continue”.

UPDATE 21.22 Ciprian Bucur a fost validat pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Update 21:15 Steluţa Cătăniciu a declarat că ea nu crede că Guseth este omul potrivit pentru Ministerul Justitiei şi a precizat ca in urma rezultatului, ea isi da demisia din Comisia Juridica, reprosand colegilor care au dat aviz pozitiv.

Cristina Guseth a spus după validare: ”Eu v-am spus inca de la inceput ca este o sarcina grea. Eu mi-am propus sa fac management la Minister”

Update 21.12 Cristina Guseth a fost avizata favorabil, prin votul majorităţii. Au fost doar 6 voturi impotriva si 6 abtineri, a spus Ciuca.

Membrii Comisiei au luat o pauza de 5 minute.

UPDATE 20.55 Marius Manolache(PSD): Va trebui să mergeti la domnul Cioloş si să ii spuneti ca nu sunteti pregătita pentru post.

UPDATE 20:41 Serban Nicolae a precizat în şedinţă ca Cristina Guseth are sansa sa se retragă şi să renunţe la nominalizare. Acesta i-a reprosat ca rezultă din răspunsurile date ca nu a citit Constituţia.

Raspunsul lui Guseth: As vrea sa va spun ca am citit Constitutia.

UPDATE 20.38 Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice, a luat cuvântul şi a precizat că nu este mulţumit de răspunsurile pe care le-a primit de la Guseth

UPDATE 20:36 Ultima intrebare a venit de la Ion Iovescu, de la UNPR, privind susţinerea medierii:

Cristina Guseth: Imi propun sa sprijin acele modalitati, imi propun sa fac lucrurile astea. Voi afla despre ce este vorba si apoi voi sprijini acest demers.

UPDATE 20:30 Cristina Guseth trebuie să raspunda unei intrebari privind ce presupune sistemul juridic, dar le-a spus parlamentarilor că a declarat deja că nu este jurist:

„Sistemul juridic l-am regasit in raportul CSM. Este in discutie. Domnule Nicolicea, eu am spus ca nu sunt jurist. Daca incercati sa ma duceti intr-o zona..Nu, nu sunt jurist”, i-a spus Guseth lui Nicolicea.

UPDATE 20: 20Intrebările continuă pentru Guseth:

Ovidiu Dontu (PSD): A trecut de comisie o lege a personalului instantelor. Aceasta lege prevede si o serie intreaga de drepturi pentru personalul instantelor. Sustineti drepturile persoanelor?

Raspuns: … Personalul auxiliar – am propus completarea acestui deficit. (…)

Intrebare: Veti promova o lege privind raspunderea magistratilor? Raspuns: Am organizat o dezbatere publica. Orice lege paote fi imbunatatita. Eu stiu ca o astfel de lege exista. Catalin Boboc (PNL): Fostul minsitru al justitie s-a angajat ca va demara o discutie cu toti actorii privind codurile (civil). Aveti in vedere o astfel de analiza si un termen? Raspuns: Nu sunt in situatia sa am tinte si termene. Desigur mi se pare f important, este o schimbare fundamentala si este normal sa faci o evaluare pentru a vedea ce trebuie imbunatatit. Ceea ce stiu este ca a fost un impact puternic asupra instantelor. Ciuca, presedintele Comisiei: Noi simtim nevoia sa se faca un inventar sa vedem unde sunt confuzii. Sunt zone in care impactul scontat nu a fost cel regasit in realitate. Ne-ar interesa un asemenea inventar pt a vedea atat in zona de drept privat cat si penal sa vedem zonele vulnerabile.

UPDATE 20:14 Steluta Cătaniciu continuă reproşurile: ”Aveti dreptul moral sa ne vorbiti noua de criza de incredere? Cand va prezentati aici aşa, credeti ca aveti dreptul moral sa vorbiti de criza de incredere?”

UPDATE 20:14 Cristina Guseth: Suntem la un moment în care trebuie sa învestim un Guvern, nu am ajuns sa facem toate actiunile. Suntem intr-un moment de criza de incredere.

UPDATE 20.00 Atmosfera este una tensionată la audierea Cristinei Guseth. Steluţa Cătănociu(ALDE) îi reproşează acesteia că nu răspunde la întrebarea privind sistemul de imunităţi.

