News

Au început testele pe oameni pentru dezvoltarea unui vaccin special împotriva COVID-19. Ce presupune tehnica aplicată acum de cercetători

06.05.2020 | 11:47
Au inceput testele pe oameni pentru dezvoltarea unui vaccin special impotriva COVID19 Ce presupune tehnica aplicata acum de cercetatori
ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică Pfizer și BioNTech anunță că au început testele pe oameni pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, desfășurate pe voluntari sănătoși.

Au început testele pe oameni pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19

Pfizer și BioNTech au anunțat că au început testele pe oameni pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, desfășurate pe voluntari sănătoși, accelerând procesul de creare a unui remediu sigur și eficient împotriva noului coronavirus, informează The New York Times.

ADVERTISEMENT

Cele două companii au transmis că testele pe oameni au început luni, în Statele Unite și, dacă acestea vor fi eficiente, un vaccin destinat folosirii în caz de urgență ar putea fi disponibil în luna septembrie 2020.

Pfizer și BioNTech colaborează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus pe baza materialului genetic denumit mesager ARN, molecule ce au rolul de a copia informația genetică a unei catene de ADN, stimulând celulele să producă proteine.

ADVERTISEMENT

Prin injectarea mesagerului ARN modificat în organism, vaccinul ar putea “instrui” celulele cum să producă proteina spike a coronavirusului fără să mai îmbolnăvească o persoană.

Avantajul vaccinului produs de cele două companii

Întrucât virusul folosește această proteină pentru a pătrunde în celulele pulmonare, vaccinul ar putea să stimuleze sistemul imunitar, pentru a produce anticorpii necesari luptei împotriva infecției COVID-19.

ADVERTISEMENT

Tehnologia pe care se bazează cele două companii are avantajul de a fi produsă mult mai repede și ar putea fi mult mai stabilă decât vaccinurile tradiționale, care folosesc în general tulpine slăbite a virusurilor.

Moderna, Inovio, CanSino și alte câteva companii farmaceutice încearcă să dezvolte un vaccin folosind abordări similare celei aplicate de Pfizer și BioNTech.

ADVERTISEMENT

Cele două companii au început testele pe primii voluntari în Germania, luna trecută, atunci când vaccinul, numit BNT162, a fost administrat celor 12 voluntari, iar procesul de testare va cuprinde în cele din urmă 200 de participanți.

În Statele Unite, Pfizer și BioNTech vor să testeze vaccinul, în primă fază, pe un număr total de 360 de voluntari, urmând ca în a doua etapă numărul să crească până la 8.000 de voluntari.

Participanții vor fi împărțiți în mai multe grupuri pentru a compara patru variații ale vaccinului, fiecare variantă având formate de mesager ARN diferite, cu instrucțiuni să creeze piese diferite a proteinei spike.

Doctorii vor monitoriza în permanență voluntarii și vor verifica nivelul anticorpilor din organism, enzimele produse de ficat și alți indicatori ale unor eventuale efecte secundare.

“Vaccinurile sunt administrate pe oamenii sănătoși pentru a-i menține așa, drept urmare acestea trebuie să fie foarte sigure”, a declarat Mark Mulligan, medic infecționist din cadrul Universității New York.

Prin testele desfășurate în paralel, cele două companii speră să reducă durata colectării datelor necesare aplicării pentru o aprobare de urgență a vaccinului din partea Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite.

Odată aprobat, Pfizer și BioNTech ar putea distribui primele milioane de doze de vaccin, potrivit reprezentanților celor două companii.

Din momentul în care se arată că vaccinul este eficient și nu produce efecte secundare semnificative, acesta poate fi folosit de doctori pentru a fi utilizat pentru oamenii aflați în grupele de risc.

Cu toate acestea, va fi nevoie de alte studii detaliate pentru ca vaccinul împotriva COVID-19 să fie aprobat pentru folosire la scară largă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: