News

Negocierile pentru Guvern, blocate din nou. Lovitură de teatru: Orban, din nou premier? Update

13.12.2020 | 12:38
Negocierile pentru Guvern blocate din nou Lovitura de teatru Orban din nou premier Update
ADVERTISEMENT

Cele trei partide angrenate în viitoarea coaliție care va alcătui noul Guvern, PNL, USR PLUS şi UDMR, au început sâmbătă discuțiile privind forma Executivului. După ce nu au ajuns încă la un acord general, cele trei formațiuni au anunțat și duminică o rundă de discuții.


Lovitură de teatru: Ludovic Orban, din nou premier?

UPDATE, duminică, ora 12:39 / La nici 24 de ore distanță, negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR s-au blocat duminică, la Vila Lac 1, din cauză că liberalii şi USR-PLUS insistă să obțină funcția de președinte al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Astfel, întrucât nimeni nu renunţă, PNL ar putea renunţa la propunerea de premier în persoana lui Florin Cîţu şi va fi propus din nou Ludovic Orban, pentru a da astfel şefia Camerei Deputaţilor celor de la USR-PLUS, anunță Antena3, care citează surse politice.


PNL și USR-PLUS merg la consultările cu Iohannis cu propuneri diferite de premier

UPDATE, duminică, ora 11:23 / Neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS pe tema postului de președinte la Camera Deputaților va face ca luni, la consultările cu Klaus Iohannis, cele două partide să meargă cu propuneri diferite de premier.

ADVERTISEMENT

Dacă liberalii îl au deja bătut în cuie pe Florin Cîțu, USR-PLUS va pune pe masa de la Cotroceni numele lui Dacian Cioloș, informează Digi24.


Negocierile pentru Parlament și Guvern blocate din nou

UPDATE, duminică, ora 11:07 / Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate duminică după nici două ore de discuții. Mărul discordie este în continuare postul de președinte al Camerei Deputaților, dorit și de PNL, și de USR PLUS.

ADVERTISEMENT

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au reușit doar să agreeze includerea în protocol a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar, au declarat surse participante la discuții, conform Digi24.


PNL, USR-PLUS și UDMR reiau discuțiile

UPDATE, duminică, ora 9:02 / Duminică, echipele de negociere de la PNL, USR-PLUS și UDMR urmează să reia discuțiile pentru formarea unei coaliții majoritare în parlament și pentru viitorul Executiv, după ce sâmbătă nu au tranșat toate elementele coaliției.

ADVERTISEMENT

Prima rundă de negocieri care a avut loc la Vila Lac 1 nu a avut un rezultat în ceea ce privește trei funcții importante din stat, respectiv premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului. În acest context, Ludovic Orban i-ar fi făcut o propunere lui Dan Barna.

Liderul PNL, Ludovic Orban, și președintele USR, Dan Barna, se luptă pentru aceeași funcție: cea de președinte al Camerei Deputaților. În timp ce liberalii vor să dea premierul viitoarei guvernări, liderii USR sunt de părere că ar trebuie să obțină președinția Camerei Deputaților și îl propun pe Dan Barna.

De cealaltă parte, PNL îl dorește pe Ludovic Orban în aceeași funcție. Astfel, ei au propus ca președinția Senatului să meargă la USR-PLUS, însă Barna nu poate ocupa această funcție, întrucât este deputat.

Cei de la Știripesurse au prezentat o variantă a unui posibil cabinet rezultat din aceste negocieri:

  • Prim-ministru: Florin Cîțu (PNL)
  • Doi vicepriminiștri: Unul de la UDMR și celălalt de la USR PLUS
  • Interne: Marcel Vela sau Laurențiu Leoreanu de la PNL / Dragoș Tudorache de la USR PLUS, care ar fi dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar
  • Finanțe: Bogdan Iulian Huțucă sau Ionel Dancă de la PNL / Claudiu Năsui sau Anca Dragu de la USR PLUS
  • Dezvoltare: Ion Ștefan, Laurențiu Leoreanu, Florin Roman, Raluca Turcan, Robert Sighiartău de la PNL / Ionuț Moșteanu sau Cristian Ghinea de la USR PLUS
  • Economie: Virgil Popescu de la PNL / Ministerul ar putea fi divizat și ar putea apărea alte ministere precum Energie și Turism și IMM. Energia ar putea merge la USR/PLUS și vehiculată Cristina Prună de la USR PLUS, iar Turism și IMM tot la USR/PLUS. Liberalii se opun spargerii ministerului pentru moment.
  • Transporturi: Lucian Bode de la PNL / Cătălin Drulă de la USR PLUS ar urma să preia ministerul pentru IT și Comunicații unde un nume discutat este Claudiu Năsui de la USR PLUS
  • Justiție: Cătălin Predoiu și Daniel Fenechiu de la PNL. A intrat în cursă și Iulian Scântei. / Stelian Ion de la USR PLUS
  • Mediu: UDMR / Posibil să apară un nou minister pentru Ape și Păduri care să fie revendicat de PNL
  • Muncă: Violeta Alexandru și Dan Vîlceanu de la PNL / Cristian Seidler de la USR PLUS
  • Sănătate: Nelu Tătaru de la PNL (liberalii ar vrea să facă „istorie” cu campania de vaccinare) / Cseke Attila de la UDMR. USR/PLUS au revendicat o vreme pentru Vlad Voiculescu, dar acesta a decis să rămână la Capitală viceprimar cu atribuții pe zona de spitale – a primit asigurări că numirea sa va fi oficiată curând.
  • Externe: Bogdan Aurescu
  • Apărare: Nicolae Ciucă
  • Agricultură: Emil Dumitru (secretar de stat) de la PNL sau actualul șef al APIA, Adrian Pintea.
  • Fonduri UE: Marcel Boloș de la PNL
  • Educație: UDMR (o variantă este Szabo Odon sau Hegedus Csilla), dar PNL ar vrea să păstreze postul dacă USR/PLUS ia cumva sănătatea.
  • Tineret și Sport: USR sau UDMR, liberalii nu-l vor
  • Cultură: PNL și USR PLUS ar vrea să cedeze UDMR-ului acest minister
  • La Relația cu Parlamentul rămâne Nini Săpunaru de la PNL

UPDATE, ora 20:00. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Raluca Turcan a explicat cum au decurs negocierile cu reprezentanții USR-PLUS și UDMR și a dat asigurări că această formulă de guvernare va reuși să scoată România din criză.

Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare.

 La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției. În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității. Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, a scris liberala pe contul său de Facebook.

Florin Roman: Știu că unii așteptau scântei între mine și cei de la USR, dar a ieșit doar fum alb”

UPDATE, ora 18:00. Deputatul PNL Florin Roman a anunțat printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare că negocierile cu USR și UDMR pentru o majoritate la Camera Deputaților „au fost aproape finalizate, cu succes și înțelepciune!”.

Știu că unii așteptau scântei între mine și cei de la USR, dar a ieșit doar “fum alb”! Un acord aproape finalizat între PNL, USR și UDMR la Camera Deputaților e un pas important înainte”, a mai scris liberalul.

Negocierile pentru noul Guvern, suspendate la Vila Lac. Orban și Barna vor aceeași funcție

UPDATE, ora 16:10 / PNL, USR-PLUS și UDMR, cele trei formațiuni participante la negocieri, au anunțat într-un comunicat comun că discuțiile vor fi reluate mâine.

”În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității”, se arată în comunicatul semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Sâmbătă, negocierile au fost suspendate după 7 ore, fără niciun rezultat. Mărul discordiei a fost postul de președinte al Camerei Deputaților, revendicată atât de Dan Barna cât și de Ludovic Orban.


USR-PLUS îl cere pe Cioloș premier sau Barna la Camera Deputaților

UPDATE, ora 15:29 / Neînțelegerile în negocierile pentru viitorul guvern la bază o cerere importantă a celor de la USR PLUS către PNL: postul de premier sau cel de președinte al Camerei Deputaților.