”Dacă dvs credeti ca aceasta audiere este o formalitate, eu renunt la a mai primi un răspuns din partea doamnei?”

UPDATE 20. 05. Cristina Guseth: Cred ca pentru un stat democratic este foarte important ca un presedinte sa aiba imunitate.

UPDATE 20.02 Steluta Cataniciu i-a reprosat Cristinei Guseth ca nu isi noteaza intreabrile: ”As ruga-o sa isi noteze intrebarile. Probabil a crezut ca va veni aici si vor exista intreabări servite. Vă repet întrebarea: Care sunt institutiile publice la care va referiti in procedura de intarire a imunitatilor. Ce intelegeti prin sistemul de imunitati si care este procedura, pas cu pas?

UPDATE 20.00 Eu cred că Justia incepe deja sa se recredibilizeze.

UPDATE 19:42 Cristina Guseth a răspuns: ”Doamna Jipa, de cand este rolul ministrului sa studieze un dosar? Dvs sugerati ca sunt o marioneta. Pe ce va bazati?”

UPDATE 17.39 Remus Cernea a intervenit cu o intrebare: ”Va cunosc activitatea e multi ani. In luna iunie CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex sa existe casatorii sau parteneriat civil. Ministrul de justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Dvs. veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene? Dvs veti sustine o legislatie care sa fie in acord cu decizia CEDO”, a întrebat Cernea.

UPDATE 19.36 În încercarea de a o pune în dificultate, Ruxandra Jipa, senator PSD, a întrebat-o pe Cristina Jipa de unde începe studierea unui dosar penal.

UPDATE 19.35 Cristina Guseth a mai anunţat care sunt obiectivele sale în mandat:

Imbunatatirea managementului (sistemului juridic – n.r.) Operationalizarea agentiei bunurilor disponibilizate care va duce la recuperea prejudiciului rezultat din infractiuni. Un alt obiectiv: selectia magistratilor, care sa fie facuta transparent, meritocratic. Sa contribui la consolidarea rolului ICCJ in ceea ce priveste modificarea jurisprudentei. Sa cresc implicarea societatii civile. Conditiile din penitenciare care pot atrage decizii CEDO. Imi propun sa imbunatatesc capacitaea instantelor si parchetelor. Sa adun bani europeni cu care sa reusesc sa imi ating obiectivele enuntate mai sus. Sunt preluate din strategia 2015-2020.

UPDATE 19:10. Iată cele mai importante declaraţii ale lui Guseth:

Buna ziua, mă aflu astazi aici în calitate de director Freedom House si ministru propus de Dacina Ciolos, pentru Justitie. Este ceea ce am facut de-a lungul ce am facut, am intalnit 1000 de magistrati. Stiu ca am o problema, nu sunt absolvent de drept, ci de Telcomunicatii, dar cred ca aceasta problema poate fi depăşită. In Europa nu toti minstrii sunt absolventi de Drept, în Suedia un chimist, în Franţa un economist, în Marea Britanei un jurnalist.

UPDATE 19:10 Cristina Guseth este audiată în Comisiile Juridice.

UPDATE 18.20 Tudorache a fost validat în unanimitate.

UPDATE 18:10 Ioan Dragoş Tudorache, propus pentru şefia cancelariei primului ministru, este audiat în cadrul Comisiei de Administraţie Publică. Ulterior, va fi audiat şi Vasile Dâncu.

UPDATE 17.35 Dan Marian Costescu, propus pentru Transporturi, şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul delegat pentru Dialog Social, sunt audiaţi la această oră. Totodată, sunt audiaţi şi Costin Grigorescu Borc, propus pentru economie, dar şi cel propus pentru Energie, Vlad Grigorescu.

UPDATE 16:55 Anca Dragu a răspuns la toate întrebările. Dragu a fost validată în unanimitate de către comisie.

UPDATE 16.33 Anca Dragu a precizat că în opinia sa, România nu are nevoie de un acord cu FMI, moment în care mai mulţi deputaţi au exclamat: ”Bravo, bravo”.

”FMI ofera asistenta tehnica în special pentru tarile aflate in dificultate economică. FMI nu are un instrument care sa ne asigure ce avem nevoie, avem nevoie de un plan de reforme care sa duca la cresterea economică sustenabilă. Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte economii”.

