News

Au început lucrările de lărgire a plajelor din Eforie Sud. Tanczos Barna: ”Turiştii vor folosi aceste zone zeci de ani”. Update

Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române au anunțat începerea lucrărilor de lărgire a plajelor din Eforie Sud, în cadrul unui proiect câștigat de compania olandeză Van Oord.
06.09.2022 | 11:02
Au inceput lucrarile de largire a plajelor din Eforie Sud Tanczos Barna Turistii vor folosi aceste zone zeci de ani Update
Primele rezultate ale lărgirii plajelor de la Eforie Sud. Foto: captură YouTube – FANATIK
ADVERTISEMENT
06-09-2022
12:10

Când vor fi finalizate lucrările de lărgire a plajelor din Eforie Sud

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent marți la Eforie Sud și a declarat că lucrările de lărgire a plajelor vor fi finalizate peste 12 săptămâni.

Este o investiţie pe termen lung. Zeci de ani, turiştii vor folosi aceste zone de plajă, iar zona costieră va fi protejată prin aceste lucrări. Prin fonduri UE sunt finanţate toate contractele. Cele două loturi de aici depăşesc 600 de milioane de lei.

Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum e una bună. În 12 săptămâni ar trebui să terminăm această lucrare”, a declarat ministrul mediului.

În continuare, el a precizat că acest termen poate fi atins datorită utilajelor de mare capacitate și foarte performante folosite în Eforie Sud pentru lărgirea plajelor.

Mai sunt trei loturi care trebuie să fie finalizate. Acolo există reluarea procedurii de licitaţie pentru că s-a anulat licitaţia. Avem timp suficient pentru a termina şi acolo, căci viteza de lucru şi eficienţa vor fi la fel de mari”, a mai spus Tanczos Barna.

În primăvara anului 2023, în zonă sunt programate lucrările pentru implantarea ierbii de mare. Totodată, plajele vor fi lărgite cu maximum 140 de metri și minimum 100.

Vor fi mutate speciile care trebuie protejate să fie temporar şi vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii caracteristice zonei trebuie să fie protejate. Şi această componenta e finanţată tot din fonduri europene.

După finalizare, vom merge mai departe pe aceeaşi procedură de amenajare a plajei, pe care am deschis-o şi pe zona Constanţa – Mamaia, acolo săptămâna viitoare se va depune documentaţia finalizată de Ordinul Arhitecţilor pentru concursul internaţional de soluţii.

În toamnă, se va deschide licitaţia pentru proiectarea amenajării şi sper ca la anul să avem un câştigător, o companie care să gândească amenajarea zonei de plajă din Mamaia.

Speciile pe care le protejăm vor fi mutate şi readuse pentru a se înmulţi şi pentru a rămâne protejate pe termen lung”, a mai completat Tanczos Barna.

Nu doar plajele din stațiunea Eforie Sud vor fi lărgite, ci și cele din zona cuprinsă între Jupiter – Neptun și Balta Mangalia – Venus – Aurora, conform contractului semnat la 23 august 2022 de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea.

Față nouă pentru plajele din Eforie Sud

Aceste lucrări sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)” și vor fi efectuate tot de compania olandeză Van Oord. Lucrările din zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud fac parte din lotul 5.

ADVERTISEMENT

Aceste intervenții vizează protejarea și reabilitarea litoralului românesc prin lucrări de combatere eroziunii costiere. De asemenea, se urmărește reducerea efectelor și a pagubelor cauzate asupra populației de schimbările climatice.

În plus, se urmărește și protejarea biodiversității marine. În același context, va fi stimulată regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine. La finalul lucrărilor, plajele vor fi protejate 50 de ani de eroziunea costieră.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, loturile 8 și 9 fac parte din proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”. În același proiect sunt incluse alte nouă zone delimitate astfel: zona Stăvilare Periboina-Edighiol, zona Mamaia, zona Tomis, zona Agigea, zona Eforie, zona Costinești, zona Olimp, zona Mangalia-Saturn și zona 2 Mai. Lotul Mamaia a fost deja finalizat.

Cifrele lucrărilor de lărgire a plajelor din Eforie Sud

Lucrările de la Eforie se desfășoară pe o distanţă de aproape şase kilometri, de la portul Belona până la intrarea în Tuzla. Lucrările de la Eforie se desfășoară pe o distanţă de aproape şase kilometri, de la portul Belona până la intrarea în Tuzla.

ADVERTISEMENT

Plajele de la Eforie vor fi lărgite cu ajutorul celor șapte diguri și a peste 4,5 milioane de metri cubi de nisip. ”Înainte de înnisipare nu era deloc plajă în acea zonă. Ceea ce apare în filmare a fost înnisipat în 4 zile cu nisip adus de pe fundul mării de la aproximativ 25 km distanță.

Plaja va avea o lățime medie de 50 de metri. Nisipul este din scoici de tipul vongolelor, nu conține midii decât accidental. Granu lația nisipului care de fapt sunt niște scoici tocate mărunt, este de 3-4 mm.

ADVERTISEMENT

Culoarea inițială a nisipului este crem dar se deschide cu timpul. (…) Se lucrează nonstop. Liber doar de Revelion și Crăciun. În rest 24 de ore pe zi muncă”, a remarcat autorul filmării încărcate pe YouTube.

ADVERTISEMENT