PNL mizează pe Cîțu la Palatul Victoria și Orban la Cameră, însă USR-PLUS nu este de acord și pune condiții: premier – Cioloș, sau, la schimb, șef la Cameră – Barna.

Potrvit Digi 24, liberalii ar oferi celor de la USR postul de președinte la Senat, însă aceștia nu acceptă funcția pentru că Dan Barna este deputat și nu ar putea să o primească.


Blocaj în negocieri. PNL nu cedează nicio funcție, iar USR-PLUS și UDMR sunt aliate

UPDATE, ora 15:01 / Răsturnare de situație. La mai bine de 5 ore de la startul discuțiilor, se pare că liderii PNL, USR-PLUS și UDMR nu au reușit să ajungă la niciun acord în privința posturilor.

Surse participante la discuții au declarat pentru HotNews că USR-PLUS și UDMR au cerut ca posturile de premier și de șefi ai Camerei Deputaților și Senatului să fie discutate la pachet, însă liberalii s-au opus dorind negocieri separate.

Pe masă este șefia Camerei Deputaților, care e dorită de USR-PLUS, dar și de PNL, cu Ludovic Orban favorit, astfel încât în cinci ore subiectul nu a putut fi tranșat.

USR-PLUS și UDMR susțin că nu e corect ca PNL să fie total inflexibil și să insiste să aibă și premierul și șefia Camerei Deputaților. Negocierile vor continua în cursul acestei după amieze.


A fost definitivat un prim capitol al programului de guvernare: „Progresăm. Reformăm România”

UPDATE, ora 14:00 / Potrivit europarlamentarului Cristian Ghinea, reprezentant al USR-PLUS la negocierile privind noua coaliție de guvernare cu PNL și UDMR, a fost dus la bun sfârșit un prim capitol al programului. Acesta a postat și o fotografie surprinsă chiar în timpul discuțiilor de la Vila Lac 1.

Negocieri dure la Vila Lac 1. Sursa foto: Facebook
Negocieri dure la Vila Lac 1. Sursa foto: Facebook

Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul… XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a scris acesta pe contul său de Facebook.


Negocierile pentru Guvern, blocate: PNL și USR-PLUS, bătaie pe șefia Camerei Deputaților

UPDATE, ora 12:19 / Negocierile pentru viitorul Guvern au fost blocate, după numai o oră, pe subiectul șefiei Camerei Deputaților. PNL și USR-PLUS nu renunță la poziție și vor cu orice preț să-și impună acolo liderii.

Dacă pe postul de premier nu există deocamdată discuții foarte aprinse, în schimb negocierile PNL-USR PLUS decurg la sânge în ceea ce privește numele viitorului președinte de la Camera Deputaților. PNL dorește să-l impună acolo pe Ludovic Orban, iar USR răspunde cu Dan Barna, conform informațiilor Digi24.


UPDATE, ora 11:40 / Adrian Wiener, senator USR-PLUS, care ia parte care la negocierile de sâmbătă pentru formarea unui nou guvern, susține că nu este vorba de un guvern făcut în jurul PNL, ci împreună cu PNL și UDMR.

”Nu este vorba de formarea unui Guvern “în jurul PNL” ci “alături” de PNL și UDMR. E momentul să renunțăm la narativele electorale; chiar și în formulări. Următoarele alegeri sunt peste 4 ani. Acum e vremea parteneriatelor mature în numele cetățenilor, nu pentru câștiguri de imagine pe termen lung.

Nu intrăm în coaliție pentru a sprijini o guvernare PNL ci pentru a oferi românilor o coaliție de guvernare responsabilă cu o majoritate parlamentară în spate și cu o agendă comună agreată; într-o formulă rezultată democratic din vot. Din punctul nostru de vedere pentru #oRomânieFărăHoție”, a scris acesta pe Facebook.


Negocieri pentru viitorul Guvern: PNL și USR-PLUS se luptă pentru Ministerul Dezvoltării

UPDATE, ora 11:00 / Peste 5 miliarde de lei plus alte fonduri importante fac ca Ministerul Dezvoltării să fie un alt portofoliu extrem de disputat între PNL și USR-PLUS.