UPDATE 16.20 Anca Dragu răspunde întrebărilor. Aceasta a precizat că nu are în plan să modifice Codul Fiscal şi a adăugat că în opinia sa, România are o situaţie economică bună, moment în care deputaţii PSD, şi mai ales Ana Birchall, au aplaudat-o.

”Ma bucura varietatea intrebarior dvs. Imi dau seema ca sunt preocupări. Stiu ca vom colabora in multe domenii. As vrea sa incepem cu cele mai importante intrebari legate de buget. Ar fi neonest si incorect să modificam un Cod Fiscal recent aprobat. Practic, nu ne-am tine cuvantul, deci da, ne vom continua promisiunile facute cu privire la codul Fiscal. Toate aceste masuri se vor regasi in buget, vrem sa aducem bugetul la sub 3% din PIB. Orice masura de modificare a unor masuri existente nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri. As vrea sa fac cateva comentarii despre situatia economica. Eu cred că România are o situaţie economică bună”.

UPDATE 16.10 Achim Irimescu a primit aviz pozitiv de la Comisie.

UPDATE 16.00 Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe o pun în dificultate pe Anca Dragu. Marinică Dincă, senator PNL, a întrebat-o dacă va face publice ordinele de ministru prin care au fost alocaţi prin ordonanţe bani de la Ministerul Dezvoltării, prin intermediul Direcţiilor Judeţene de Finanţe.

UPDATE 15.57 Claudia Ana Costea este audiata la Comisia pentru muncă şi protecţie socială

UPDATE 15:44 Dragu a fost întrebată când va fi prezentat în Parlament bugetul pe anul 2016 şi ce soluţii are pentru combaterea evaziunii fiscale.

UPDATE 15.43 Parlamentarii din Comisia de Buget îi adresează întrebări Ancăi Dragu. Deputatul PSD, Anca Birchall, i-a spus că nu are o misiune grea, întrucât PSD nu a lăsat o moştenire grea. Declaraţia sa a stârnit hohote de râs în rândul deputaţilor PNL, Gheorghe Ialomiţianu şi Marinică Dincă.

UPDATE 15.30 Parlamentarii din Comisia de Buget îi adresează întrebări Ancăi Dragu. Deputatul PSD, Anca Birchall, i-a spus că nu are o misiune grea, întrucât PSD nu a lăsat o moştenire grea. Declaraţia sa a stârnit hohote de râs în rândul deputaţilor PNL, Gheorghe Ialomiţianu şi Marinică Dincă.

UPDATE 15.18 Achim Irimescu, propus pentru ministerul Agriculturii şi Daniela Dragu, propusă la Finanţe sunt audiaţi de comisiile de specialitate.

UPDATE 15.00 După ce a fost audiat în Comisiile reunite de Politică Extenă, Lazăr Comănescu a făcut mai multe declaraţii despre atentatele de la Paris, dar şi despre modalitatea în care poate fi gestionată criza imigranţilor:

”Chestiunea legată de atentatele din weekendul respectiv, trecut, e vorbab de niste acte abominabile, oribile, laşe, oameni absolut nevinovati în care s-a tras. Este dincolo de orice aspect care tine de dimensiunea fiintei umane. Ceea ce am spus şi in cadrul audierii, sper ca dupa toate aceste lucruri sa va constientiza si mai bine la nivelul factorilor decizionali europeni a faptului ca numai printr o uniune consolidată si am în vedere si securizarea frontierelor externe ale UE, se pot gasi solutii care sa duca la gestionarea mai bună a acestei probleme”, a spus acesta.

UPDATE 14. 53  Lazăr Comănescu a primit vot pozitiv de la Comisie.

UPDATE 14. 47 Lui Lazăr Comănescu i s-a reporoşat că nu a răspuns la toate întrebările. Audierea se apropie de final. Acesta a mai precizat că în opinia sa, sancţiunile pe care le-a primit Rusia sunt sancţiuni agreate de toate statele UE.

UPDATE 14.35 Audierea lui Mihnea Motoc s-a încheiat. A primit aviz în unanimitate.

”Ţin să transmit că principalul sentiment care mă încearcă e de extremă onoare faţă de propunerea facuta de dl. Cioloş. Este insituţia cu cea mai îndelungată tradiţie şi istorie, dar şi cu cota cea mai ridicată de încredere în rândul românilor. Dincolo de o discuţie foarte bună, a rezultat un vot unanim care mă obligă şi mă responsabilizează.

Am discutat (…) de ameninţările de pe flancul estic, dar şi de cele de la sud (…) care afectează securitatea europeană şi pe cea a României.

Am vorbit despre continuitate si previzibilitate în funcţionarea sistemului de apărare, despre componentele legislativă şi de spirijin financiar; despre obiectivele de alocare bugetară, de a trece la 2% din PIB, obiectiv în jurul căruia există consens politic al partidelor; despre creşterea capacităţii operaţionale a armatei.

I-am asigurat pe membri că mă voi călăuzi după cea mai mare transparenţă”, a declarat Mihnea Motoc, după audieri.

UPDATE 14.15 Lazăr Comănescu, propus să preia portofoliul Afacerilor Externe, este audiat la Comisia pentru politică externă. Acesta a precizat că referitor la poziţia faţă de Rusia, România se aliază poziţiei pe care o are UE. La începutul şedinţei, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atenatelor din Paris.

Iată o parte dintre declaraţiile sale, în care Comănescu nu s-a făcut remarcat cu nimic. Cea mai mare parte a discursului a constat în clişee:

“Acesta întâlnire este o modalitate de întâlnire între conducerea MAE şi dvs pentru a dezbate şi analiza activitatea MAE. Trebuie să ţinem cont de evoluţiile care au loc pe plan internaţional şi care necesită eforturi de viziune cu privire la modul în care România acţionează în acest domeniu. (…)Cred că este loc pentru a valorifica şi mai bine calitatea de membru al celor două structuri, UE şi NATO. Pornesc de la premisa că MAE va face eforturi pentru o cooperare interinstituţională. Existanţa unor minorităţi în state vecine trebuie să fie punte de legătură între relaţiile ţării noastre cu ţara respectivă.. Consolidări semnificative ale dimensiunii economice a politicii externe româneşti.(…) Este necesar ca miniştrii României să îşi construiască o relaţie cât mai bună cu omologii săi”, a spus Comănescu.

UPDATE 13.55. Audierea lui Petre Tobă s-a terminat. A fost validat de membrii comisiei în unanimitate.

UPDATE 13.35. Întâlnirea grupurilor deputaţilor şi senatorilor ALDE cu premierul desemnat Dacian Cioloş a început la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.15: Petre Tobă, propus la Interne şi Lazăr Comănescu, propus să preia portofoliul Afacerilor Externe, sunt audiaţi, la această oră. Accesul presei la audierea lui Petre Tobă, însă, în Comisia de Apărare este limitat, contrar practicii de până în prezent, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 11.00. Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, o parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş sunt pregătiţi, la această oră, pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, în contextul în care marea majoritate a noilor miniştri nu au experienţă politică. Potrivit aceleiaşi surse, o problemă a noilor miniştri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar şi că ar putea avea “emoţii” în timpul audierilor.

Sesiunea are loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziţia miniştrilor, lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aceştia putându-l folosi pe tot parcursul zilei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că audierile miniştrilor vor începe la ora 13.00, iar, marţi, de la 9.30 va avea loc o nouă şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, urmând ca la 10.00 să înceapă şedinţa plenului comun.

Totodată, Tăriceanu a precizat că se va întâlni cu Dacian Cioloş în cursul zilei de astăzi: “După întâlnirea cu Dacian Cioloş, poate o să fac o declaraţie în legătură cu conţinutul discuţiei cu prim-ministrul de desemnat”.

Potrivit preşedintelui Senatului, o nouă variantă a programului de guvernare a fost înregistrată la Parlament, care are 13 pagini:

“Ieri s-a înregistrat la Parlament prima variantă, azi de dimineaţă am fost sesizaţi că a fost trimisă o nouă variantă. Până intră în dezbatere, cea de-a doua variantă a fost distribuită către membrii Biroului Permanent”.

“Nu îi cunosc pe toţi miniştrii, sunt cv-urile depuse. A fost o curiozitate să mă uit, să parcurg cv-urile celor pe care nu îi cunosc, de fapt majoritatea candidaţilor pentru funcţia de ministru”, a mai spus Tăriceanu, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre cum vede propunerile făcute de Dacian Cioloş .

“Mâine în plen îmi voi exprima un punct de vedere”, a spus Tăriceanu.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să stabilească luni calendarul desfăşurării audierilor.

Sursă: www.realitatea.net