În acest moment sunt aproape 10 candidați: liberalii Ion Ştefan, Robert Sighiartau, Florin Roman, Dan Motreanu, Florin Roman şi din echipa USR, Ionut Moşteanu, au declarat surse politice pentru Mediafax.

În ceea ce privește UDMR, preşedintele formațiunii, Kelemen Hunor, spune că România are nevoie în primul rând ”de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii”. Declarația a fost făcută înainte de negocierile pentru formarea unui nou guvern PNL – USR PLUS – UDMR din această dimineață.

”În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă.

Doar colaborarea de bună credinţă poate creşte nivelul de încredere. Noi vrem ca ţara noastră să ofere o şansă mai bună pentru fiecare om”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.


Justiția, primul impas în negocierile viitorului Guvern. Portofoliul, dorit de PNL și USR-PLUS

UPDATE, ora 10:17 / La o oră după startul negocierilor dintre cele trei formațiuni, a apărut primul impediment în discuții: cine ia Ministerul Justiției? Conform Antena 3, PNL nu vrea să cedeze Justiția, dorită aprig de USR-PLUS.

Partidul lui Barna vrea să primească Ministerul Justiției, unul cheie, care avizează de legalitate toate proiectele importante ale guvernului. PNL vrea să îl aibă tot pe Cătălin Predoiu în funcția de ministru.


Știrea inițială, ora 9:32 / Întâlnirea de sâmbătă de la Vila Lac 2 vine la două zile după ce liderii acestor partide au avut și o discuție în acest sens cu președintele Klaus Iohannis, ”promotorul” acestei coaliții.

Negocierile au loc pe mai multe zone de ”acțiune” politică, de la funcțiile în guvern, la tipul de ministere dorite, până mai departe, la posturile cheie din Parlamente, știut fiind faptul că PNL și USR PLUS țintesc și președinția Camerei Deputaților.

Start în negocierile pentru viitorul Guvern. Pretențiile PNL, USR PLUS și UDMR

Din perspectiva celor de la PNL, negocierile încep dintr-un punct stabil și unanim acceptat și cu președintele Klaus Iohannis: liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea în urmă cu câteva zile că negocierile de sâmbătă vor avea loc pe mai multe paliere.

“Programul de guvernare – va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică ce va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare.

De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, explica Orban.

Pe lângă funcția de premier, cea pentru care Florin Cîțu este favorit, PNL are și pretenția de a primi postul de președinte al Camerei Deputaților, vizat chiar de Ludovic Orban.

De asemenea, liberalii mai țintesc în continuare cele două ministere importante din Guvern: Finanțe și Justiție, în timp ce USR PLUS ar vrea măcar unul dintre cele două portofolii.

Care sunt pretențiile USR PLUS

Este clar că discuții aprinse vor fi și pe șefia Camerei Deputaților disputată de Ludovic Orban și Dan Barna. Potrivit unor surse politice citate de Știripesurse, cele două partide (USR PLUS) nu vor să cedeze preşedinţia Camerei Deputaţilor, indiferent ce ar oferi la schimb PNL.

Pentru că liberalii au avut prima opţiune şi au dat premierul, USR va susţine sâmbătă că are dreptul la a doua opţiune, iar aceasta este şefia Camerei.

În acest sens, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, spunea, vineri seara, la Digi24, că, ”într-un parteneriat adevărat, PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.”

Poziția UDMR la negocieri

Conform unor surse politice, UDMR cere două sau trei ministere în noul Guvern, însă maghiarii nu mai vor cele trei portofolii pe care le-au mai avut în trecut: Sănătatea, Mediul și Cultura.

Totodată, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, menţiona, la rândul său, că la discuţiile de sâmbătă Uniunea Democrată Maghiară din România va avea propuneri legate de ce trebuie să cuprindă programul de guvernare, cum ar fi protejarea locurilor de muncă, dezvoltarea economică, investiţii, dar şi protejarea drepturilor minorităţilor.

Kelemen se declara optimist în legătură cu rezultatul negocierilor şi îşi exprima speranţa că acestea se vor încheia până la alcătuirea Parlamentului.

ADVERTISEMENT